Să nu umbrim Sărbătorile de Paşti

0
23

Sfintele Sărbători Pascale aduc în fiecare an în casele creştinilor bucuria Învierii Mântuitorului. Credincioşii se îndreaptă în număr foarte mare spre biserici şi mânăstiri pentru a participa la slujbele religioase organizate cu ocazia măreţului eveniment.

Având în vedere gradul sporit de vulnerabilitate la incendiu în această perioadă şi pentru ca aceste clipe de apropiere de Dumnezeu să le putem petrece în linişte şi siguranţă, Secţia Apărării Împotriva Incendiilor a DSE Soroca recomandă respectarea, în principal, a următoarelor măsuri de apărare împotriva incendiilor: ACCESUL credincioşilor în incinta lăcaşului de cult să fie permis în limita capacităţii bisericii, în scopul evitării accidentelor; MENŢINEREA uşilor de acces/evacuare în poziţie deschisă, în mod obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase.

În condiţiile unui număr foarte mare de credincioşi se recomandă desfăşurarea slujbelor religioase în exteriorul bisericii; PARCAREA autoturismelor personale să se facă astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenţie ale pompierilor; MARCAREA vizibilă a ieşirilor şi stabilirea modului de evacuare a persoanelor în caz de pericol pentru evitarea producerii de accidente; APRINDEREA şi aşezarea lumânărilor se va face numai în locurile special amenajate în acest sens (în exteriorul lăcaşelor şi la distanţa de siguranţă faţă de vegetaţie, construcţii, elemente combustibile); STINGEREA lumânărilor la terminarea activităţilor şi evacuarea resturilor în locuri sigure, în afara bisericii; AMPLASAREA mijloacelor de încălzire la distanţe de siguranţă faţă de materialele combustibile şi supravegherea acestora pe tot timpul funcţionării. Se va întrerupe alimentarea acestora înainte de începerea slujbelor religioase; VERIFICAREA periodică, de către o persoană specializată, a instalaţiilor electrice şi de paratrăsnet, a mijloacelor de încălzire centrală şi locală, a coşurilor de evacuare a fumului şi remedierea deficienţelor constatate; DOTAREA lăcaşurilor de cult cu mijloace de primă intervenţie şi menţinerea acestora în stare permanentă de funcţionare.

Dacă totuşi izbucneşte un incendiu este foarte important să ne păstrăm calmul în vederea evitării accidentelor şi a panicii pe timpul evacuării clădirii incendiate. Se va lua în considerare stingerea incendiului cu mijloacele de primă intervenţie — stingătoare, numai în faza incipientă a acestuia. În situaţia în care flăcările se extind cu rapiditate, prioritară este salvarea persoanelor surprinse în interiorul clădirii. Foarte importantă este anunţarea în cel mai scurt timp a serviciului salvatori şi pompieri la numărul de apel: „901”.

În speranţa că veţi ţine cont de recomandările noastre, dorim tuturor un “Paşte Fericit”.

Sergiu Cioca,
şef adjunct Direcţie, şef SAÎI a DSE Soroca, locotenent major s/salvare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.