Numărul tinerilor diagnosticați cu HIV a crescut cu 20 %

0
94

În ultimul an, cu virusul imunodeficienței umane, HIV, s-au infectat cu 20% mai mulți tineri. Conform datelor statistice, sunt afectați în special cei cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani.

În total, în 2021, au fost confirmate pozitiv 797 de persoane. Cifra este mai mică decât în 2019, adică până la începutul pandemiei. Apariția coronavirusului i-a făcut pe oameni să intre mai rar pe la medici, deci, și să se testeze mai rar. Anul 2022 bate însă toate recordurile – doar în prima jumătate a anului au fost confirmate 751 de persoane. Practic tot atâtea cât și în anul trecut.

„A crescut numărul testărilor și, în consecință, a crescut numărul cazurilor identificate. Știm că o persoană poate trăi mai mulți ani fără a avea simptome și fără a ști că e HIV-pozitiv”, explică Alina Cojocari, coordonator, AO „Inițiativa Pozitivă”.

Cu adevărat grav este faptul că o treime dintre oamenii care trăiesc cu HIV nici nu știu despre aceasta.

„Noi în republică avem mult mai mulți pacienți infectați cu HIV, decât noi cunoaștem. Asta e un indicator nu chiar bun. La moment, în viață sunt peste 10.000 de persoane care își cunosc statutul. Estimativ sunt 15.000. Din start, 5.000 nu își cunosc statutul”, menționează Iurie Climașevschi, coordonator, programul național HIV/SIDA.

Diagnosticarea bolii, practic, i-a salvat viața lui Andrei, care trăiește cu HIV de 11 ani.

„Viața mea continuă. Călătoresc, ies la plimbări, sunt activ social, am mulți prieteni. Trăiesc cu fruntea sus și nu mă ascund pentru că nu văd nicio problemă în asta”, relatează Andrei Stolearenco, persoană HIV-pozitivă.

Pentru a opri evoluția virusului, bărbatul primește terapia ARV cu pastile. Acestea îi blochează virusul în sânge, care ajunge a fi nedetectabil, adică se află într-un fel de hibernare. Atât timp cât administrează pastilele, nu poate infecta pe nimeni.

„În principiu, când începi să primești terapia, nu înseamnă că ai restricții în viață. Cum ai trăit până la HIV, așa poți continua. Se schimbă doar faptul că va trebui să administrezi o pastilă în fiecare zi, pentru a ține virusul sub control. Atât”, declară bărbatul.

Tratamentul cu pastile nu-i afectează deloc viața și sănătatea. Analiza sângelui arată că are o imunitate chiar mai bună decât la oamenii fără HIV.

„Am făcut un experiment: am luat sângele meu și al unei persoane, care nu are HIV. Am avut 865 de celule, iar cealaltă persoană – 615”, spune Andrei Stolearenco.

Testul HIV este gratuit, voluntar și anonim. Din acest an, testarea poate fi efectuată și în unele farmacii. Este o procedură simplă, pe care o poate face orice persoană chiar și acasă.

sursa: știri.md


Articolul precedentHetero și homo – ce spun sorocenii / VIDEO
Articolul următorGoogle Pay este disponibil acum în toată Moldova

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.