Experiența pe care Gimnaziul ”Alexandru Lupașcu” din Volovița o are de-a lungul anilor, în cadrul parteneriatelor educaționale cu școli din România, este mult mai mult decât o simplă colaborare educațională. Această experiență este încărcată de evenimente, de legături istorice și culturale care nu pot fi rupte de nici un hotar.
Fiecare parteneriat poartă în sine amintiri, emoții, oameni și locuri noi, schimb de experiență atât pentru elevi cât și pentru profesori de pe ambele maluri ale Prutului prin care am creat oportunități de învățare directă în alte medii educaționale, stimulând dezvoltarea personală și profesională a elevilor și cadrelor didactice.
Unul din parteneriatele cu o încărcătură istorică aparte, intitulat „De la Nistru pân la mare” l-am avut cu Școala Gimnazială „Gala Galaction” din Mangalia cu care am marcat 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, în martie 2018, un eveniment amplu la care au participat atât colegii noștri din Mangalia cât și personalități notorii ale raionului Soroca. În vara aceluiași an am mers la mare în Mangalia unde copiii au avut prilejul să cunoască patrimoniul cultural și istoric al Mangaliei și împrejurimi, să meargă la plajă, să se plimbe cu vaporașul și să viziteze mai multe obiective turistice din oraș și stațiuni, precum și Delfinariul și Planetariul din Constanța… Un alt parteneriat cu o valoare culturală și istorică inedită l-am avut cu Școala Gimnazială Dumești județul Iași, numit „Centenarul ne unește”, când am marcat 100 ani ai Marii Uniri, am creat legături strânse atât cu școala cât și primăria acestei localități, iar acest parteneriat a dus la înfrățirea localităților Dumești și Volovița… Un parteneriat ce durează deja al șaptelea an este ”Matematica fără frontiere” încheiat cu Școala gimnazială Paltin, jud. Vrancea, având ca scop prioritar performanța academică în domeniul matematicii, schimb de experiență între elevi și cadre didactice, promovarea tradițiilor și valorilor românești de pe cele două maluri ale Prutului.
Pe parcursul acestor ani am realizat activități de mobilitate între elevi și profesori, cum ar fi excursii, tabere sau vizite în diverse regiuni ale României și Republicii Moldova pentru a cunoaște mai bine tradițiile locale, istoria și cultura națională, am creat prietenii și am extins parteneriatul nostru la nivel de primărie, astfel obținând și titlul de cetățean de onoare al comunei Paltin, în anul 2023. La fel am extins parteneriatul până la nivel de Inspectorat Județean Vrancea urmând ca acesta să încheie un acord de parteneriat cu Direcția de Învățământ Soroca în această primăvară.
O altă experiență valoroasă pentru instituția noastră este faptul că am fost selectați în acest an școlar într-un program internațional „DA, SE POATE!”, organizat de către Asociația ROI din România. La acest program au aplicat inițial 81 școli atât din România cât și din Republica Moldova și după cele două etape, analiza formularelor și etapa interviului, au fost selectate 19 școli, printre care și instituția noastră.
Acest program inovator are ca scop să întărească relațiile dintre elevi, părinți și profesori prin colaborare și implicare activă în cadrul unui mini proiect comun în școală. De asemenea, programul include sesiuni de coaching și mentorat care oferă sprijin și ghidare pe parcursul întregului an școlar. Avem o colaborare frumoasă între școlile implicate în program, urmând ca în viitor să dezvoltăm noi parteneriate comune.
Svetlana RAHIMOV, directoarea Gimnaziului ”Alexandru Lupașcu” din satul Volovița
Apropo
Svetlana Rahimov, directoarea gimnaziului ”Alexandru Lupașcu” din Volovița și Alla Tașnic, directoarea gimnaziului din Vărăncău au primit titlul de Cetățean de Onoare al comunei Paltin, din Județul Vrancea, România.
Svetlana Rahimov: ”Este una dintre cele mai importante distincții obținute până acum! Spun importante, deoarece ea încununează toate activitățile, emoțiile, prieteniile legate pe parcursul celor 5 ani de zile de când cunosc și apreciez oamenii din comuna Paltin, județul Vrancea.”
Relațiile de parteneriat dintre gimnaziile Volovița și Vărăncău cu gimnaziul din comuna Paltin, județul Vrancea, au avut un început în 2017 cu proiectul „Matematica fără frontiere”. Acest proiect a oferit oportunitatea pentru aceste școli să colaboreze și să împărtășească experiențe în domeniul matematicii, dar, pe măsură ce timpul a trecut, legăturile s-au extins.