Pescari, atenție pe gheață!

0
63

Direcția  Situații Excepționale municipiul Soroca atenționează!!!

   O dată cu răcirea timpului de afară pe unele râuri mici, cursuri de apă și bazine acvatice se prognozează primele formațiuni de gheață, care în caz de ieșire pe ia prezintă pericol.

În scop de prevenire a incidentelor pe gheață, Direcția Situații Excepționale a mun. Soroca, avertizează pescarii să fie prudenți dacă aleg să iasă la pescuit și să nu pășească pe lacurile înghețate. O atenție deosebită este pentru persoanele care au în grijă copii minori, pentru ai monitoriza și a nu le permite jocul pe gheață dar și în preajma lacurilor și râurilor. Din cele expuse mai sus rugăm să respectați principalele reguli de comportare pe gheață:

   Îndrumări pescuitorilor pe timp de iarnă:

Iarna în timpul pescuitului, gândiți-vă în primul rând la securitate și apoi la pescuit!. Deplasându-vă pe gheață, fiți gata în orice moment, imediat să vă eliberați de greutăți! Asigurați-vă că aveți la dispoziție mijloacele de salvare: o funie cu lungimea de 12-15 m, la un capăt fixat o greutate, iar celălalt capăt este executat un lanț, o bârnă lungă, o scândură lată, vesta de salvare, fluier- în caz că vă prăvăliți sub gheață să puteți chema ajutor.

   Fiți prudenți! Gheața între insule și întinderile de apă, între cotituri este permanent periculoasă! În măsura posibilităților treceți locurile periculoase numai cu asigurare! Deplasați-vă cu pași alunecați! Nu săriți pe blocuri de gheață rupte! Ele nu vă pot menține greutate și se pot răsturna!

   Reguli de comportare pe gheață, Măsuri de securitate:

Nu vă deplasați pe gheață de unul singur! Nu verificați rezistența ghetei cu piciorul! Fiți prudenți în orice moment! Fiți prudenți căci sub zăpadă pot fi ochiuri de apă sau crăpături! În aceste locuri chiar și după înghețuri, gheața e subțire!

   Atenție! Dacă sub picioare ați depistat crăpături de gheață nu intrați în panică și nu fugiți!

Culcați-vă pe gheață și rostogoliți-vă spre zonele fără pericol!

  Rețineți ! Acordarea primului ajutor celor aflați în pericol este posibil numai în sectorul permis de trecere!

  Acordarea ajutorului sinistraților pe gheață:

Nu intrați în panică!, Nu strigați, nu apelați la ajutor, păstrați puterile! Deplasați-vă culcat pe gheață cu mâinile larg desfăcute, repetați de mai multe ori.

În timpul ajutorului acționați imediat hotărât, dar foarte atent. Încurajați-l pe sinistrat. Oferiți obiectul de salvare de la distanta de 3-4 metri(scândură, crengi, scară, schiuri, funii de salvare etc.).

Dați sinistratului o parte din vestimentația personală, aprindeți focul și încălziți sinistratul!!!

Mersul și aflare pe lacurile înghețate este sigur, doar în cazul în care grosimea stratului de gheață este mai mare de 7 cm, în alte circumstanțe oamenii se pot prăbuși cu ușurință sub apă.

Rețineți:  Viaţa are prioritate !!!

  În situații de risc apelați Serviciul Unic de Urgență la numărul de telefon112.

Eugeniu DOGA,

Șef Serviciu prevenție a DSE mun. Soroca  maior al s/intern

 

 

Articolul precedentAtenție: concursul pentru elevi și studenți „Sunt un om cu rațiune, gândesc și analizez!”
Articolul următorFOTOGRAFIA ZILEI: Cum va fi anul 2021 pentru Soroca și lume?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.