Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post

0
41

Există unele preparate care, indiferent câte decenii trec peste ele, păstrează aceeași încărcătură de emoție și nostalgie. Unul dintre aceste preparate sunt delicioasele gogoși înfuriate, a căror rețetă ți-o oferim detaliată mai jos.

 Este rețeta unui desert tradițional născut din mâinile grijulii ale bunicii, care știa cum să îmblânzească orice aluat, oricât de „supărat” ar fi părut la început. Denumirea lor vine de la modul în care se comportă aluatul atunci când îl pui în uleiul încins. Acesta se umflă repede, se răsucește, se desface ici-colo, de parcă ar protesta, făcând bule și coji crocante. Dar din această „furie” se naște ceva minunat o gogoașă pufoasă și rumenă, cu un interior aerat și un gust care te întoarce în timp.

Fiecare bucată se transforma diferit, cu personalitate proprie. Unele ieșeau rotunde, altele alungite, unele cu câte o coamă aurie sau o bășică rumenă. Descoperă mai jos rețeta detaliată pas cu pas, pentru a prepara și tu gogoși înfuriate.

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas constă în activarea drojdiei.

Într-un bol amestecă drojdia cu zahărul și 3–4 linguri de apă călduță. Lasă compoziția 5 minute, până când devine spumoasă.

Cum prepari aluatul pentru gogoși înfuriate

Pune făina într-un vas mare. Adaugă sarea, coaja de lămâie și esența, dacă le folosești. Toarnă jumătate din cantitatea de apă, apoi drojdia activată și restul de apă. Amestecă totul cu o lingură de lemn sau cu mâinile ușor unse.

Aluatul trebuie să fie moale, aproape lipicios. Așa se formează „furia” caracteristică atunci când ajunge în ulei.

Acoperă vasul cu un prosop curat și lasă aluatul 45–60 de minute la cald, până se umflă bine și devine aerat.

Pregătește o cratiță adâncă și pune uleiul la încins.

Cu mâinile unse cu ulei, rupe bucăți mici de aluat, modelează-le să fie mai întinse și aruncă-le direct în ulei. Nu le modela prea mul, gogoșile înfuriate trebuie să fie neregulate, jucăușe.

Lasă-le să se rumenească uniform, întorcându-le din când în când. Se vor umfla, se vor răsuci și vor scoate bule – exact ca în copilărie.

Scoate gogoșile pe hârtie absorbantă și pudrează-le cu zahăr cât sunt încă ușor calde.

Sunt grozave simple, cu dulceață de prune, de măceșe sau chiar cu miere dacă nu ții post strict.

Secrete și variații ale bunicii

Dacă vrei gogoși mai aerate, adaugă o lingură de apă minerală în loc de apă normală.

Pentru aromă caldă, pune o linguriță de scorțișoară în zahărul pudră.

Dacă aluatul este prea tare, adaugă 1–2 linguri de apă. Dacă e prea moale, nu-l îngreuna cu făină; unge-ți mâinile cu ulei și lucrează așa.

Aceste gogoși înfuriate sunt, de fapt, o reinterpretare a gogoșilor clasice, doar că aici aluatul este puțin mai moale, mai lipicios, ceea ce îi permite să se deformeze și să prindă acele forme neregulate care le fac atât de simpatice.

SURSA: hellotaste.ro


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentȘase legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
Articolul următorVrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.