Tur ghidat prin raionul Drochia. Vila Boierilor, Izvorul Mare și Biserica de Lemn / VIDEO/ GALERIE FOTO

0
92

Recent, elevii Colegiului de Studii Integrate al Universității de Stat „Constantin Stere” din Drochia au participat la un tur ghidat, explorând atracții turistice deosebite din raionul Drochia. Sub îndrumarea ghidului local Petru Flocosu, tinerii au avut ocazia să descopere istoria, tradițiile și legendele satelor Cotova, Mîndîc și Măcăreuca.

Punctul de pornire a excursiei a fost centrul satul Cotova. Elevii au aflat despre evoluția localității, de la cele mai vechi așezări până în zilele noastre. Prima atestare a localității datează de pe la 1528 cu denumirea Cotovița.

Următoarea atracție turistică a fost impunătoarea vilă cu parc din Mîndîc, un loc învăluit de istorie și legende. Construită cu mai bine de un secol în urmă, această reședință boierească impresionează prin arhitectura sa deosebită și peisajele naturale care o înconjoară. Vila, cândva locuința unui boier bogat, este astăzi una dintre cele mai reprezentative monumente istorice din nordul țării. Ghidul a povestit tinerilor despre misterele care înconjoară clădirea, inclusiv posibilele tuneluri subterane și legendele locale.

Apoi elevii au mers la Izvorul Mare, o atracție naturală care atrage atât localnicii, cât și turiștii din întreaga țară. Considerat o sursă de apă pură cu proprietăți curative, Izvorul Mare este un loc încărcat de spiritualitate. În secolele trecute, în jurul izvorului, sătenii din Cotova sărbătoreau aici, în preajma izvoarelor diverse ceremonii, ritualuri și nunți. Lucru curios, temperatura apei în izvor este +11℃ vara și iarna. Excursia s-a încheiat cu vizita la Complexul istoric din satul Măcăreuca, un loc de o importanță deosebită pentru patrimoniul cultural al raionului Drochia. Biserica de lemn, acoperită cu paie datează documentar cu anul 1793 și îl are ca ctitor pe un anumit Macarie, al cărui nume se pare ca stă la baza numelui localității. Biserica din lemn, ce are peste 200 de ani, a ajuns până în zilele noastre, dar, spre regret, se află într-o stare avariată.

„A fost o experiență de neuitat, am învățat multe lucruri noi despre locurile în care trăim. Aceste obiective turistice sunt adevărate comori ale raionului nostru, iar vizitarea lor ne ajută să înțelegem mai bine cine suntem și ce istorie purtăm. Domnul Petru Flocosu, cu experiența sa vastă, a transformat această excursie într-o lecție vie de istorie”, a spus unul dintre elevi la finalul excursiei.


Articolul precedentProiect frățesc dintre Botoșani și Soroca: sunt planificate instalarea sculpturii lui Nicolae Bulat, a lui Grigore Vieru cu măicuța sa și a bustului lui Ion Druță
Articolul următorChirița (chiar vine) în provincie – Teatrul Național „Eugene Ionesco” invită sorocenii la spectacol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.