Primarii din 15 sate asigură viabilitatea unui proiect de aprovizionare cu apă și canalizare finanțat din FNDR

0
71
ADR Nord
Foto ADR Nord

Primarii celor 15 localități rurale din raionul Soroca, unde ADR Nord implementează un proiect de creare a condițiilor de aprovizionare cu apă și canalizare (AAC) au participat recent la o ședință de informare privind procesul de planificare strategică în sectorul AAC. Scopul este asigurarea unui mod eficient de planificare sectorială în procesul de implementare a proiectului „Crearea condițiilor de aprovizionare cu apă potabilă a locuitorilor din 15 sate din raionul Soroca”.

Beneficiarii proiectului au fost informați despre metodologia și procesul de elaborare a planului local privind AAC, reieșind din prevederile contractuale privind implementarea proiectului, informează ADR Nord, precum și din prevederile Planului de acțiuni al proiectului. Subiectul a fost abordat de directorul interimar al ADR Nord, Constantin Bândiu. Prezentând procesul de planificare strategică locală în sectorul AAC, șefa Secției planificare strategică și programare (SPSP) din cadrul ADR Nord, Inga Cojocaru, a accentuat importanța armonizării planurilor locale în sector cu cele regionale și naționale.

ADR Nord
Foto ADR Nord

În cadrul ședinței, Svetlana Caliniac, consultant regional al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în cadrul ADR Nord, a vorbit despre specificul implementării proiectelor de AAC prin prisma modelului de servicii publice locale eficiente bazat pe abordarea „5 Piloni”: planificarea și programarea integrată la nivel local; îmbunătățirea cooperării dintre APL-uri; investiții în optimizarea infrastructurii pentru prestarea serviciilor publice locale; consolidarea capacităților APL-urilor și a prestatorilor de servicii și mobilizarea și sensibilizarea populației. Totodată, consultantul regional GIZ a prezentat modele de planuri locale în sectorul AAC.
În urma implementării proiectului de creare a condițiilor de aprovizionare cu apă potabilă a locuitorilor din 15 sate din raionul Soroca, va fi asigurat accesul la servicii calitative de apă pentru 15.879 de persoane. Potrivit sursei, valoarea totală a proiectului este de 23.756.010 de lei, din care 225.600 de lei reprezintă contribuția Primăriei comunei Parcani.
Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a aprobat, în cadrul ședinței din 27 martie a.c., alocarea a 7.000.000 de lei pentru lucrările planificate a fi executate până la sfârșitul acestui an. Proiectul este finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

Info ODN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.