Peștera Bechir din Soroca va fi inclusă în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat / VIDEO

0
331

Registrul monumentelor ocrotite de stat va fi actualizat și completat cu încă trei monumente, printre care și Peștera Bechir din Soroca. Decizia a fost luată astăzi de Guvernul Republicii Moldova. 

Schitul rupestru „Peștera lui Bechir” din ocolul silvic Soroca, vechi de câteva secole, nu era inclus în registru. Acum trei ani pe internet a fost plasată o petiție on-line unde cetățenii au fost îndemnați să semneze pentru a cere ca autoritățile locale și naționale să nu ignore acest monument, dar să întreprindă măsuri urgente de conservare, restaurare și promovare!!!

Schitul rupestru “Peştera Bechir” poate fi admirat când mergi pe serpantina de la intrarea în municipiul Soroca. Deși este la vedere, accesul către chilie e foarte dificil, din cauza înălțimii de peste 6 metri de la nivelul solului. Denumirea “Peștera Bechir” a fost dată de localnici, Bechir fiind numele unui călugăr care s-ar fi adăpostit în stâncă acum câteva secole. Vechimea ei însă rămâne o enigmă pentru cercetători. Se crede ca aceasta datează din secolele VIII-IX, potrivit unor cercetări făcute de istoricul Vlad Ghimpu. Tot el avertizează despre pericolul distrugerii acestui monument istoric, dacă nu va fi protejat și restaurat. O schiță documentară despre această peșteră a fost filmată anul trecut în cadrul proiectului cinematografic „Moldova Mea” realizat de OWH Studio cu suportul Ambasadei SUA în Republica Moldova.

 
Articolul precedentAccident fatal în raionul Soroca, o femeie a decedat după ce mașina s-a răsturnat
Articolul următorBuletinul scurt de știri zilnice OBSERVATORUL – 4 mai, 2022
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.