In Memoriam: Galina Furdui, un simbol al culturii și sensibilității

0
804

La 6 martie 2025, o personalitate a culturii a plecat dintre noi. Galina Furdui, scriitoare, poetă, publicistă și om de înaltă demnitate, a lăsat o amprentă în literatura și muzica din Republica Moldova. Talentul său artistic, dublat de o profundă sensibilitate și credință, a străbătut decenii, fiind un far de lumină pentru toți cei care au cunoscut-o și au avut privilegiul să-i citească sau să-i asculte creațiile.

Născută pe 21 iunie 1946 în satul Vărăncău, raionul Soroca, Galina Furdui a fost un om dedicat culturii și educației. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova în 1969, iar cariera sa a început în 1968, ca redactor literar la Compania de Stat „Teleradio Moldova”. Pasiunea pentru literatură și educație a dus-o mai târziu la catedra de Literatură Română a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, unde a fost profesoară, inspirând o nouă generație de iubitori ai cuvântului.

Pe lângă activitatea sa didactică, Galina Furdui a fost o figură activă în viața literară și culturală a Republicii Moldova. A fost redactor-șef al revistei „Univers-Om” și realizatoare a emisiunii muzical-literare „Ars longa” la Radio Moldova. A dirijat două cenacluri literare importante, „Ars poetica” și „Ispita cuvântului”, contribuind la formarea unui climat cultural vibrant în capitala republicii.

Începuturile sale literare datează din 1963, când a debutat în săptămânalul „Cultura Moldovei”. Ulterior, versurile sale au fost publicate în reviste prestigioase precum „Cultura”, „Nistru” și „Femeia Moldovei”. A publicat numeroase volume de poezie, printre care „Omul către om” (1987), „Întoarcere în Marele Volum” (1998), „În cercuri de Apel” (2000), „Între umbre și stele” (2011), „Chemați sunt toți” (2015), „Monolog pentru Maica Maria” (2016) și „Șoapta vântului albastru” (2018). Poemele sale, încărcate cu sensuri profunde și o frumusețe rară, au fost apreciate atât de cititorii din Republica Moldova, cât și din afacerea țării.

Galina Furdui a fost, de asemenea, autorul unor versuri memorabile pentru muzică, colaborând cu numeroși compozitori și interpreți. Piesele sale, pline de sens și lirism, au cucerit publicul, având o corelație perfectă între versuri și muzică. Această simbioză a făcut ca lucrările sale să devină adevărate opere de artă, apreciate de melomani din întreaga lume.

Recunoașterea națională și internațională nu a întârziat să vină. Galina Furdui a obținut numeroase premii în cadrul concursurilor și festivalurilor de poezie și muzică, printre care „Crizantema de Argint” și „Crizantema de Aur”. A fost, de asemenea, distinsă cu titlul de „Maestru în Artă” în 2015 și cu Medalia „Meritul Civic” în 2008, iar în 2018 a primit Premiul „Opera Omnia” pentru întreaga sa creație literar-artistică.

De-a lungul carierei, a fost membră a mai multor uniuni de creație, inclusiv Uniunea Scriitorilor din Moldova, Uniunea Scriitorilor din România, și Uniunea Muzicienilor din Moldova, consolidându-și astfel poziția în peisajul cultural din estul Europei.

Astăzi, ne rămâne datoria de a păstra vie memoria Galinei Furdui și de a valorifica vasta sa creație literar-artistică. Cu fiecare vers, cu fiecare lucrare, ea a reușit să adâncească în sufletele noastre acea lumină caldă a culturii, a umanității și a iubirii pentru frumos.


Articolul precedentCumpărătorii, trași pe sfoară înainte de 8 martie. Sute de bijuterii cu marcaje false / VIDEO
Articolul următorMeteo, 7 martie 2025: încă o zi de vară, la început de primăvară
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.