Așa părea că se încheie un concurs obișnuit pentru funcția de director a unui gimnaziu din provincie. Dar nu a fost să fie. Că acesta nu este un concurs ca altele, se vorbea în șoaptă pe holurile Consiliului Raional Soroca încă de la începutul acestuia, unii funcționari arătau cu degetul spre etajul cinci, cică ar avea interese conducerea raionului Soroca și că exista deja un favorit al administrației raionale pentru Gimnaziul din satul Vărăncău.
Este firesc ca pentru funcția publică de manager a unei instituții de învățământ să poată concura cei care-și doresc și au potențial, mai ales că scaunul de director al gimnaziului nu este unul monopolizat doar de o persoană. Însă mai multe circumstanțe ne-au dat de bănuit că situația din comuna Vărăncău nu este una obișnuită, și că deși se mimează transparența, cele mai interesante lucruri se ascund undeva mai sus, în ceață.
În timp ce documentam subiectul, am primit și o invitație din partea Consiliului Raional Soroca pentru a participa la ultimele două etape ale concursului la funcția de director a Instituției Publice Gimnaziul Vărăncău pentru asigurarea transparenței și obiectivității procesului de selecție. Ne-a părut cam straniu mesajul venit pe poșta electronică, ținând cont că anterior nu am primit invitații și pentru celelalte cinci concursuri similare din 2024.
Între timp am aflat că în lupta pentru fotoliul de director al instituției de învățământ s-a recurs la șantaj cu imagini intime scurse din arhiva familiei, asupra cărora anterior Judecătoria Soroca a emis și o sentință pentru încălcarea inviolabilității vieții personale. Am apelat-o pe Ala Tașnic, care a condus instituția în ultimii ani pentru a afla opinia ei referitoare la acest caz.
Cu toate că, atunci când Consiliul Raional Soroca a primit o scrisoare anonimă cu imagini intime, în loc să sesizeze Procuratura, ca oamenii legii să examineze acest caz penal, să colecteze amprentele și să facă o analiză grafologică a scrisului expeditorului, juriștii de la conducerea raionului au acționat altfel. Veaceslav Rusnac, președintele raionului Soroca consideră totuși, că a acționat legal. L-am contactat pe vicepreședintele raionului Soroca, Iurie Tănase, responsabili de învățământ și am convenit să ne vedem ca să ne expună opinia sa.
Iurie Tănase ne-a confirmat că Nina Odae este colega sa de partid, menționând că este o persoană foarte experimentată și care merită să conducă gimnaziul din comună. Apropo, doamna Odae este consilier local în comuna Vărăncău, și face parte din fracțiunea Partidului Socialiștilor, a Platformei DA și a Partidului Social Democrat European.
Despre faptul că în acest concurs ar putea prevala alte interese decât cele ale școlii și elevilor, s-a aflat și în satul Vărăncău, unde comunitatea s-a mobilizat pentru a o susține pe Alla Tașnic în această campanie de denigrare dusă împotriva ei. Astfel părinții elevilor au adresat un demers Ministerului Educației, Direcției Învățământ, Comisiei de Concurs și Președintelui Raionului Soroca, în care se spune: Noi venim în susținerea doamnei Alla Tașnic și condamnăm acțiunile denigratoare îndreptate împotriva dumneaei în cadrul acestui concurs.
După apariția în presă a articolelor despre hărțuirea unui candidat la concurs, asupra acestui caz s-a expus și Dan Perciun, Ministrul Educației și Cercetării, care a menționat într-o postare pe rețelele de socializare că: Intimidarea şi hărțuirea unui candidat la funcția de director este inacceptabilă. Situația care implică una dintre candidatele la concursul organizat de Consiliul Raional Soroca pentru funcția de director al unui gimnaziu este un act intolerabil. Factorii politici de decizie din raion abuzează de o situație familială extrem de complicată pentru a intimida această participantă, care beneficiază, de altfel, de sprijinul colectivului şi al comunității locale. Acest comportament scoate în evidență dorința unora de a subordona politic instituțiile de învățământ, depăşind orice limite etice şi profesionale.
Dar iată că a venit și ziua de 23 decembrie 2024, zi în care s-a desfășurat etapa finală a concursului pentru funcția de director a Gimnaziului din Vărăncău, pentru care și-au depus candidatura cele trei persoane Ala Tașnic, Ludmila Braniște și Nina Odae. La concurs au asistat o reprezentantă a ministerului de resort, localnici din comuna Vărăncău și presa locală.
Prima și-a prezentat planul managerial Ala Tașnic, care a condus și până acum gimnaziul. Observatorul de Nord a difuzat în direct concursul, iar membrii comunității care nu au putut fi prezenți în sală, au privit secvențele în hol de pe telefoanele mobile.
