Tragedia s-a întâmplat în seara zilei de șapte august, în regiunea fostei fabrici de articole tricotate. Un grup de copii se aflau la scăldat la râu. Unul dintre ei fiind în apă, la un moment dat, a început să strige după ajutor. În scurt timp băiatul a dispărut sub apele Nistrului.
Potrivit martorilor, la fața locului au venit salvatorii, politia și medicii de la urgență, care însă nu au mai putut resuscita băiatul.
Deplasându-se la fața locului, oamenii legii au stabilit că este vorba despre un locuitor al or. Soroca, născut în anul 2010. Minorul se afla la scăldat fără supravegherea părinților. Ignorând indicatorul “scăldatul este interzis” a intrat în apele Nistrului, unde în consecințe s-a înecat.
Martorii cred că putea fi salvat
În acea seară, mai multă lume se afla în apropierea râului Nistru. Svetlana Druzic este una dintre cei care a incercat să intervină pentru a ajuta. Soroceanca se plimba pe cheiul râului Nistru, în apropierea plajei din preajma Cetății. Era în jurul orei 19.00, când a auzit un strigăt disperat. Cineva cerea ajutor, își amintește Svetlana: “M-am repezit să mă uit cine strigă. Am văzut oameni în apă care căutau pe cineva. Erau câțiva oameni care se odihneau acolo și copii. Apoi am văzut un om cu barca, un salvator, probabil, de care s-a apropiat un băiat și îi povestea că alt băiețel s-a înecat. Apoi copilul s-a apropiat de mine și ruga să facem ceva. M-am apropiat și am întrebat dacă să sun la salvare, nimeni nu a răspuns. Oamenii de pe chei nu înțelegeau ce se petrece, iar cei de pe mal erau foarte liniștiți. Apoi am auzit că cineva a zis: l-a luat apa, lăsați-l în pace! Cadavrul copilului l-a scos din apă domnul cu barcă de metal”. Tânăra spune că a sunat la 112, însă a fost pierdut mult timp din cauza că la nr. 112 nu răspundea nimeni, iar mai apoi a trebuit să răspundă la mai multe întrebări ale operatorului.
Tragedia s-a întâmplat în apropierea Stației de salvare pe apă din municipiul Soroca, iar salvatorul care a venit la fața locului nu avea echipament special, iar barca cu vâsle din dotare este una foarte veche, spun martorii.
“Eram acasă când a sunat telefonul. Svetlana Druzic întreba dacă sigur 112 este numărul pentru a chema salvarea. Am zis că da și am fugit la Stația de Medicină Urgentă din Soroca, deoarece trăiesc în preajmă. În câteva secunde o brigadă de la urgență era gata de plecare, și vreau să menționez că pentru operativitate merită mulțumiri aparte. Însă nu porneau deoarece așteptau comanda de la centrul lor. Am vorbit și eu cu operatoarea de la centru și răspundeam la tot felul de întrebări: pe ce stradă, în ce oraș etc. A fost pierdut timp, opinează Ludmila Marginean din Soroca. Am ajuns aproape la fața locului, era deja poliția, de lângă vamă mai multă lume privea spre râu cum au scos copilul din apă. Cineva a zis: ce alergați, că-I țigan. Expresia m-a șocat! Când am ajuns la mal erau și salvatorii de la DSE. Barca de la Salvare pe apă este veche, iar vâslele parcă sunt făcute din haragi, salvatorul este în vârstă, cum să acorzi ajutor operativ?”, se indignează soroceanca.
Echipamentul este vechi, recunosc responsabilii
Am solicitat un comentariu lui Igor Ranga, șeful Stației de salvare pe apă Soroca, referitor la acest caz, dar și despre dotarea stației. Iată ce ne-a comunicat dânsul: “Doi băieți au alergat la serviciul Stației salvării pe apă la ora 19.15, unde era Starciuc Alexei (pensionar), care imediat s-a dus la râu cu barca și cu acei doi copii pe care i-a rugat să arate locul. Deoarece în râu totul poate fi dus la vale, salvatorul s-a dus mai la vale și nu a găsit nimic, apoi a revenit mai la deal de locul indicat de copii, unde a găsit victima. A scos copilul din apă și i-a acordat primul ajutor în caz de înec. Băiatul nu mai avea puls. A venit și salvarea, care a mai încercat să-l resusciteze, dar nu a reușit”.
Referitor la opiniile sorocenilor că serviciul pe care îl conduce nu este bine dotat, Ranga a recunoscut că stația are nevoie stringentă de un motor și o barcă gonflabilă, dar la moment au cu ce acorda primul ajutor. Drept că cele cinci bărci din aluminiu pe care le au în dotare sunt din perioada sovietică. La Stația de salvare pe apă sunt opt angajați, cu vârste de la 45 la 65 de ani. Pe parcursul zilei la stația de salvare sunt trei persoane: scafandrierul, motoristul și felcerul, iar peste noapte acolo rămâne o persoană de serviciu, ne-a mai spus domnul Ranga.