Cum a fost marcată la Soroca ziua de 9 Mai? / VIDEO

0
1117

Astăzi sunt comemorate evenimentele tragice ale celui de-al doilea Război Mondial, încheiat în Europa acum 77 de ani, când mai multe state au fost implicate, cu sau fără voie, în această conflagrație mondială. 9 mai este astăzi pentru unii soroceni Ziua Victoriei, pentru alții Ziua Păcii.

Printre cei ce au participat la cel de-al Doilea Război Mondial au fost şi basarabenii, care au luptat atât în armata română cât şi cea sovietică. Unicul veteran din municipiul Soroca, rămas în viață, este Maxim Raevschi, în vârstă de 95 de ani. A luptat ca să fie Pace în toată Europa, în toată lumea, și să nu se mai repete istoria cu tragediile sale în lume. Dar nu a fost să fie.

În acea conflagrație mondială dintre 1939 și 1945 nimeni nu a fost câştigător, chiar dacă s-au împărţit în învingători şi înfrânţi, toţi au avut de pierdut. Iar sorocenii au depus flori atât la Monumentul Eroilor din Piața Libertății cât și la Complexul Memorial, în memoria tuturor înaintașilor noștri care au luptat pe ambele părți ale frontului.

În acest an autoritățile au interzis etalarea unor simboluri de promovare a războiului, inclusiv a panglicilor bicolore negru-portocaliu. Majoritatea celor prezenți au renunțat la ele și nu le aveau la piept, ele însă se regăseau pe fotografiile din cadrul acțiunii Regimentul Nemuritor.

Evenimentul s-a încheiat cu o reprezentare a Teatrului dramatic “Prometeu” de la palatul de cultură din Soroca, unde tinerii au venit cu un îndemn la pace, la o pace mondială.


Articolul precedentBuletinul scurt de știri zilnice OBSERVATORUL – 9 mai, 2022
Articolul următor7 avantaje ale mersului pe bicicletă / VIDEO
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.