Vom avea tarife la gaze „de vară” și „de iarnă”?

0
653
Sursa: Moldpres.md

  În cadrul unei emisiuni difuzate de un post de televiziune de la Chișinău, preşedintele „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat că întreprinderea intenţionează să propună aplicarea unor tarife diferenţiate la gaze pentru consumatori – unul pentru perioada de vară şi altul pentru cea de iarnă.

  Potrivit agenţiei Infotag, el a afirmat acest lucru în cadrul emisiunii „Vineri cu Anatolie Golea” („Пятница с Анатолием Голя”) de la postul RTR-Moldova. El a reamintit că acum este în vigoare tariful aprobat în ianuarie. „A fost calculat pe baza preţului de 620 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Totodată, în aprilie, preţul de import a fost de 1.193 dolari pentru 1.000 de metri cubi, iar în mai – 910 USD. Este clar că tariful trebuie modificat, întrucât Moldovagaz acumulează abateri de tarif, iar noi nu ne vom putea îndeplini obligaţiile faţă de Gazprom. Înţelegem însă că este foarte greu şi pentru consumatori, mai ales iarna. Prin urmare, în viitorul apropiat ne propunem să depunem la ANRE o propunere de introducere a unui tarif diferenţiat.

De exemplu, vara, când consumul este redus, să fie perceput un tarif de 21 de lei (circa 1,2 cenţi per metru cub), iar în perioada rece să se revină la tariful actual de 15 lei (circa 0,75 cenţi per metru cub de gaze). Acest lucru ne va permite să echilibrăm tariful, astfel încât să nu fie atât de dureros pentru consumatori în timpul iernii”, a spus Ceban.

Răspunzând la întrebările jurnalistului cu privire la procedura de plată a gazului, acesta a spus că în prezent Moldova îi plăteşte Gazpromului în euro pentru gazul primit. „Înainte plăteam în principal în dolari, deşi, conform contractului, puteam plăti şi în ruble şi euro. Au fost cazuri când plăteam în ruble dacă erau probleme cu dolarii. Din 1 mai, nu putem plăti în dolari – doar în ruble şi în euro, aşa prevede contractul care a intrat în vigoare pe 1 noiembrie 2021. Acum plătim în euro”, a spus Ceban.

El a confirmat că „Moldovagaz” nu a primit o notificare de la „Gazprom” despre trecerea la plăţile în ruble. „Moldova nu este inclusă de Rusia pe lista ţărilor neprietenoase. Plătim conform contractului”, a spus şeful Moldovagaz, confirmând că în această săptămână compania va achita integral avansul pentru luna mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.