„Chipuri istorice desenate de către pârcălabul de Soroca” este cartea editată în preajma zilei de naștere a regretatului Nicolae Bulat, născut acum 73 de ani în Cureșnița Sorocii. Aici se regăsesc desenele în tuș realizate de Nicolae Bulat, o bună parte din ele au ilustrat cărțile apărute până acum, în special Jupânița cea Frumoasă.
Publicația a fost îngrijită de preotul profesor din Buzău, Mihail Milea, Cetățean de Onoare al Raionului Soroca. Acesta a semnat la 15 ianuarie 2025, de Ziua Culturii Naționale și precuvântarea, pe care o publicăm mai jos.
„Acest album, „CHIPURI ISTORICE DESENATE DE CĂTRE PÂRCĂLABUL DE SOROCA”, scoate în evidență, în premieră, latura artistică a acestui mare om de cultură, Nicolae Bulat, cel care a străjuit cetatea lui Ștefan cel Mare și Sfânt pe malul Nistrului timp de peste un sfert de secol (1996-2022). Aceste desene realizate în creion, cu multă migală, mi-au fost încredințate de către Valentina, soția pârcălabului de Soroca, Nicolae Bulat, pentru a adăuga un text la fiecare imagine, în vederea publicării acestui album. Evenimentul are loc cu prilejul împlinirii a 73 de ani de la nașterea lui, pe 10 februarie 1952, în satul Cureșnița, raionul Soroca.
Fiecare ilustrație și orice chip istoric desenat în acest album reflectă atracția profundă a lui Nicolae Bulat pentru istorie, pe care a ilustrat-o într-un mod deosebit și atrăgător pentru noi toți. Fiecare desen ascunde o poveste care pătrunde adânc în sufletul nostru. Deși au trecut doi ani de la plecarea sa în lumea de dincolo, pe 9 septembrie 2022, prezența lui Nicolae Bulat rămâne vie, dinamică, iar vocea lui pătrunzătoare se aude și acum în zidurile Cetății Soroca, asemenea glasului unui clopot de deșteptare națională – un îndemn la unitate de cuget și simțire românească.
De la Nicolae Bulat ne-a rămas dragostea sa profundă pentru cultură, pasiunea de a studia temeinic istoria neamului românesc și dorința de a cerceta trecutul Sorocii din toate perspectivele: istorică, geografică, economică și spirituală. Prin acest album, publicat prin grija editorului Marafet Constantin, un mare iubitor al Basarabiei, descoperim pentru prima dată pasiunea de a desena în creion negru a acestui neobosit păstrător de istorie – Nicolae Bulat.”
Menționăm că până acum au mai fost publicate două cărți post-mortem ale lui Nicolae Bulat la care a lucrat în ultimii ani de viață – „Gheorghe A. Rusu, Poetul Martir al Sorocii” și „Ivan-Țarevici, Elena Voloșanca și Lupul Sur”, totodată a fost reeditată cartea „Jupânița cea Frumoasă”.
Amintim că anterior Nicolae Bulat ne-a bucurat cu multe cărți interesante: „Județul Soroca: file de istorie”, “Pe un picior de plai, Tătărăuca Veche, Rudi, Soroca” (coautor Valentina Bulat), “Jupânița cea frumoasă“, “Medicina Ars Nobilisima“, “În căutarea unui mare erou – Generalul Stan Poetaș“, “De la șatră la palat“, ș.a.
VEZI ȘI:
La Soroca va fi lansată post-mortem o carte la care a muncit în ultimii ani Nicolae Bulat
IN MEMORIAM: Un an fără Nicolae Bulat – cronicarul Cetății Soroca