(foto) Case, drumuri și culturi agricole au fost afectate de ploi în raionul Soroca. Ce spun livădarii și APL?

0
276

Ploile și grindina din lunile mai și iunie au afectat grav mai multe localități din raionul Soroca. O casă s-a demolat în Vădeni, iar alte două locuințe din comuna Bulboci stau să cadă. Viitura a intrat în grădini, beciuri și livezi. O parte din fructe au fost compromise de grindină, se plâng livădarii. Salvatorii au intervenit pentru înlăturarea consecințelor inundațiilor, iar autoritățile fac bilanțul pierderilor și decid cum pot interveni pentru redresarea situației.

Potrivit informațiilor oferite de Autoritățile Publice Locale și Direcția Situații Excepționale Soroca (DSE), Comisiile locale și Comisia raională pentru Situații Excepționale s-au convocat la scurt timp după primele ploi puternice, pentru a evalua daunele. Astfel, în urma ploilor torențiale din 18-21 mai au fost afectate 21 de localități din raionul Soroca.

Au avut de suferit drumurile publice, sectoarele agricole, dar și sectorul privat. Potrivit ofiţerului PC al DSE Soroca, Eugen Doga, la Cremenciug, spre exemplu, viitura a dus în râul Nistru o tonă de porumb, șapte metri cubi de lemne de foc și 10 găini. La Rublenița, de pe un depozit-frigider au fost distruse 60 foi de ardezie, iar în satul Egoreni au fost deteriorați 20500 metri de furtun pentru irigare.

Salvatorii din cadrul DSE Soroca au muncit zile în șir pentru a ajuta populația să pompeze apa din beciuri și gospodării.Potrivit unui comunicat al Consiliului Raional Soroca, la prima etapă ploile au cauzat prejudicii de 12 mil. 908 mii lei.
Și ploile căzute în luna iunie au făcut prăpăd.

Potrivit DSE, în perioada 1-10 iunie au fost afectate cca 15 localități din raion, printre care sunt satele Bulboci, Şolcani, Nimereuca, Ocolina, Ţepilova, Rubleniţa Nouă, Lugovoe, Căinarii Vechi, Regina Maria. Anexa unei case din Vădeni și acoperișul s-au demolat după ploi. Din fericire, în locuință nu se afla nimeni.
Comisia SE își continuă activitatea pentru a evalua consecințele cauzate de ploile torențiale, precum și suma totală a prejudiciilor. APL va solicita ajutorul guvernului pentru acoperirea pierderilor.

Ilie Găinaru, conducătorul GȚ “Găinaru Ilie”, Cosăuți: ”Gospodăria a fost afectată în proporție de 100%, este vorba de livada de mere de 10 ha. A suferit puțin și în mai, dar aseară (11 iunie — n.a.) a fost distrusă. Mărul are câte 7-15 lovituri. Până acum am investit la 11 stropituri câte șape mii de lei, plus la curățit 22 de mii. Prejudiciul total este de cca 100 mii lei. De ajutat cred că nu ne va ajuta nimeni, vedeți ce se întâmplă în țară…, dar voi scrie cerere la primărie, după care actele vor pleca la DSE și autoritățile raionale, să vedem ce se poate de făcut”.

Mihai Eftodii, conducătorul GȚ “Eftodii Mihai”, Ocolina: ”Avem 34 ha, toate au fost afectate de grindină: 30 ha livadă de mere, 3 ha livadă de prune și un hectar de căpșuni. E complicat să facem un calcul pentru a estima investițiile de până acum, deoarece am avut cheltuieli nu doar până când livada a fost afectată. De exemplu, dacă 15% din livada de meri a fost afectată, celelalte 85% eu o stropesc până la urmă, chiar și acele 15% le stropesc. Este ireal să calculezi. Nu vom solicita nimic de la stat, statul nu va da nimic. Poate vor fi careva beneficii, scutire de careva impozite, dar nu am depus la comisie cerere să-mi întoarcă statul bani. Am făcut actul despre pierderi pe întreprindere, pentru ca să îl am”.

Aliona Andriuța, șefa Direcției raionale Agricultură și Alimentație publică: ”În teritoriu lucrează comisiile de nivelul întâi, din primării, colectează cererile de la persoanele fizice sau agenții economici, întocmesc actele și le prezintă DSE. Ulterior, când avem datele acestea, noi ieșim la verificare, întocmim acte și stabilim deja procentul de pierderi și daune și le prezentăm la Comisia raională pentru SE. Datele pentru prima etapă, după ploile din 18-21 mai, sunt pregătite și date pentru ședința comisiei de nivelul II, pentru prezentare la Guvern. Ce ține de sectorul agrar, 862 ha sunt afectate, iar suma prejudiciilor este de cca 2,4 milioane lei. Cel mai mult au suferit agenții economici din Șeptelici, Rublenița, Oclanda, Șolcani, Cremenciug, Hristici, unde a fost și grindină, și ploi. În prezent evaluăm pagubele cauzate de ploile cu grindină de sâmbăta trecută, care a afectat câmpuri agricole din Hristici, Ocolina, Zastânca, Visoca, Tătărăuca Veche, Slobozia Nouă ș.a.”.

Iurie Cojocari, primarul comunei Bulboci: ”Avem cca 30 de grădini inundate, culturile agricole sunt inundate aproape în totalitate. Dar cel mai dureros e faptul că două locuințe, dintre care una aparține unui pensionar în vârstă de 98 ani, a fost afectată foarte puternic și, probabil, se va demola, precum și casa cetățeanului E. Gârlovan tot se va demola. Afară de asta a avut de suferit un zid, care, practic, apăra cinci gospodării ce au fost inundate cel mai puternic. Totodată, au fost distruse trei drumuri: unul reconstruit în 2012, altul în 2014, iar ultimul, reconstruit înaintea Paștelui, a fost distrus în proporție de 90%. Am făcut devizul de cheltuieli, dar nu avem așa surse în bugetul local ca să ținem piept. Cred că ne vom adresa Guvernului”.

Lilia Vasilian, secretara Consiliului local Căinarii Vechi: ”La primărie au fost depuse 13 cereri de la locuitorii satului, a căror gospodării au fost afectate serios. Acolo a ajuns apa în curți, în beciuri sau acareturi. De asemenea au fost deteriorare 10 km de drumuri în variantă albă, 15 km de drumuri intravilan, 0,5 km de drum asfaltat. Conform datelor pe care le deținem, au fost afectate 252 ha de culturi agricole ce aparțin agenților economici. Primăria întocmește actele și se va adresa autorităților raionale”.

Foto: Direcția Situații Excepționale Soroca, Direcția Agricultură și Alimentație publică

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.