Acum 100 de ani, în perioada interbelică sorocenii se delectau cu filme proiectate la cinematograful din oraș. Despre existența sa au rămas mai multe mărturii. Despre aceasta se scria într-un articol din ziarul „Cultura Poporului”, de la 6 martie 1927, confirmarea o găsim în anuarul României pentru comerț industrie, meserii și agricultură din 1928, dar și în amintirile fostului prefect, Dimitrie Iov. Clădirea vechiului cinematograf a fost distrusă pe timpul celui de al Doilea Război Mondial.
În fondurile Arhivei Naționale a Republicii Moldova s-au păstrat documente din acea perioadă, printre care și raportul Serviciului Special de Informaţii, trimis Preşedintelui Consiliului de Miniştri al României, care descrie distrugerile făcute de trupele sovietice în timp ce se retrăgeau din județul Soroca. Printre edificiile șterse de pe fața pământului, prin dinamitare sau incendiere, a fost și cinematograful oraşului. În locul clădirii distruse, în perioada sovietică a fost ridicat cinematograful de vară, iar în 1962, în preajma fostei piețe agricole din Soroca, fusese construit Cinematograful “Moldova”.
Arhitectul noului cinematograf era Valentin Voiţehovschi, care a crescut și copilărit la Soroca. Iar clădirea avea nu doar funcția de culturalizare a oamenilor, dar avea menirea de a fi în centrul activităților partiinice de masă – prin fața sa treceau paradele sovietice, pe pragul ei cânta fanfara, în preajmă era amenajat bradul de revelion. Sorocenii care au vizionat filme acolo, își amintesc cu nostalgie de cinematograful de odinioară și de filmele vizionate aici.
Cinematograful era principalul element urbanistic din complexul cu piață din această regiune, dar treptat a fost lăsat în umbră de piața amenajată în fața clădirii administrației publice locale. Cinematograful, redenumit Dacia, a fost o perioadă în proprietatea autorităților județene, aici urma să activeze Centrul judeţean de tineret şi sport, fiind investite sute de mii de lei în reparația clădirii.
Ulterior, după desființarea județelor, clădirea fostului cinematograf a ajuns în proprietatea Consiliului Raional Soroca, iar autoritățile au decis că-i prea scumpă investiția pentru a-l reanima, așa că mai bine să-l vândă în proprietate privată. În anul 2005 Consiliul Raional Soroca a decis să vândă fostul cinematograf, ca bun neutilizat în procesul de producţie, invocând motivul că privatizarea acestui patrimoniu va pune capăt distrugerii, iar investitorul privat ar putea revitaliza cinematograful. Prin decizia Consiliului raional Soroca din 10 noiembrie 2005 a fost anunţată licitaţia „cu strigare” privind înstrăinarea unor bunuri imobile, printre care și a cinematografului, cu preţul iniţial de vânzare de 732 mii lei. Ulterior, la 14 noiembrie 2006 clădirea a ajuns în posesia SRL „Șel şi C” din Chișinău , care deținea o rețea de cinematografe în capitală și în alte orașe din republică.
Apropo, cinematograful sorocean nu este singurul edificiu reprezentativ pentru Soroca scos la vânzare. Au fost trecute în proprietate privată și alte clădiri monument, cum ar fi Zemstva din preajmă, sau unele edificii din sistemul medical. În decizia de comercializare a cinematografului, adoptată de consiliul raional Soroca, era menționată obligativitatea păstrării profilului de instituţie cultural distractivă pentru o perioadă de zece ani. Dar totul a rămas doar pe hârtie. Proprietarul clădirii cinematografului din Soroca, avea planuri mari atunci când a cumpărat edificiul, dar nu a fost să fie. Ulterior cinematograful a fost scos iarăși la licitaţie, cu preţul iniţial de 698 mii lei, dar l-a mai cumpărat atunci nimeni.
Edificiul este inclus în Registrul Monumentelor Ocrotite de stat, ce-i drept doar formal, la categoria monumente arhitecturale de importanță locală. Autoritățile sorocene s-au spălat pe mâini de aceste proprietăți, problema distrugerii clădirilor și revenirii în circuitul cultural-social nu a fost rezolvată, iar comunitatea a rămas fără mai multe perle arhitecturale. Și totuși, din unele surse credibile, am aflat că din această vară cinematograful va avea alt proprietar, este vorba de un sorocean care și-a propus să reanimeze edificiul. Dar până atunci, monumentul istoric din centrul Sorocii, continuă să întristeze sorocenii și oaspeții municipiului.
Acest material a fost realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene, în cadrul proiectului „Susținem mass-media independentă și publicarea conținutului de calitate în Moldova”, implementat de ERIM și CU SENS. Conținutul subiectului și opiniile expuse aparțin, exclusiv, autorilor.
VEZI ȘI:
Concurs „made in” Consiliul Raional Soroca la Vărăncău: punct sau de la capăt? / VIDEO