Ministra Ala Nemerenco: obligativitatea biletului de trimitere de la medicul de familie se anulează

0
228
  Am semnat și trimis în toate instituțiile medicale ordinul ce stipulează regulile de anulare a obligativității biletului de trimitere de la medicul de familie, scrie pe pagina sa de Facebbok, ministra Sănătății, Ala Nemerenco.
  Astfel, ce trebuie să cunoască toți, și pacienții, și medicii:
– pacienții asigurați, la indicații medicale, vor putea beneficia de consultații gratuite ale medicilor specialiști de profil de nivel raional și municipal fără bilet de trimitere eliberat de medicul de familie;
– se menține gratuită consultația medicilor specialiști la trimiterea medicului de familie sau altui medic specialist;
– internarea în instituții medicale spitalicești de nivel raional și municipal se efectuează la trimiterea medicului de familie, cât și a medicului specialist.
  Conducătorii instituțiilor medicale vor angaja prin cumul sau vor subcontracta în alte instituții medicale serviciile consultative de care nu dispun și vor informa populația unde, când și de cine sunt oferite aceste servicii.
  Și cel mai important:
– se interzice categoric perceperea plăților de la persoanele asigurate ca serviciu contra plată pentru orice consultație sau investigație prevăzută în Programul unic de AOAM, inclusiv la prezentarea directă la medicul specialist, în instituția medicală care deservește teritoriul în care persoana este înregistrată la medicul de familie.
  De astăzi înainte sunt anulate variantele de tipul “dacă nu doriți să așteptați, plătiți și vă luăm acum” sau “nu aveți bilet de trimitere? plătiți!”. Instituția medicală în care sunteți înregistrați la un medic de familie nu are dreptul să vă perceapă nicio plată dacă dețineți poliță de asigurare. Aceeași pentru locuitorii întregului raion când merg la specialiștii de profil din secția consultativă din centrul raional.
  Acum totul depinde de noi înșine – cât de mult ne respectăm unii pe alții. Încet, lucrurile vor intra pe un făgaș normal.

Articolul precedent Vice-premierul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a fost în raionul Drochia, într-o vizită de lucru
Articolul următorCu tricolorul în suflet… și în curte / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.