Gimnaziul din Hristici riscă să devină şcoală primară (VIDEO)

0
146

Localnicii din satul Hristici au participat la 27 iulie la dezbateri publice la tema reorganizării gimnaziului “Gheorghe Năstase” în şcoală primară. La întrunire au participat Vladimir Nicuţă, vicepreşedintele raionului, Ghenadie Donos, şeful Direcţiei Învăţământ, Ivan Alexei, primarul satului, consilieri, părinţi şi pedagogi. Argumentele autorităţilor sunt: cele mai slabe rezultate la învăţământ pe raion, mai puţini elevi decât norma minimă stabilită şi cheltuieli prea mari la întreţinerea gimnaziului.

Urmăriţi mai multe secvenţe video de la dezbaterile de la Hristici:

“Numărul copiilor scade din două motive, fiindcă nu se nasc cât ar trebui să se nască, dar şi exodul de copii, nu numai în raion, dar în alte ţări, alte raioane, respectiv copiii pleacă de la dumneavoastră din sat la studii în oraş, argumentează Ghenadie Donos. Noi avem formula de finanţare a şcolii şi pentru fiecare copilaş de Guvern se stabileşte aproximativ câte 10 mii de lei, iar pentru întreţinerea fiecărui copil de la Hristici noi cheltuim pe an câte 19 mii de lei. Pentru a întreţine şcoala Dvs şi a o păstra cu statutul de gimnaziu anual din bugetul raionului s-au cheltuit câte 600 mii lei. Dar pe lângă nevoile pe care le avem, este şi o reuşită foarte slabă, şcoala din Hristici a ajuns anul acesta pe ultimul loc. Pentru ce noi să facem eforturi în plus, cadrele didactice trebuie să-şi dea interesul, iar în ultimii patru ani nici un elev de aici nu a participat nici la o olimpiadă raională. Aceste trei probleme  ne fac pe noi ca să vă propunem ca pentru copiii din Hristici să oferim o şansă de a-şi face studiile la liceul “Ion Creangă” din Soroca, care se află la 8 kilometri de aici”.

Ghenadie Donos, şeful Direcţiei Învăţământ Soroca: Unii ne acuză că închidem şcolile, dar noi nu o facem. Noi reorganizăm gimnaziul în şcoală primară, care poate fi şi cea mai bună. La clasele primare avem şi cadre didactice care pot corespunde tuturor cerinţele, avem şi condiţii.

Unii părinţi, susţinuţi şi de primarul satului, au replicat că problemele existente trebuie rezolvate, iar gimnaziul menţinut. “A închide nu-i greu, dar dacă închizi şcoala, piere şi satul, a subliniat primarul Ivan Alexei. Pe urmă cu mult mai greu va fi de redeschis şcoala. Eu sunt categoric împotriva acestor propuneri. Dacă nu se face carte, este şi vina părintelui, nu doar a profesorilor. Să nu credeţi că elevii noştri, dacă vor merge la Soroca, acolo vor face carte mai mare. Unde credeţi că se face mai bine carte, acolo unde sunt treizeci şi ceva de copii sau unde-s şapte copii ca la noi? De ce unii părinţi doresc să fie închisă şcoala? Deoarece copiii lor învaţă deja în oraş şi le trebuieşte transport. . Părinţi, vă rog să vă gândiţi la pasul pe care-l faceţi. Aici, în şcoala noastră, s-ar putea face careva economii. Fiindcă sunt puţini elevi, doamna director ar trebui să reducă numărul de directori adjuncţi. Toţi copiii trebuie mutaţi într-un etaj, dar nu de încălzit ambele etaje”.

Larisa Tanas, directoarea gimnaziului: La noi în şcoală activează 16 cadre didactice, dintre care şapte sunt pensionare. Sunt nişte persoane care s-au dedicat muncii pedagogice şi am numai cuvinte de laudă pentru ele. Astăzi aş vrea să le aduc mulţumiri, fiindcă au fost în stare să lucreze atâţia ani, iar lucrul profesorilor nu este uşor.

Deşi la întrunire erau mai puţini părinţi, cei prezenţi şi-au expus opiniile sperând că vor fi luate în seamă de Consiliul raional. “Eu anul trecut mi-am luat fata şi am dus-o la Soroca, a spus Lilia, una dintre mame. Sunt foarte mulţumită de rezultatele pe care le are la liceul “Ion Creangă”. Dar copilul merge la Soroca cu maşini de ocazie. Eu lucrez cu soţul şi nu o putem duce. Elevilor care vor să înveţe să li se dea transport ca să meargă în oraş, iar care nu vor, lasă să stea aici.

Ivan Alexei, primarul satului Hristici: Îmi pare rău că nu-s părinţii care au copii la şcoala noastră din sat. Astăzi se rezolvă o problemă destul de serioasă care a apărut în şcoala noastră.

Aceasta a fost completată de Alina, o altă mamă prezentă: ”Eu nu sunt pentru aceea ca să se închidă şcoala. Pur şi simplu la noi se ia în consideraţie că dacă mama merge în căruţă, chiar dacă elevul învaţă, i se pune 6 sau 7. Deci, dacă un astfel de copil are o greşeală în caiet, are 6 sau 7, iar cineva care are ochi frumoşi şi patru sau cinci greşeli au note de 8 sau 9. Şcoala ar trebui să rămână, iar profesorii să fie un pic altfel”.

În prezent pentru 1 septembrie 2017 la gimnaziul “Gheorghe Năstase” sunt înregistraţi 67 de elevi, 30 în clasele primare şi 37 — în clasele gimnaziale. Printre cei care şi-au expus părerea au fost părinţi, profesori, preotul satului, consilieri şi alţii.

Vladimir Nicuţă, vicepreşedintele raionului Soroca: Noi, la nivel de raion, am avut probleme similare în mai multe localităţi, fiindcă aşa este specificul raionului nostru — sate multe, cu număr de locuitori şi, respectiv, copii puţini. Noi la ziua de astăzi transportăm peste 800 de copii. Nu-s lucruri simple şi nu de ochi frumoşi venim în faţa dumneavoastră, ci pentru ca cel puţin să vă pregătim moral de ceea ce o să urmeze. Că o să urmeze de la 1 septembrie 2017 sau 1 ianuarie 2018, ori 1 septembrie anul viitor, eu nu ştiu dacă acest lucru este principial pentru Dvs.

Întrunirea a fost încheiată de discursul lui Vl.Nicuţă, vicepreşedintele raionului Soroca. “Eu înţeleg starea emoţională în care vă aflaţi Dvs şi vreau să vă spun că nici nouă nu ne face mare plăcere să venim cu aşa o solicitare. Dar situaţia şi legile în vigoare ne impun să venim să vă aducem la cunoştinţă că este o problemă şi este o problemă mare”. Urma ca la şedinţa Consiliului raional de ieri, 10 august, aleşii să ia o decizie în privinţa reorganizării sau nu a acestei instituţii de învăţământ. Aflaţi ce au hotărât consilierii din ediţia viitoare a ziarului.


Articolul precedentFotografia Zilei: Havuz cu apă tulbure
Articolul următorDodon a primit prima lovitură peste mână! Vor urma şi altele?
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.