Să nu ziceți că nu v-am spus: Nu acceptați și nu oferiți mită electorală! Raportați corupția electorală!

0
90

Discuție publică

 În 12 raioane din Republica Moldova se desfășoară Campania de informare și sensibilizare privind corupția electorală și impactul acesteia asupra democrației în Republica Moldova, cu genericul Votează liber și raportează corupția electorală!”, realizată în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției și Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova.

Unul din aceste evenimente, la care au participat peste 100 de persoane: reprezentanți ai instituțiilor statului în teritoriu, angajați ai Consiliului raional, locuitori ai raionului Florești, elevi din clasele superioare, viitori alegători a avut loc la Casa de cultură din raionul Florești. Discuția publică face parte din Campania de informare și sensibilizare privind corupția electorală și impactul acesteia asupra democrației în Republica Moldova Votează liber și raportează corupția electorală!”, realizată de Asociația Promo-LEX, în cadrul proiectului „Consolidarea rezilienței democratice în Moldova” (etapa III), implementat de PNUD Moldova, cu sprijinul Norvegiei, Suediei, Canadei și Danemarcei. 

Cuvântul de introducere a aparținut Danielei AHGHELUȚA, reprezentanta Promo-LEX, iar rolul de moderatoare a Discuției Publice „Corupția electorală în Republica Moldova” și l-a asumat Ileana PÂRGARU

În cadrul a trei paneluri, cei prezenți au aflat mai multe informații și răspunsuri la întrebările legate de alegerile parlamentare ordinare, care vor avea loc pe data de 28 septembrie 2025.

 PANEL 1. Pregătirea alegerilor parlamentare în condiții sigure și informarea cetățenilor din surse oficiale. Vorbitor Mircea CATÎRĂU, membru al Comisiei Electorale Centrale.

Acesta a vorbit celor prezenți despre Parlamentul Republicii Moldova; despre condițiile specifice pentru a candida la alegeri; despre înregistrarea prealabilă în procesul electoral, despre dreptul de a alege (de altfel, numai circa 500 de cetățeni ai Republicii Moldova sunt  privați de dreptul de a alege, pe motive de sănătate); despre actele în baza cărora se votează; despre Registrul de stat al alegătorului și listele electorale; despre certificarea funcționarilor electorali…

PANEL 2. Corupția electorală – lecții învățate. Vorbitoare – Dina BOȚAN, analistă electorală,  Promo-LEX.

Experta a pus în discuție următoarele subiecte: Ce este corupția electorală și gravitatea fenomenului în alegeri? Cum a evoluat fenomenul până în alegerile din 2024 și care sunt formele de corupere electorală? Cine poartă responsabilitatea majoră – cel care oferă sau cel care ia mită? Faptele conexe corupției electorale: utilizarea abuzivă a resurselor administrative, finanțarea ilegală a partidelor politice; transportarea organizată a alegătorilor etc.

     

 

PANEL 3. Combaterea și prevenirea corupției electorale. Vorbitor – Vitalie POPOVICI,  șeful Secției securitate Publică, Inspectoratul de Poliție Florești.

Reprezentantul poliției a vorbit despe cum identificăm cazurile de corupție electorală și cum le raportăm organelor statului; despre efectul descurajator și sancțiunile aplicate alegătorilor și partidelor politice în caz de corupție electorală; despre cum prevenim corupția electorală înaintea alegerilor parlamentare din 2025; despre rolul instituțiilor statului în combaterea acestui flagel; despre ce trebuie să facă partidele politice și concurenții electorali pentru a evita astfel de fenomene; despre ce pot face observatorii în alegeri, pentru ca procesul electoral să decurgă în conformitate cu legislația repăublicii Moldova; despre ce facem noi ca societate, individual- fiecare cetățean în parte, în caz de depistare a astfel de cazuri…

   

Experții au răspuns la întrebările celor prezenți, iar participanții la Discuția Publică „Corupția electorală în Republica Moldova” au primit cadouri simbolice din partea Comisiei Electorale Centrale.

Acest produs a fost realizat în cadrul Campaniei „Votează liber și raportează corupția electorală!”, implementate de Asociația Promo-LEX. Materialul a fost realizat cu susținerea proiectului „Consolidarea rezilienței democratice în Moldova”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Norvegia, Canada, Suedia și Danemarca. Conținutul acestui material aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Promo-LEX, ONU, inclusiv a PNUD, a statelor membre ale ONU sau a donatorilor.

 


Articolul precedent1 Iunie în Drochia – o zi dedicată copilăriei, zâmbetelor și recunoștinței
Articolul următorȘedința Consiliului Municipal Soroca: între pierderi de apă, cocktail de 550 lei și numărătoare trucată / VIDEO
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.