Un trib izolat din Brazilia a fost contactat pentru prima oară

0
57

Cea mai mare și ambițioasă expediție organizată în Brazilia în ultimele decenii a fost un succes. O delegație formată din 30 de persoane, printre care oficiali ai agenției pentru populații indigene Funai, dar și medici, a reușit să contacteze tribul Korubo, o populație izolată într-o zonă greu accesibilă din jungla amazoniană, relatează The Guardian.

 Expediția era considerată de mare risc, întrucât triburile izolate pot reacționa violent adeseori față de persoanele care pătrund pe teritoriul lor. Însă expediția a fost una necesară pentru a preveni un potențial conflict între triburi, într-o zonă vastă și izolată situată într-o rezervație de la granița Braziliei cu Peru. Delegația a reușit să contacteze și să vaccineze 34 de membri ai tribului Korubo. „Au fost momente incredibile pe care nu le vom uita niciodată. Speranța noastră este că tribul Korubo va avea o viață bună și de acum încolo”, a declarat Bruno Pereira, liderul expediției.

 Printre cei 34 de membri ai tribului Korubo se numără 8 bărbați, 6 femei, copii și 3 bebeluși. Tribul trăiește din vânat și din plantațiile de banane, manioc sau porumb. Expediția a pornit de-a lungul râului Coari, prin Valea Javari, o zonă izolată și inaccesibilă, de mărimea Austriei. Aici se află o pădure deasă care se întinde pe 80.000 de kilometri pătrați, unde locuiesc în jur de 6.000 de indigeni din 8 triburi și 16 grupuri izolate în mod voluntar. Zona este accesibilă doar cu ajutorul bărcilor sau elicopterelor. Grupul a căutat tribul o săptămână prin jungla amazoniană și le-a descoperit satul pe 13 martie, fără a da însă de indigeni. Pe 19 martie a fost realizat primul contact. Apoi membrii săi s-au întâlnit cu rude care au abandonat tribul și pe care nu le-au mai văzut de ani de zile. „A fost extrem de emoționant. S-au îmbrățișat, au plâns mult”, a povestit liderul expediției. Unul dintre membrii tribului, bolnav de malarie, a primit tratament, în timp e alții au fost vaccinați contra rujeolei și gripei, boli care pot fi mortale pentru populația indigenă, din cauza imunității reduse.

   Expediția a fost importantă și pentru calmarea tensiunilor dintre triburile Korubo și Matis. Matis este un trib care locuiește la 20 de kilometri distanță, ai cărei membri au cerut ajutorul agenției Funai, preocupați că ar putea fi ținta unui atac răzbunător din partea grupului Korubo, bazat pe suspiciunea că rudele lor au fost ucise de Matis. Liderii expediției, care au venit însoțiți de mai multe rude ale tribului Korubo, au răsuflat ușurați văzând că indigenii și-au recunoscut și acceptat membrii familiilor lor. „Am lăsat rudele să stea de vorbă cu ei, nu vrem să fim invazivi. Este o relație intermediată. Ei sunt suspicioși în legătură cu noi, nu le place cum mirosim, mirosul de săpun”, a adăugat Pereira.

(sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.