Teatrul de Păpuși – scena pentru copii activi și talentați

0
212

Revenim la un eveniment cultural deosebit, desfășurat la începutul lunii la Vădeni – de Festivalul Național al teatrelor de păpuși “La căsuța cu povești”, Ediția a II-a. Scena din Casa de Cultură Vădenia primit călduros micii actori din patru colective reprezentând trei raioane: Teatrul de păpuși „Scăpărici”, or. Soroca, Teatrul de păpuși „Țăndărică”, s. Vădeni, Teatrul de păpuși „Floricel”, Râșcani,  Teatrul de păpuși “Ștrengărel”, Anenii Noi.

Pentru raionul Soroca, evenimentul a fost o premieră. „Suntem la prima experiență de festival de teatre la noi acasă, am avut emoții, dar mă bucur că au răspuns la invitații și au venit colegii noștri. Copii au muncit mult, s-au prezentat bine în scenă”, a menționat Serafima Lungu, regizoarea teatrului Țăndărică și gazda festivalului.

Teatrul de păpuși „Țăndărică”, s. Vădeni

Rând pe rând, s-au dat spectacolele, iar actorii s-au rânduit pe scenă, emoționași, dar concentrați la acțiune. Mulți dintre copii nu sunt nici pe departe la prima apariție pe scenă, așa că le-a fost mai lesne să apară în fața publicului. Vitalie Chirica din Anenii Noi, a avut rolul de Cucoș, cel mai mare din trei: “Mi-a plăcut mult când publicul mă aplauda. Fac teatru de vreo doi ani, îmi place și toți spun că sunt foarte talentat. Am mai jucat în spectacole Ursul păcălit de vulpe, Capra cu un ied”.

Teatrul de păpuși “Ștrengărel”, r. Anenii Noi

Purcelușul Piță este rolul interpretat de Vera Iepure, actriță la „Țăndărică” : “Am avut roluri ca Veverița, Vrăbiuța și altele. Îmi place la teatru, e vesel și îmi fac prieteni”, spune micaactriță. Loredana Buzdugan din Râșcani face teatru din clasa a II-a, adică de doi ani: “Doamna Maria ne-a întrebat dacă vrem să facem teatru și eu am acceptat. Am avut rolurile: Alba ca Zăpada, Împărăteasa și Mica Vrăjitoare, ultimul îmi place cel mai mult”, a opinat copila după spectacol.

Teatrul de păpuși „Scăpărici”, or. Soroca

Și mentorii micilor actori salută ideea festivalului, ca pe o ocazie bună de dezvoltare a domeniului și implicare a copiilor în arta frumosului.

Angela Mușenco, regizoarea teatrului “Scăpărici”:Am venit cu un program nou, avem o poveste cu genericul “Poveștile anunță”. Sunt încadrați elevii liceului „Ion Creangă” din Soroca, copii care activează în cadrul teatrului al patrulea an. Totdeauna bucuroși să ne revedem prietenii, colegii din alte raioane”. Maria Burduh, regizoarea teatrului „Floricel”: “Suntem mândri că participăm și copii se întâlnesc în așa o zi frumoasă. Bucuroși că ne-au invitat. Cei 13 membri ai colectivului au prezentat spectacolul „Mica vrăjitoare”. Ideea acestui festival este minunată”, opinează regizoarea.

Teatrul de păpuși „Floricel”, r. Râșcani

Prestația colectivelor teatrale a fost urmărită de un juriu din care au făcut parte: președintele juriului, Grigore Bucătaru, șeful Secției Cultură și turism Soroca, Liuba Focșa, specialistă a Secției, Diana Decusearî, șefa Centrul de Promovare și Conservare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Rodica  Gamurari, specialist în teatre la același Centru.

Colegiul juriului
Colegiul juriului

 „Festival face parte din Programul național al teatrelor de păpuși, ne-a comunicat domnul Grigore Bucătaru. Este foarte bine că s-a desfășurat la Soroca și nu în zadar. În raionul Soroca avem două teatre de păpuși cu titlul Model: „Țăndărică” și „Scăpărici”. Acest lucru s-a determinat și împreună cu Centrul de Promovare și Conservare a Patrimoniului Cultural Imaterial ca să fie aici, la Vădeni. Este important, mai cu seamă pentru implicarea copiilor, cum spuneam, un copil trecut printr-un gen de artă devine mai comunicativ, se încadrează mai lesne în societate. Festivalul dat este ceva inedit pentru Soroca, pentru că avem Festivalul folclorice, festivaluri de poezie, dar festivalul teatrului de păpuși este pentru prima dată”, a mai menționat șeful Secției Cultură.

Decernarea premiilor

La final, toate colectivele de teatru au fost menționate cu Diplome și premii bănești în valoare de 1000 lei fiecare.

Deși acest festival este unul mobil, sunt mari șanse ca și la anul acesta să se desfășoare la Soroca, cel puțin așa își doresc oamenii de teatru și autoritățile de aici.

Articolul precedentCe caută angajatorii și ce (nu) găsesc pe piața muncii
Articolul următorTânăr din Soroca bănuit de complicitate la perfectarea ilegală de documente oficiale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.