Cărțile lui Nicolae Bulat și Mihail Milea premiate la „EUROINVENT”

0
124

În luna mai a avut loc Salonul de Carte Tehnico-Științifică, Artistică și Literară „EUROINVENT”, care face parte din Expoziția Europeană a Creativității și Inovării. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Academia Oamenilor de Știință din România. Printre laureații acestei ediții sunt Nicolae Bulat, premiat post-mortem, pentru romanul publicat după plecarea sa în lumea celor drepți „Ivan-Țarevici, Elena Voloșanca și Lupul Sur” și cetățeanul de onoare al raionului Soroca, preotul Mihail Milea, pentru cartea „Noțiunea de „Lume” în scrierile Sfântului apostol și evanghelist Ioan”.

Este de menționat că romanul istoric „Ivan-Țarevici, Elena Voloșanca și lupul sur” început pe când era în viață de Nicolae Bulat, a fost publicat post-mortem datorită eforturilor Părintelui Profesor Mihail Milea de la Buzău.

„Sunt foarte mult recunoscătoare Părintelui Mihail Milea pentru că m-a ajutat să editez romanul istoric a lui Nicolae, „Ivan-Țarevici, Elena Voloșanca și Lupul Sur”. Cartea aceasta era visul lui Nicolae, iar al meu era ca ea să ajungă la Salonul de Carte Euroinvent de la Iași. Și de această dată Părintele Milea m-a ajutat. Am așteptat ca Nicolae să fie apreciat. Dar când am aflat de medalia de aur – bucuria mea și a familiei mele a fost foarte mare. Tot respectul față de Părintele Mihail Milea și editor din partea mea și a copiilor noștri” ne-a transmis Valentina Bulat de peste ocean.

„Preotul Mihail Milea, binecunoscut pentru activitatea sa culturală, filantropică și duhovnicească, a fost distins cu premiul special în cadrul prestigiosului eveniment cultural Book Salon Iași 2025, pentru volumul său de excepție „Noțiunea de lume în scrierile Sfântului Apostol Ioan”, care a pornit de la lucrarea sa de doctorat cu același nume. Cartea a impresionat juriul prin profunzimea analizei, coerența teologică și actualitatea temei, reușind să aducă în lumină o interpretare vie și nuanțată a viziunii ioaneice asupra lumii.

În prefața lucrării, părintele Milea afirmă cu convingere că „a scrie şi a vorbi despre <lume> (ο κόσµος) este un subiect inepuizabil şi de mare actualitate”, subliniind importanța înțelegerii lumii ca și creație a lui Dumnezeu. Preotul realizează o incursiune riguroasă în textele evanghelice și epistolare ale Sfântului Ioan, abordând tematici de profundă relevanță contemporană, precum criza sensului în lumea secularizată, dar și rolul Bisericii ca factor de comuniune între om, natură și Dumnezeu. Autorul propune ideea unei „Liturghii cosmice”, în care întreaga lume participă la proslăvirea Creatorului” scriu colegii de la Opinia Buzău.

Amintim că este a doua oară când o carte scrisă de Nicolae Bulat este premiată la EUROINVENT 2020. Acum cinci ani, printre laureații cu medalia de aur a fost și cartea „În căutarea unui mare erou, Generalul Stan Poetaș”. Stan Poetaș a fost general al armatei române, care a ajutat la eliberarea Basarabiei și în special a județului Soroca de trupele bolșevice în 1918. În perioada interbelică satul de baștină al lui Nicolae Bulat, Cureșnița, a purtat o perioadă numele de General Poetaș.

Romanul istoric „Ivan-Țarevici, Elena Voloșanca și lupul sur” nu este unica publicație a lui Nicolae Bulat editată post-mortem, până acum fiind publicate și cărțile „Gheorghe A. Rusu, Poetul Martir al Sorocii” și „Chipuri istorice desenate de către pârcălabul de Soroca”, totodată a fost reeditată cartea „Jupânița cea Frumoasă”.

Pe când era în viață, cel mai iubit dintre soroceni, Nicolae Bulat, ne-a bucurat cu multe cărți interesante: „Județul Soroca: file de istorie”, “Pe un picior de plai, Tătărăuca Veche, Rudi, Soroca” (coautor Valentina Bulat), “Jupânița cea frumoasă“, “Medicina Ars Nobilisima“, “În căutarea unui mare erou – Generalul Stan Poetaș“, “De la șatră la palat“, ș.a.


Articolul precedentLidia Panici, femeia care a cusut în sunet ceea ce alții cos în cuvinte sau în rugăciuni…
Articolul următorA urcat beat la volan și acum riscă amendă de până la 125 000 de lei sau închisoare de la 1 la 3 ani
Vadim Șterbate
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.