O nouă carte a soroceanului Nicolae Bulat a fost editată post-mortem peste Prut

0
177

„Chipuri istorice desenate de către pârcălabul de Soroca” este cartea editată în preajma zilei de naștere a regretatului Nicolae Bulat, născut acum 73 de ani în Cureșnița Sorocii. Aici se regăsesc desenele în tuș realizate de Nicolae Bulat, o bună parte din ele au ilustrat cărțile apărute până acum, în special Jupânița cea Frumoasă.

Publicația a fost îngrijită de preotul profesor din Buzău, Mihail Milea, Cetățean de Onoare al Raionului Soroca. Acesta a semnat la 15 ianuarie 2025, de Ziua Culturii Naționale și precuvântarea, pe care o publicăm mai jos. 

Acest album, „CHIPURI ISTORICE DESENATE DE CĂTRE PÂRCĂLABUL DE SOROCA”, scoate în evidență, în premieră, latura artistică a acestui mare om de cultură, Nicolae Bulat, cel care a străjuit cetatea lui Ștefan cel Mare și Sfânt pe malul Nistrului timp de peste un sfert de secol (1996-2022). Aceste desene realizate în creion, cu multă migală, mi-au fost încredințate de către Valentina, soția pârcălabului de Soroca, Nicolae Bulat, pentru a adăuga un text la fiecare imagine, în vederea publicării acestui album. Evenimentul are loc cu prilejul împlinirii a 73 de ani de la nașterea lui, pe 10 februarie 1952, în satul Cureșnița, raionul Soroca.

Fiecare ilustrație și orice chip istoric desenat în acest album reflectă atracția profundă a lui Nicolae Bulat pentru istorie, pe care a ilustrat-o într-un mod deosebit și atrăgător pentru noi toți. Fiecare desen ascunde o poveste care pătrunde adânc în sufletul nostru. Deși au trecut doi ani de la plecarea sa în lumea de dincolo, pe 9 septembrie 2022, prezența lui Nicolae Bulat rămâne vie, dinamică, iar vocea lui pătrunzătoare se aude și acum în zidurile Cetății Soroca, asemenea glasului unui clopot de deșteptare națională – un îndemn la unitate de cuget și simțire românească.

De la Nicolae Bulat ne-a rămas dragostea sa profundă pentru cultură, pasiunea de a studia temeinic istoria neamului românesc și dorința de a cerceta trecutul Sorocii din toate perspectivele: istorică, geografică, economică și spirituală. Prin acest album, publicat prin grija editorului Marafet Constantin, un mare iubitor al Basarabiei, descoperim pentru prima dată pasiunea de a desena în creion negru a acestui neobosit păstrător de istorie – Nicolae Bulat.

Menționăm că până acum au mai fost publicate două cărți post-mortem ale lui Nicolae Bulat la care a lucrat în ultimii ani de viață – „Gheorghe A. Rusu, Poetul Martir al Sorocii” și „Ivan-Țarevici, Elena Voloșanca și Lupul Sur”, totodată a fost  reeditată cartea „Jupânița cea Frumoasă”.

Amintim că anterior Nicolae Bulat ne-a bucurat cu multe cărți interesante: „Județul Soroca: file de istorie”, “Pe un picior de plai, Tătărăuca Veche, Rudi, Soroca” (coautor Valentina Bulat), “Jupânița cea frumoasă“, “Medicina Ars Nobilisima“, “În căutarea unui mare erou – Generalul Stan Poetaș“, “De la șatră la palat“, ș.a.

VEZI ȘI:

Nicolae Bulat – cronicarul cetății Soroca / VIDEO

La Soroca va fi lansată post-mortem o carte la care a muncit în ultimii ani Nicolae Bulat

„Nicolae Bulat: ultimul pârcălab de la Soroca” – o nouă carte marca Sava Bogasiu alias Părintele Mihail Milea de la Buzău / VIDEO

Cartea lui Nicolae Bulat „În căutarea unui mare erou, Generalul Stan Poetaș” a fost distinsă cu aur la Salonul de Carte “EUROINVENT”

IN MEMORIAM: Un an fără Nicolae Bulat – cronicarul Cetății Soroca


Articolul precedentSemnele zodiacale care atrag în preajma lor oameni nepotriviți
Articolul următorMeteo, 10 februarie 2025: zi cu soare și temperaturi sub zero grade
Vadim Șterbate
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.