Consiliul Raional Soroca ar putea lichida școlile din Ocolina și Țepilova, dar și reorganiza în școli primare Gimnaziile din Hristici și Regina Maria

0
162

La ședința Consiliului Raional Soroca din luna mai, patru proiecte de pe ordinea de zi prevăd lichidarea Școlii Primare Ocolina și a subunității Țepilova a Instituției Publice Liceul Teoretic „Ion Creangă”, din aceiași comună. Totodată se propune reorganizarea Gimnaziilor „Gheorghe Nastase” din satul Hristici și a celui din satul Regina Maria în școli primare. 

File name : Proiect-Lichidare-Ocolina.pdf

×

Inițiatorul proiectelor de decizie este Veaceslav Rusnac, Președintele raionului Soroca, iar raportor va fi Elena Prodan, șef interimar al Direcției Învățământ. Cele două instituții de învățământ din Ocolina și Țepilova nu activează, și există doar pe hârtie. Motivul ar fi lipsa сеrегilоr din раrtеа рărinților pentru înmatricularea elevilor în clasa I și рlесаrеа elevilor din localitate сătrе alte instituții de învățământ. 

Subiectul nu este unul nou, și a tot fost amânat în ultimii ani din considerente politice. Proiectul de decizie cu privire la lichidarea școlii din satul Ocolina, a fost pus pe masa consilierilor în vara anului 2022. 

Școala din Ocolina ar putea fi lichidată, iar Gimnaziul din Regina Maria reorganizat / VIDEO

Sătenii cu care am discutat atunci erau întristați de faptul că școala din satul lor s-ar putea închide, dar înțeleg că nu este un moft al cuiva, iar că demografia și apropierea de municipiul Soroca, le joacă festa. 

La aceiași ședință ar putea fi lichidată și fosta școală din satul Țepilova, aflată la fel în comuna Ocolina, care în prezent este subunitate a Liceului Teoretic “Ion Creangă” din Soroca, nefiind în ultimii ani frecventată de elevi. 

REPORTAJ VIDEO: Redeschiderea școlii din Țepilova, între da și ba

Despre acest subiect s-a discutat anin în șir și a fost politizat de autoritățile locale și cele republicane. 

Discuţii contradictorii între consilieri despre şcoala primară din Ţepilova (VIDEO)

File name : Proiect-Lichidare-Tepilova.pdf

×

SOROCA ZI DE ZI: Elevii au fost așteptați azi la Școala din Țepilova (VIDEO)

Despre reorganizarea Gimnaziului “Gheorghe Năstase” din satul Hristici în şcoală primară s-a discutat încă în 2017, iar unii părinţi, susţinuţi şi de primarul satului, au argumentat că problemele existente trebuie rezolvate, iar gimnaziul menţinut.

Gimnaziul din Hristici riscă să devină şcoală primară (VIDEO)

File name : Proiect-Reorganizare-Hristici.pdf

×

Și despre reorganizarea Gimnaziului din satul Regina Maria s-a vorbit acum doi ani, dar aleșii raionali nu au susținut schimbarea.

File name : Proiect-Reorganizare-Regina-Maria.pdf

×

Dacă există sau nu în prezent voință politică, căci argumentele sunt aceleași de acum câțiva ani, se va vedea la ședința Consiliului Raional Soroca.


Articolul precedentAccident pe strada Independenței din Soroca, șoferul a fost distras de telefonul mobil / VIDEO
Articolul următorAflă secretele în protejarea viței de vie și a pomilor împotriva frigului. Un truc ingenios și eficient
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.