Un bărbat mort, o femeie salvată. Pericolul din beci în timpul fermentării vinului

0
304

Un bărbat de 69 de ani din raionul Cahul a murit intoxicat cu dioxid de carbon în beciul din curtea casei. Tragedia a avut loc la 1 octombrie, în satul Manta, raionul Cahul, informează ziuadeazi.md. Iar  la 11 septembrie, o femeie din raionul Basarabesca a scăpat ca prin minune de intoxicare, fiind scoasă din beci de salvatorii alertați de rude. Din fericire, în raionului Soroca cazuri similare nu au fost înregistrate în acest an.

A început perioada de cules a strugurilor și de producere a vinului de casă. Gospodarii se străduiesc să facă vin bun, însă procesul de producere este foarte periculos la etapa de fermentare a strugurilor.

Pentru a evita tragediile care pot fi cauzate de dioxidul de carbon ce se emană în timpul fermentării strugurilor, Direcţia Situaţii Excepţionale Soroca atenționează populația asupra pericolului de intoxicare și vine cu câteva recomandări:

  • Nu intrați în încăperile în care se fermentează vinul, dacă nu există ventilație corespunzătoare.
  • Pentru a verifica dacă în încăpere nu s-a acumulat dioxid de carbon e nevoie de aprins o lumânare, care se va stinge în cazul în care nu există oxigen suficient.
  • Dacă flacăra lumânării se stinge – aflarea în încăperile respective este strict interzisă.
  • Fermentarea mustului trebuie să fie efectuată în spații deschise sau în încăperi bine ventilate.
  • În cazul care cineva a intrat în încăpere și nu a mai ieșit e necesar apelare de urgență a Serviciului Unic de Urgenţă 112.
  • Aflarea în zona de risc fără echipament de protecție pune în pericol viața oamenilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.