Veronica Damaschin: „De fiecare dată când încep să țes, mă liniștesc…” / VIDEO

0
133

La Muzeul de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat” din Soroca a avut loc recent expoziția „Prosoape tradiționale din zona Sorocii” organizată de meșterița Veronica Damaschin din satul Rublenița. Evenimentul a atras numeroși vizitatori interesați de arta tradițională, punând în prim-plan frumusețea și valoarea culturală a prosoapelor țesute manual.

Doamna Damaschin a expus o colecție bogată de prosoape, printre acestea se numără atât lucrări mai vechi, cu o istorie de aproape 30 de ani, cât și piese mai recente, create în spiritul tradiției, dar adaptate nevoilor contemporane. Veronica a povestit despre legătura sa personală cu acest meșteșug, menționând că dragostea pentru țesut a început în satul natal Cureșnița, unde covoarele erau parte integrantă din cultura locală. După căsătorie, în satul Rublenița, a învățat să țese prosoape, îndrumată de regretatul său soț, provenit dintr-o familie în care acest meșteșug era transmis din generație în generație.

„Am în colecție foarte multe prosoape, fiecare având o semnificație aparte. Sunt prosoape cu ornamente tradiționale, cum ar fi brâul, trandafirul, roata morii sau poama. Aceste elemente sunt mai mult decât simple decorațiuni – ele reprezintă simboluri vechi, ce aduc un omagiu rădăcinilor noastre culturale”, ne-a spus meșterul popular, Veronica Damaschin.

Expoziția a subliniat, de asemenea, importanța pe care o au aceste prosoape în diferite momente ale vieții: de la naștere și botez până la nunți și momentele de despărțire. „Prosoapele sunt cerute de românii din diaspora, care le folosesc pentru a recrea un colț de acasă în străinătate”, a adăugat Veronica.

În arta sa, meșterița pune un accent deosebit pe autenticitate și continuitate. A vorbit cu drag despre nepoțica ei, care deja cunoaște secretele țesutului și participă activ în acest proces, promițând astfel că tradiția va fi dusă mai departe. „Este o artă frumoasă și, de fiecare dată când încep să țes, mă liniștesc, regăsind echilibrul interior”.


Articolul precedentFără probe teoretice sau practice, cetățenii Republicii Moldova pot preschimba permisele de conducere moldovenești de categoriile A, A1, A2 și B
Articolul următorCampania de Vaccinare Antirabică a Vulpilor. Protejarea Populației și Combaterea Rabiei în Republica Moldova

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.