Alegerile prezidențiale din România și Polonia au fost nu doar niște evenimente care țin strict de viața internă a acestor țări, dar și un motiv pentru alții de a face concluzii și de a nu călca pe grebla care mai rămâne o unealtă preferată de politicienii care trăiesc în lumea lor și nu doresc să coboare cu picioarele pe pământ. Or, și într-un caz, și în altul s-a făcut simțită mâna Moscovei care nu renunță la intențiile de a destabiliza situația în țările membre ale Uniunii Europene și a aduce în albia sa de influență țările în care fenomenul „Călin Georgescu” sau i-a amploare, sau este în stadiul incipient.
Până la urmă, în ambele cazuri Kremlinul nu a avut câștig de cauză, chiar dacă în Polonia a câștigat candidatul ultra-naționalist, „al lor George Simion”, numai că Karol Nawrocki nu este omul lui Putin, ba dimpotrivă – noul președinte de la Varșovia are cale închisă în Rusia. În România Moscova a avut parte de un adevărat fiasco, iar ceva mai devreme s-a ales cu un fâs și în Republica Moldova, Maia Sandu câștigând în fața unui așa-zis independent care numai de sine stătător nu este și care se mai ascunde și azi în umbra unor lozinci fals pro-europene. Dar, Moscova nu ar fi Moscova dacă nu ar continua să arunce cu venin în acei care nu mai doresc să trăiască sub călcâiul lor, iar războiul hibrid capătă noi dimensiuni și atrage în mrejele lui politicieni sau scoși de la naftalină, sau cu statut de începători, dar uniți într-o dorință – de a deturna cursul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană și de a absorbi banii rusești meniți pentru propagandă și destabilizare.
În acest context, în ultima vremea a devenit viral, pe rețelele de socializare, și nu numai, un proiect noi-vechi al Kremlinului, care nu vizează doar Chișinăul, dar și Bucureștiul – de a face Moldova Mare, iar în rol de „locomotivă” a fost aleasă o unealtă mai nouă a rușilor pe nume Victoria Furtună, care a participat în campania prezidențială din toamna anului trecut și care, atenție, și-a început campania chiar în fieful separatiștilor, la Tiraspol. Faptul că această „politiciană” a fost aleasă să transpună în viață un proiect mort de la naștere vorbește de la sine – adică, Moscova nu a găsit un politician mai barosan pentru a pune umărul la efemera dezmembrare a României, pentru că acesta își dă bine seama că nu tot ce zboară se mănâncă și a recurs la ajutorul unei pițipoance, în materie de politică, care este în căutarea unui „statut special” în politica de pe malul Bâcului. Aflându-se la cârma unui partid numit sugestiv „Moldova Mare” această mică politiciană sonorizează aberațiile venite de la stăpânii cu banii, printre care cere, de la început, probabil, anexarea la Republica Moldova a Bugeacului de Sud, care a fost rupt de la România interbelică. Ținând cont de faptul că în Basarabia ca această Furtună este destulă lume rătăcită, principalul ei scop nu este „Moldova Mare”, dar voturile care ar putea aduce formațiunea sa în legislativul de la Chișinău, iar tribuna de acolo să fie utilizată pentru tirajarea acestei și altor aberații.
Așadar, dat fiind faptul că Republica Moldova este o republică parlamentară, Moscova, acoliții săi și cozile de topor se pregătesc deja de scrutinul din toamnă și, vorba analistului politic Vitalie Ciobanu, „…plantează mine cu efect întârziat sub fundamentul alianței pro-ucrainene a țărilor din Europa de Est. Or, acestea nu trebuie subestimate, ci combătute, dezamorsate cu argumente limpezi, bazate pe supremația dreptului internațional, nu pe voința „celui mai tare”. În această ordine de idei, Uniunea Europeană a solicitat Chișinăului să consolideze urgent capacitățile instituțiilor-cheie, cum ar fi Poliția, instanțele de judecată și Comisia Electorală Centrală – înaintea alegerilor parlamentare din septembrie, în scopul prevenirii finanțării ilegale a campaniilor și al combaterii influenței rusești… Cu siguranță, cerințele Uniunii Europene, în condițiile unui război hibrid, vor fi greu de îndeplinit, dar nu imposibil. În situația creată autoritățile trebuie să se bazeze pe partea sănătoasă a societății și pe mass-media, care poate și trebuie să pună umărul la dezamorsarea acestor mine cu efect întârziat și apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
În fine, după o vară fierbinte, la propriu, cum nu a mai fost ultimii ani (de la meteorologi cetire!) ne așteaptă o toamna la fel de fierbinte sau, poate și mai fierbinte, dar… Sunt convins că, prin efortul oamenilor de bună credință care, atunci când se mobilizează, pot face minuni (vezi rezultatele alegerilor prezidențiale din România) și cu ajutorul prietenilor din Uniunea Europeană, în septembrie să punem și noi punctele pe „i”. La urma urmei, cu oameni mici se fac lucruri mici și bicisnice, iar lucrurile mari și cu adevărat importante se fac cu oameni mari…