Câine sechestrat după un conflict dintre consăteni într-un sat din raionul Soroca: cine are dreptate?

0
463
Foto de Katelyn MacMillan / Unsplash

Un locuitor din raionul Soroca a fost amendat cu 1.000 de lei pentru că a închis în mod abuziv câinele consăteanului său pe teritoriul propriei gospodării timp de două zile, refuzând să-l restituie chiar și după intervenția telefonică a proprietarului. Incidentul, declanșat de un conflict personal, a fost soluționat de Judecătoria Soroca, care a stabilit că fapta reprezintă o contravenție de samavolnicie.

Potrivit deciziei instanței din 4 iunie 2025, fapta s-a petrecut la 13 aprilie, într-o localitate din raionul Soroca, în urma unui conflict între doi consăteni. Un bărbat, tată a trei copii minori a luat un câine de rasă ciobănesc de pe stradă, l-a legat și l-a închis în curtea sa. Motivul invocat: animalul ar fi speriat copiii săi, intrând neînsoțit pe proprietatea acestuia.

Deși proprietarul câinelui i-a cerut telefonic să-i restituie animalul, acesta a refuzat, spunând că o va face doar în prezența poliției. Câinele a fost returnat abia după intervenția sectoristului. Între timp, proprietarii animalului au depus plângeri la poliție, iar pe 29 aprilie a fost întocmit un proces-verbal contravențional în baza articolului 335 din Codul contravențional.

În fața instanței, făptuitorul a recunoscut fapta și a declarat că a acționat astfel din teamă pentru siguranța copiilor. Probele administrate în instanță, inclusiv declarații, cereri scrise și înregistrări audio, au confirmat că animalul a fost ținut închis două zile împotriva voinței proprietarului. Instanța a apreciat că este vorba despre o exercitare arbitrară a unui drept presupus, în afara cadrului legal, adică o formă de samavolnicie.

Totodată, instanța a luat în calcul circumstanțele personale ale contravenientului, printre care lipsa antecedentelor negative și faptul că are în întreținere trei copii minori. Ca urmare, judecătorul a decis aplicarea unei amenzi minime de 1.000 de lei (20 de unități convenționale), cu posibilitatea de a plăti jumătate din sumă în termen de trei zile lucrătoare.

Conform Codului contravențional al Republicii Moldova, samavolnicia constă în exercitarea abuzivă a unui drept real sau presupus, în mod contrar ordinii legale. În acest caz, instanța a stabilit că acțiunea de reținere a câinelui a produs daune morale și a lezat interesele proprietarului, deși nu a fost cauzată o daună materială gravă. Instanța a subliniat că nicio nemulțumire personală nu justifică acțiuni în afara legii și că litigiile trebuie soluționate prin căi legale, nu prin gesturi arbitrare.


Articolul precedent14 iunie – Ziua Internațională a Donatorului de Sânge. Donează sânge, salvează vieți!
Articolul următorDorin Recean: am crescut pensia minimă de aproape 3 ori – de la 1188 de lei la 3055 de lei.
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.