Cum arăta Soroca în timpul celui de-al Doilea Război Mondial? / GALERIE FOTO

0
1243

Agenția Națională a Arhivelor din Chișinău a făcut publice imagini cu orașul Soroca din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Este vorba de primăvara anului 1944, după reocuparea parțială a Basarabiei de trupele sovietice. 

„Intrarea Armatei Roșii după retragerea grăbită și haotică a trupelor germane și române. Arhivele județului Soroca, păstrate în clădirea Prefecturii, nu au reușit să fie evacuate, fiind preluate aproape în întregime de forțele sovietice de ocupație. Amintim că în perioada martie-august 1944, Soroca a fost capitala temporară a RSS Moldovenești” se menționează în postarea lui Igor Cașu, Directorul Agenției Naționale a Arhivelor.

În imagini, care sunt de fapt capturi din secvențe video de arhivă, regăsim Cetatea Soroca, centrul orașului cu actuala stradă Ștefan cel Mare din preajma Primăriei, strada Malamud cu Clădirea Hotelului (unde astăzi se află Biblioteca pentru copii „Steliana Grama”) și Palatul Administrativ cu Prefectura județului Soroca.

Fotografii cu orașul Soroca în timpul celui de-al Doilea Război Mondial se mai regăsesc și în alte arhive, inclusiv în Deutsches Historisches Museum din Berlin și Museo di Fotografia Contemporanea din preajma orașului Milano, din Italia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.