Astăzi, 28 mai 2025, s-a desfășurat şedinţa ordinară a Consiliului municipal Soroca. Pe ordinea de zi au fost incluse 60 de proiecte de decizie, în mare parte acestea au fost votate unanim sau de majoritatea consilierilor. Unele dintre ele au stârnit discuții aprinse printre consilieri, altele au fost votate ca pe conveier.
Printre proiectele de pe ordinea de zi s-au regăsit cele cu privire la activitatea ÎM „Soroceanca”, Şcolii Sportive pentru Copii şi Juniori, SA „Regia Apă-Canal Soroca”, ÎM „DGLC Soroca”, Centrului Social pentru persoanele aflate în situaţie de risc „Revenire” , Staţiei de Salvare pe Apă și IP Centrul de Dezvoltare Locală şi Regională, Audierea Raportului privind executarea bugetului Primăriei mun. Soroca pentru anul 2024, modificarea bugetului Primăriei mun. Soroca pentru anul 2025, Regulamentul privind modul de utilizare a mijloacelor financiare pentru deservirea delegaţiilor şi persoanelor oficiale străine în teritoriul municipiului Soroca, alocarea surselor financiare din fondul de rezervă, aprobarea şi cofinanţarea grantului oferit de către Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională şi Locală cu scopul implementării proiectului „Construcţia şi extinderea sistemului de canalizare în municipiul Soroca, Regiunea de Dezvoltare Nord”, aprobarea Studiului de Fezabilitate pentru modernizarea serviciilor de transport public, în mun. Soroca, și altele.
Unul dintre subiectele care a adus critica opoziției, este cel cu privire la Regulamentul privind modul de utilizare a mijloacelor financiare pentru deservirea delegaţiilor şi persoanelor oficiale străine în teritoriul municipiului Soroca, inițiat de Lilia Pilipeţchi, primara municipiului Soroca. Ghenadie Mînăscurtă, viceprimarul municipiului pe domeniul economic, care a fost în acest caz și raportor, a menționat că regulamentul se bazează pe o Hotărâre de Guvern din 2018, iar prețurile stabilite ar fi fost preluate de acolo. Astfel autoritățile municipale și-au propus ca pentru oaspeții cei mai importanți suma pentru un dejun să fie de până la 1250 lei (de persoană), pentru cocktail 550 lei, pentru ceai (cafea, ceai, apă, suc, produse de patiserie) 250 lei, cadourile dăruite pot ajunge și la 4200 lei pentru conducătorul delegației oficiale, buchetele de flori la sosirea și plecarea delegației pentru o delegație să ajungă până la 850 lei, iar amenajarea sălii cu flori pentru fiecare vizită să ne coste maxim 1200 lei. Ce-i drept s-a decis să se facă economie pe băuturi (șampanie sau vin) cu ocazia sosirii, plecării delegației, semnării acordurilor bilaterale sau înmânării distincțiilor de stat – până la 50 de lei pentru oaspeții de vază.
Consilierul PAS, Victor Felișcan a propus înjumătățirea sumelor, căci sunt prea mari, iar banii economisiți să fie alocați acolo unde este necesar. Consilierul PLDM Mihai Mîțu a subliniat că ar fi mai oportun ca aleșii locali să se abțină de la votarea acestui regulament și de venit la următoarea ședință cu propuneri mai echilibrate, fără a fi discriminați oaspeții după statutul lor. Totodată consiliera PSRM Verginia Pasincovschii a menționat că proiectul este binevenit pentru oaspeții și delegațiile care ne vin în municipiu, ca să-i primim frumos, fiindcă asta este fața noastră. Până la urmă proiectul a fost votat de 13 consilieri socialiști, dar s-a anunțat că au votat 15 aleși locali din fracțiunea majoritară. Deși pentru subiecte care țin de buget era nevoie de minim 14 voturi, oricum hotărârea a fost considerată adoptată.
Ședința a fost transmisă în direct de Observatorul de Nord și poate fi văzută mai jos.