Soroceanul Petru Ceban, stabilit în Elveția, vernisează astăzi o expoziție de pictură la Chișinău

0
139

Astăzi va avea loc vernisarea Expoziției „Voyage Imaginar”, semnată de soroceanul Petru Ceban, artist acuarelist și arhitect. Evenimentul va avea loc la Cartego Bookstore & Art Callery, la ora 18:00.

“Artistul acuarelist, Petru Ceban, vă invită la o călătorie imaginară spre cele mai importante destinații europene – Jeneva, Basel, Paris, Lyon, Barselona, Milano, Verona, Veneția, Praga, Budapesta, Kiev, București și Chișinău. Prin intermediul artei vizitatorii expoziției au ocazia să reviziteze locuri deja cunoscute sau să descopere destinații noi, unde își doresc să ajungă, iar artistul urmărește să transmită privitorului ambianța și diversitatea în care aceste spații urbane sunt descoperite de el. Tema expoziției se îmbină într-un mod subtil cu locația ei, Cartego Bookstore & Art Gallery, întrucât și cărțile, la rândul lor, sunt cele care ne îndeamnă la o călătorie, iar în această incursiune prin colecția de acuarele, semnată de Petru Ceban, suntem răsfățați de nuanțe și forme care ne poartă dincolo de realitatea cotidiană. Pentru a amplifica această aventură, vizitatorul este îndemnat să se pregătească cu atenție, echipându-se cu o pereche de căști, deoarece expoziția este însoțită de un acompaniament sonor, care completează experiența pe care dorim să o trăiască cu adevărat.
Despre artist: Petru Ceban este un artist acuarelist și arhitect, născut în Soroca. Fiind deja stabilit în Elveția, unde a urmat studii în arhitectură și urbanism, el și-a redescoperit pasiunea din copilărie pentru pictură. Acuarela și arhitectura se completează perfect în cazul pictorului. Acuarela și culorile au contribuit la dezvoltarea unei sensibilități deosebite pentru aspectul estetic al proiectelor de arhitectură pe care le realizează. Pe de altă parte, arhitectura îi oferă o mai bună înțelegere a proporțiilor, a perspectivei și îl dotează cu încrederea necesară pentru a se juca cu efectele de lumină pe foaie. Arhitectura și peisajele urbane reprezintă o sursă inepuizabilă de inspirație pentru tablourile sale. Lucrările artistului se regăsesc în colecții private din Elveția, Franța, Olanda, Belgia, Italia, Republica Moldova și Statele Unite.”, informează organizatorii.

“Originar din Soroca unde a învățat, plus școala de pictură, urmate apoi de studii în servicii hoteliere, turism, comerț, scria anterior pentru Observatorul de Nord, Margareta DONOS, în articolul Petru CEBAN – artistul sorocean, care a cucerit Geneva cu … acuarela. Doar că el vroia să fie arhitect și ceea ce n-a reușit în țară, a completat în Elveția unde se găsește de practic 10 ani. A ajuns aici în slujba țării la Reprezentanța Republicii Moldova pe lângă Organizația Națiunilor Unite și alte organizații internaționale la Geneva. Școala copiilor a obligat familia să mai rămână în țara-gazdă. Petru a reușit să capete meseria de arhitect și chiar să muncească în acest domeniu. 

Pasiunea lui Petru Ceban a fost si rămâne acuarela. Tablourile pictate mărturisesc mai multe despre autor și despre parcursul din ultimii ani. Artistul sorocean a reușit să transmită această pasiune celor doi copii ai săi, dar în doze diferite și caută să meargă mai departe împărtășind dragostea pentru acuarelă în afara cercului familial. În cartierul unde locuiește a obținut un local unde invită săptămânal pe mic și mare la un atelier de creație. Atelierul acuarelei este prezent și la manifestațiile culturale organizate de Reprezentanța țării noastre la ONU, unde copiii savurează magia culorilor sub privirea indulgentă a artistului Petru Ceban. A fost invitat și de România la evenimente de promovare a culturii române”.

Articolul precedentDupă revenirea Spitalelor în gestiunea ministerului, la Florești s-a reparat blocul chirurgical și cel de boli infecțioase, iar la Soroca și Florești vor fi instalate tomografe computerizate
Articolul următorLa podul Cosăuți-Yampil muncitorii lucrează zi și noapte, Ministra Lilia Dabija a inspectat locul / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.