Nouă focare de pestă porcină: mortalitatea la porcii infectați este de 100%

0
234
 

Nouă focare de pestă porcină africană sunt semnalate în trei raioane ale Republicii Moldova. „187 de porci domestici au fost nimiciți și au fost depistați 8 mistreți pozitivi”, a declarat Ela Malai, directoare interimară a Agenției pentru Siguranța Alimentelor, într-o conferință de presă.

Cele trei raioane vizate sunt: Nisporeni, Cahul (satele Roșu, Burlăceni și Crihana Veche) și Cantemir. Echipele de intervenție ANSA se află în localități pentru a lua toate măsurile care se impun. Ela Malai a precizat că mortalitatea la porcii infectați cu pestă este de 100%, dar că virusul nu afectează omul. „Îndemn populația, dacă sunt observate cadavre de porci mistreți sau vede simptome ale bolii, să informeze imediat medicul veterinar din subdiviziunea teritorială. Nu aruncați cadavrele de porci la gunoiște, pe lunca Prutului sau la marginea satului”, a menționat Ela Malai.

Ion Toma, director adjunct ANSA, a declarat că procesul de combatere a pestei porcine este unul complex și presupune sacrificarea corectă a porcinelor, mișcarea mistreților în fauna sălbatică etc. „Pesta porcină africană este o boală extrem de contagioasă, care se transmite de la animal la animal și nu se supune vaccinării”, a spus Ion Toma.

IPN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.