Sâmbătă, duminică și luni: ATENȚIE LA FURTURI

0
71
Anul trecut, au fost înregistrate peste 29 de mii de infracţiuni
Anul trecut, au fost înregistrate peste 29 de mii de infracţiuni

Dacă cele mai multe accidente rutiere se produc în ţara noastră vinerea, atunci în zilele de sâmbătă, duminică şi luni au loc cele mai multe furturi din locuinţe şi automobile, jafuri, agresiuni fizice şi alte infracţiuni.

Raportul privind activitatea poliţiei în anul 2019 arată că, anul trecut, au fost înregistrate peste 29 de mii de infracţiuni, cu peste 150 mai puţine decât acum doi ani, transmite Știri.md cu referire la publika.md. Mai mult de jumătate dintre infracţiuni sunt furturile, jafurile, tâlhăriile, şantajul sau escrocheria. Pe locul doi, mai exact 17%, se plasează încălcările regulamentului circulaţiei rutiere şi accidentele. Iar la polul opus, mai exact 3 la sută, se află infracţiunile împotriva drepturilor politice sau de muncă. Urmează violurile sau acţiunile perverse, cu o proporţie de două procente.

Statisticile poliţiei mai arată că a scăzut numărul crimelor grave şi deosebit de grave, în schimb sunt mai frecvente cele uşoare, mai puţin grave şi excepţional de grave. Totodată, datele oamenilor legii arată că cel mai mare număr de infracţiuni a fost înregistrat în Capitală. Un pericol sporit din acest punct de vedere l-a reprezentat nordul şi centrul ţării. Mai puţin periculoase au fost zona de sud şi Găgăuzia. Poliţia mai spune că un top privind criminalitatea, realizat de presa internaţională, arată că Republica Moldova ocupă locul 36 din 39 de țări evaluate. Iar Chişinăul – locul 82 din 107 de oraşe, analizate potrivit nivelului de siguranță. Deşi, oficial, numărul de infracţiuni grave scade, în realitate crimele grave se ţin lanţ. A recunoscut acest lucru şi ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu. Ministrul mai spune că din luna noiembrie anul trecut, atunci când a preluat şefia Ministerului Afacerilor Interne, s-a înregistrat un număr mare de infracţiuni. Totuși, spune el, cele mai multe au fost documentate în perioada sărbătorilor… Fostul procuror-şef al municipiul Chişinău, Ion Diacov, a declarat recent că în Republica Moldova numărul infracţiunilor este dublu faţă de cifra oficială anunţată de autorităţi. Iar vinovaţi de această situaţie sunt Ministerul de Interne şi conducerea de vârf a ţării. În replică, reprezentanţii MAI au spus că nu au nicio intenţie să tăinuiască infracţiunile, iar toate cazurile sunt înregistrate şi anunţate… Şi fostul şef al Inspectoratului General al Poliţiei, Alexandru Pînzari, a menţionat recent, într-un interviu pentru Canal 2, că oamenii legii ascund numărul real al infracţiunilor.

Alexandru Pînzari, fost şef al IGP: „Cifrele statistice poţi să le operezi cum vrei şi deseori conducătorii, conducerea poliţiei iesă la rapoarte cu cifre, cu cifre, cu cifre, pentru cetăţean nu este relevantă cifra, pentru cetăţean este relevant să simtă în linişte şi în siguranţă şi să aibă încredere în poliţie. Dar pentru asta trebuie de muncit”.

SURSA: publika.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.