Iar la final și-a prezentat planul managerial Nina Odae, profesoară la altă instituție de învățământ din aceeași comună. Ca să asculte verdictul comisiei de concurs, au fost invitați în sala de ședințe sătenii care l-au așteptat timp de câteva ore pe hol.
La câteva zile, Nina Odae, una dintre participantele la concursul pentru funcția de director a Gimnaziului Vărăncău, nefiind de acord cu rezultatele acestuia, și după cum ne informase anterior și Iurie Tănase, a depus o contestație la Ministerul Educației și Cercetării. Contestația era bazată pe nouă argumente: Nerespectarea obligației de a furniza date despre instituție, Refuzul accesului în instituție, Nerespectarea regulamentului la etapa întâi, Ignorarea unui demers prezentat, adică a imaginilor intime transmise consiliului raional printr-o scrisoare anonimă, Inadecvarea persoanelor delegate din instituție, Presiuni psihologice și discriminare, Obiecții din partea membrilor comisiei delegate, Discriminare în cadrul interviului și Lipsa imparțialității membrilor comisiei. La mijlocul lunii ianuarie Comisia de contestații a Ministerului Educației și Cercetării a respins argumentele Ninei Odae, pe motiv că nu este neîntemeiată. Iar pe fiecare subiect din contestației, s-a venit cu un răspuns aparte.
Am contactat-o pe Nina Odae, pentru a afla de ce insistă ca demersul cu imaginile intime din familie să fie examinate de comisia de concurs, dar ne-a spus că putem merge să discutăm cu ea la Chișinău, și că va reveni când îi va permite starea de sănătate. Cât privește cele menționate în contestație, unii membri ai comisiei de concurs s-au arătat indignați de cele scrise acolo. De exemplu, Cristina-Cătălina Grăchilă, ne spune că are experiență și de membră și în alte comisii de concurs pentru ocuparea funcției de manager.
Și Direcției Învățământ Soroca ne-a răspuns că ei, ca organizatori, au respectat Regulamentul de organizare și desfășurare a concursului: Ținem să menționăm faptul că concursul pentru ocuparea funcției vacante de director al IP Gimnaziu Vărăncău s-a desfășurat conform prevederilor Regulamentului de organizare și desfășurare a concursului pentru ocuparea funcției de director și director adjunct în instituțiile de învățământ general, aprobat prin ordinul MEC nr. 163/2015, cu modificările ulterioare, respectându-se toate etapele prevăzute. În concurs au participat trei candidați, care au întrunit condițiile necesare și au ajuns până la etapa finală. Învingător a fost desemnat candidatul care a acumulat cel mai mare punctaj, Tașnic Alla. Membrii comisiei de concurs, desemnați prin ordinul DÎ, au dat dovadă de corectitudine și imparțialitate. Cu toate acestea un candidat a depus cerere de contestare către MEC, însă aceasta i-a fost respinsă ca fiind nefondată. La moment Tașnic Alla este numită în funcție de director al IP Gimnaziul Vărăncău pe o perioadă de 5 ani, se spune în răspunsul Direcției Învățământ Soroca.
După răspunsul venit de la Minister, Ala Tașnic a preluat noul mandat de conducere al instituției. Ea ne-a spus că a fost plăcut surprinsă de poziția comunității care au apărat-o și motivat-o, fiind însă întristată că unele persoane care nu au putut să-i găsească vreun cusur ca manager, au întrecut orice limite morale și legale, încercând să o denigreze, folosind situația complicată din viața privată.
I-am propus lui Iurie Tănase să se expună la subiect, despre situația creată, dar ne-a răspuns că nu dorește să comenteze. Nici Nina Odae nu a dorit să-și expună punctul de vedere.
Surse din cadrul autorităților publice locale ne-au confirmat că nu a fost încă pus punctul în această situație și probabil cazul va ajunge în judecată. Totodată profesorii de la Vărăncău ne-au spus că simt presiuni din partea administrației raionale, care se răzbună prin verificări de tot felul și alte acțiuni, care până acum câteva luni nu au mai avut loc. Nu este primul caz când interesele politice ale autorităților sorocene, transformă un concurs ordinar într-un circ extraordinar, iar interesul copiilor, al educației și al comunității nu se ia în calcul când alte interese prevalează.
Acest material a fost realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene, în cadrul proiectului „Susținem mass-media independentă și publicarea conținutului de calitate în Moldova”, implementat de ERIM și CU SENS. Conținutul subiectului și opiniile expuse aparțin, exclusiv, autorilor.
VEZI ȘI:
Nina Odae contestă rezultatele concursului pentru funcția de director a Gimnaziului Vărăncău