Ce spune președintele raionului Soroca, Veaceslav Rusnac, de scandalul legat de drumul dintre Volovița și Vasilcău

0
2631

După scandalul legat de drumul dintre Volovița și Vasilcău, care s-a mutat deja și online, președintele raionului Soroca, Veaceslav Rusnac, a ținut să vină cu unele precizări, mai ales că a fost vizat. Iată opinia sa.

“Nu vreau să comentez mesajul reprezentantului OT al Cancelariei de Stat Soroca, referitor la reparația drumului Volovița-Vasilcău, este ridicol, doar vin cu careva precizări. Mai întâi de toate, respectivul deținând o funcție publică, ar fi fost bine să se documenteze înainte de a veni cu sfaturi sau a scrie mesaje… Sfaturile și îndemnurile sunt binevenite de la foștii conducători sau actualii, care au realizări vizibile, dar nu de la cei care ieri au ieșit din umbră…, puțin cine-i cunosc, de realizări nici vorbă…, dar astăzi dau lecții de conduită și moralitate. Vreau să informez cetățenii raionului Soroca, în deosebi locuitorii comunei Vasilcău și satului Trifăuți, că CR Soroca în proiectul dat, și-a onorat obligațiunile contractuale integral, adică a alocat 2,8 milioane lei, numai că în urma scumpirii materialelor de construcție și în rezultatul desfășurării licitației avem un deficit de 13 milioane lei. Nu am dat mâinile în jos, dar căutăm soluții. Nu am venit cu critici sau învinuiri către cineva, doar ne-am adresat către Guvernul RM pentru a ne susține financiar în realizarea proiectului dat, care este de mult timp așteptat de locuitorii din regiunea respectivă. Și tot aici vreau să informez sorocenii, că CR Soroca are în gestiunea sa o rețea de 205 km drumuri raionale, iar la întreținerea și reparația acestora, pentru anul 2022 din fondul rutier au fost alocate 25 milioane lei, care la momentul desfășurării licitației pe proiectul dat, erau deja contractați în altele 5 proiecte. Atât managerul de proiect, d-na Asea Răilean, cât și membrii echipei de implementare, merită respect pentru munca care o depun, și atragerea surselor extrabugetare în valoare de un milion de euro, dar nu critici aduse de unii… care n-au bătut deget de deget pentru a face ceva bun în folosul cetățenilor raionului. Vin cu un îndemn către cei care mai comentează subiectul dat, astăzi toată puterea e în mâinile voastre, demonstrați capacitățile și arătați cetățenilor că sunteți în stare să hotărâți ceva, nu numai să vorbiți” a subliniat Veaceslav Rusnac, Președintele raionului Soroca.

Amintim că după ce drumul Volovița-Vasilcău a fost blocat joi pentru două ore, iar protestatarii au înaintat un ultimatum, conflictul s-a mutat pe online. Facebook a devenit platforma pe care părțile beligerante aruncă cu săgeți.

Veaceslav Burlacu, reprezentantul Guvernului în teritoriu, a postat răspunsul Ministerului Finanțelor, trimis Consiliului Raional Soroca încă la 28 iulie 2022. „Stimate Președinte al Raionului Soroca, Veaceslav Rusnac, Dna Asea Railean onorați-vă obligațiunile de serviciu și nu manipulați comunitatea din Vasilcău, conform prevederilor art. 15, alin.(1) din Legea privind Finanțele publice locale nr.397/2003 oferă dreptul autorităților executive, să contracteze, pentru investiții capitale, împrumuturi externe pe termen lung. În reparația capitală a drumului public local L 103 Volovița-Vasilcău solicit seriozitate și transparență” scrie domnul Burlacu.

În scurt timp, Asea Răilean, managerul proiectului ”Drumuri bune și accesibile în Comarna, Iași și Vasilcău, Soroca”, a venit cu o replică. ”Stimate domnule Burlacu, eu îmi onorez foarte bine responsabilitatea și asta vă îndemn sa o facă fiecare. Responsabilitatea mea nu este de a căuta restul banilor. Eu am adus pentru acest drum 1 milion de euro. Cei ce trebuie să facă acest lucru, trebuie să depună eforturi. Păcat că a scrie pe Facebook o știe fiecare a face, dar nimeni nu vrea să întreprindă ceva concret” comentează doamna Railean.

 

Amintim că joi mai mulți săteni, indignați de faptul că reparația drumului, care face legătura dintre satele Volovița și Vasilcău se tergiversează, au blocat acest tronson. La fața locului au venit reprezentantul Guvernului în teritoriu, Veaceslav Burlacu, vice-președinții raionului Soroca, Ala Bordeianu și Iurie Tănase, dar și managerul proiectului ”Drumuri bune și accesibile în Comarna, Iași și Vasilcău, Soroca”, Asea Răilean. Protestatarii au atenționat autoritățile că, în caz de nesoluționare a problemei, vor reveni la blocarea drumului marți, 20 septembrie.


Articolul precedentCum se face tizicul? Masterclass de la văcarul Slavic – dintr-un taz de balegă ies vreo 20 de tizici / VIDEO
Articolul următorMănăstirea Rudi – schitul din inima pădurii
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.