Soroca anului 1956: cum arăta orașul studenților / VIDEO

0
199

Imagini de arhivă rare din 1956 readuc în atenție o perioadă în care Soroca o treime din populația orașului era formată din studenți ai instituțiilor de învățământ profesional, care transformaseră urbea într-un veritabil centru educațional al regiunii.

Un film documentar din 1956, păstrat în cinemateca Agenției Naționale a Arhivelor, surprinde Soroca într-o perioadă de dezvoltare educațională. Pe lângă cadrele spectaculoase cu Cetatea Soroca și râul Nistru, materialul video evidențiază rolul crucial pe care l-au avut instituțiile de învățământ profesional de nivel mediu în viața orașului.

La acea vreme, aproximativ o treime din populația Sorocii era alcătuită din studenți, ceea ce contura o comunitate tânără, activă și implicată. Orașul găzduia mai multe școli de profil, printre care:

  • Școala pedagogică „Boris Glavan” – cunoscută astăzi drept Colegiul „Mihai Eminescu”,

  • Tehnicumul de Mecanizare și Electrificare a gospodăriilor sătești,

  • Sovhozul-Tehnicum de Planificare și Economie,
    alături de alte instituții care ofereau educație profesională adaptată nevoilor vremii.

Filmul din 1956 oferă o perspectivă valoroasă asupra istoriei orașului, prezentând clădiri, săli de clasă, dar și secvențe din viața cotidiană a studenților – un patrimoniu vizual important pentru înțelegerea evoluției orașului Soroca ca centru educațional.

Sursa video: Agenția Națională a Arhivelor


Articolul precedentNou val de dezinformare privind vânzarea terenurilor din R. Moldova către o companie americană
Articolul următorBaschetbaliștii de la „ABR Soroca-Baschet” au pierdut al doilea meci din semifinale, 64-66, în fața bălțenilor de la „SSS-1 BC Basco”
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.