Rublenița: Biblioteca cu ușile închise pentru cititori

0
21

De câțiva ani, biblioteca publică din comuna Rublenița nu mai funcționează. De jure, instituția amplasată în Casa de cultură există, de facto, aceasta are ușa închisă pentru cititori. Una din probleme ar fi lipsa bibliotecarului, alta, mai gravă, este lipsa condițiilor de activitate. Deși au cerut autorităților locale să soluționeze problema cât mai rapid, specialiștii Secției cultură, care coordonează activitatea bibliotecilor, nu au fost auziți…

“Am vorbit cu primarul și am trimis și scrisoare, dar nu știu care este problema sau cauza. Biblioteca are fond de cca 4500 de cărți. Ni s-a spus că în interiorul bibliotecii era o ciupercă, așa că starea cărților nu se cunoaște. Bibliotecar nu este angajat din 2013. Am rugat primarul să angajeze un bibliotecar, care ar ține la control totul, or, când dăm raportul la final de an, avem restanță pe această instituție. Nu deținem datele. Dar când este fond de carte, trebuie să ai și utilizatori, și periodice etc.”, a menționat Tamara Coșciug, specialist superior la Secția raională cultură și turism.
Primarul comunei Rublenița, Vitalie Muntean, spune că este la curent cu această problemă și că o va soluționa, fără să precizeze când. Dânsul ne-a informat că urmează să se desfășoare mai multe lucrări de renovare a Casei de cultură din comună, în care este amplasata biblioteca publică. Cine știe? Poate și biblioteca va avea noroc de o reparație cosmetică….

“În anii precedenți consiliul local aloca bani pentru salarizarea bibliotecarului, dar în acest an nici asta nu s-a făcut, deoarece nu este un bibliotecar. Problema nu este în bibliotecar. Nu-s condiții, dar și cărțile nu au fost prelucrate la timp și persistă un miros urât… Când am venit în funcție, aveam datorii de peste 380 mii lei, pentru reparația anterioară a Casei de cultură. Anul acesta am dat datoriile și am preconizat alți 300 mii lei pentru alte lucrări, pe care vrem să le ducem la bun sfârșit. După aceasta o să creăm condiții în bibliotecă. Pe 24 august am anunțat concurs, pentru că avem de pus pavaj și de tras apă în incintă, avem multe lucrări de făcut”, a menționat domnul Muntean.

Între timp, majoritatea bibliotecilor din raion care desfășoară activitatea în regim normal au fost incluse în proiectul NOVATECA, scopul căruia este modernizarea bibliotecilor din sate. În cadrul acestui proiect, instituțiile au fost dotate cu calculatoare și conectate la internet, locuitorii satelor având acces gratuit la internet și diverse servicii dezvoltate de biblioteci.

Articolul precedentToamna își intră în drepturi. Vezi ce temperaturi ne așteaptă
Articolul următorFotografia Zilei: Miercurile aglomerate în traficul din Soroca
(Zabulica) Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM, (2008). Licențiată în Jurnalism. Deținătoare a premiului ”Mărul de Aur” oferit de Clubul de Presă din Chișinău în 2018. Absolventă a cursului "Managementul instituțiilor media" la Stockholm School of Economics in Riga, Letonia (2018). Reporteră la Publicația Periodică ”Observatorul de Nord” din 2009 și Redactoră-coordonatoare din 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.