Tradiția populară, “La Nistru, la mărgioară”

0
188

Artizani din diferite colțuri ale țării și-au dat întâlnire la poalele Cetății Soroca, în cadrul Târgului meșterilor populari “La Nistru, la mărgioară”. Pentru sorocenii pasionați de tot ce înseamnă obiecte de artizanat, tradiții populare și-au expus lucrările în lemn, piatră, ceramică sau lozie, țesăturile, broderiile, articolele din portul popular sau alte lucrări executate manual aproape 50 de meșteri. Potrivit Secției cultură și turism, care, alături de Consiliul raional, organizează pentru a VI-a oară acest eveniment, au participat la târg meșteri din oraşul şi raionul Soroca, din raioanele Dubasari, Nisporeni, Sângerei, Glodeni, Orhei, Drochia, din municipiile Chişinău şi Bălţi, dar și oaspeți din orașul Iampol, Ucraina.

După deschiderea oficială a evenimentului, colectivele artistice din oraș și raion au delectat publicul cu dansuri și cântece. Au evoluat copii de la studiourile muzicale din oraș, copii din ansamblul “Colinda”, dansatorii ansamblului “Vatra” din satul Racovăț ș.a.

La final, toți meşterii populari au primit diplome şi suvenire, drept amintire despre acest frumos eveniment.

Vă propunem o galerie foto de la eveniment.

Costume populare și alte lucrări au fost expuse de meșterii Simion și Serafima Lungu din Vădeni
Galina Posunico și Vera Scrupscaia din Iampol, Ucraina, le-au adus sorocenilor lucrări realizate manual: articole cu mărgele, broderii, păpuși etc. În Ucraina, ca și la noi, în ultimii ani iile și lucrările de artizanat sunt foarte solicitate, iar asemenea târguri sunt bune pentru popularizarea lor, spun meșterițele.
Ceramica meșterului Iurie Cucuietu din Drochia a interesat vizitatorii târgului, aceștia nu au ezitat să-l întrebe și despre procesul de creare a oalelor, ulcioarelor și altor lucrări.
Îmi plac toate lucrurile tradiționale moldovenești, sunt fine și frumoase, opinează Svetlana Brighidin din Soroca, potrivindu-și o pălărie din paie.
Bravo sorocenilor pentru un așa eveniment. Mulțumim organizatorilor, știu cât de greu e să organizezi așa un târg, deoarece aici ne putem etala lucrările și le vede lumea, ne întâlnim cu toții, mai vedem Cetatea, Nistrul. Este foarte frumos aici, îmi place locația și oamenii de aici, ne-a comunicat Eugenia Moldovanu, care participă la pentru a cincea oară la târg
Ulcioare, pahare, gavanoase și alte lucrări din ceramică au adus la târg meșterii Gheorghe și Marcela Panțâr din Iurceni, Nisporeni. În gavanoase de acest fel gospodinele pun borș la umplut, la țară, acesta iese gustos și sănătos, spune meșterița
Orheianul Andrei Tihon, meșterul care crează buciume, dar și alte lucrări deosebite în lemn
Meșterița Viorica Mândru, le-a adus sorocenilor cele mai frumoase lucrări, printre care accesorii pentru doamne, icoane ș.a.
Grigore Postârnac explică cum a creat această lucrare

Dansatorii ansamblului “Vatra” din Racovăț, la umbra Cetății

Alte secvențe de la eveniment.

 


Articolul precedentCampania “Drum bun!” revine…
Articolul următorParticipă la concursul de fotografii “Drumul care uneşte”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.