OMS: Mâinile murdare — cauza DECESULUI a760.000 de COPII anual!

0
162

În fiecare an, la nivel mondial, sunt înregistrate peste 1,7 miliarde de cazuri de diaree la copii. Circa 760.000 de copii mor înainte de a împlini vârsta de cinci ani din cauza diareii și a pneumoniei. 80% dintre maladii și afecțiuni se transmit prin atingere. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, spălatul pe mâini este una dintre cele mai eficiente și accesibile modalități pentru a reduce riscul de infecții diareice cu 30-50%, cel de infecții respiratorii — cu 21-45%. Spălarea pe mâini poate proteja 1 din 3 copii care se îmbolnăvesc de diaree și 1 din 5 copii care se îmbolnăvesc de infecții respiratorii. Germenii (bacteriile, virușii și paraziții) au mai multe căi de transmitere. Principalul factor favorizant dezvoltării și înmulțirii acestora este reprezentat de mâinile murdare.

Boli de la mâini murdare: Infecții intestinale (boala diareică, holera, dizenteria) — acestea sunt prezente în special vara, când mediul ambiental este favorabil pentru proliferarea rapidă a acestor microorganisme. Este suficientă atingerea cu mâinile murdare a alimentelor sau a buzelor și simptomele vor apărea rapid — diaree, greață, vărsături și alte manifestări de toxiinfecție. Dacă sunt agresive, pot conduce la deshidratare și chiar se pot dovedi fatale (în special în cazul categoriei de vârstă mică); Hepatita A, „boala mâinilor murdare”, se răspândește prin alimente sau apă contaminate, poate fi transmisă și prin contact personal apropiat; Salmonella, o bacterie ce cauzează stări grave, poate fi contactată de pe suprafețele unde au stat alimentele crude, în special carne; Paraziții intestinali; Boli ale aparatului respirator. Afecțiuni respiratorii care se răspândesc prin mâini murdare includ rinovirusurile (banala răceală și gripa), adenovirusurile, boala gură-mână-picior, dar și varicela, pneumonia, meningita, infecțiile cu streptococ de grup A și B. Îmbolnăvirile respiratorii se transmit prin picături pe care le strănută sau care ies o dată cu tusea sau strănutul în aer de la o persoană infectată. Acestea pot ajunge până la o distanță de 1 m, se pot depune pe obiecte, apoi le atingeți cu mâinile și o duceți la gură sau la nas. Mulți pun palma la gură când tușesc, apoi dau mâna cu alții și așa se transmite microbul. La strănut, tuse este indicată folosirea unui șervețel de unică folosință. Când un membru al familiei are o răceală, spălarea frecventă a mâinilor poate ajuta la reducerea răspândirii infecției în casă; Infecții și alte boli ale pielii; Infecții ale ochilor; Infecțiile nosocomiale — infecții preluate de pacienții din spitale de la alți pacienți sau membri ai personalului: stafilococul auriu meticilino-rezistent, clostridium difficile, enterococii rezistenți la vancomicină, E. Coli și pseudomonas etc.

Spălatul pe mâini în cinci pași

Pasul 1: umeziți mâinile. În primul rând, folosiți apă din belșug. Temperatura apei nu contează, atât timp cât nu vă irită pielea.

Pasul 2: adăugați săpun. Odată ce v-ați udat mâinile, aplicați săpun îndeajuns cât să vă acopere palmele, pe față și pe dos. Spălarea frecventă a mâinilor cu săpun antibacterian este cea mai bună metodă de prevenire a îmbolnăvirii (virusurile și bacteriile sunt împiedicate să pătrundă în mucoase).

Pasul 3: tehnica spălării mâinilor. Următorii șase pași trebuie să dureze cel puțin 20 de secunde: Începeți frecându-vă palmele cu o mișcare circulară; Acum insistați pe dosul palmelor, împreunând degetele de la ambele mâini când le clătiți cu apă; Apoi frecați palmele una de cealaltă, împreunând degetele în timp ce faceți aceasta; Acum frecați dosul unei mâini de palma celeilalte mâini, incluzând și degetele în acest proces; Apucați degetul mare cu cealaltă mână și rotiți-o, ca să-l spălați bine; La final, frecați vârful degetelor printr-o mișcară circulară în ambele sensuri de palma mâinii opuse. Repetați și pentru cealaltă mână.

Pasul 4: clătiți mâinile. Acum clătiți-vă mâinile până se duce tot săpunul.

Pasul 5: ștergeți-vă pe mâini.

Care sunt cele mai murdare obiecte din viaţa noastră. Mâinile reprezintă cea mai expusă parte a corpului la germeni care pot produce îmbolnăviri. În timpul unei zile, atingem foarte multe obiecte (haine, telefon, tastatura computerului, rechizitele școlare, jucăriile, toaleta și altele) și efectuăm diferite activități care, chiar dacă nu murdăresc mâinile, le pot contamina. Prin atingerea gurii, nasului, ochilor sau alimentelor, acești germeni ajung în organism. Mediul în care locuim este invadat de microbi, care se înmulţesc rapid şi se ascund unde te aştepţi mai puţin. Tastatura calculatorului sau ecranul telefonului mobil au o importantă încărcătură bacteriană. Sunt studii care au demonstrat că tastatura unui computer poate fi adesea mult mai mizerabilă decât toaleta. La fel şi în cazul telefonului mobil, care a devenit un accesoriu aproape indispensabil omului. Specialiştii recomandă ca aceste obiecte să fie şterse cel puţin o dată pe zi cu un şerveţel umed, un dezinfectant, cu alcool sanitar, sau spray anti-bacterian. Sfatul epidemiologilor este de a se evita împrumutarea telefonului între prieteni pentru a vedea poze, a asculta melodii sau a-şi nota numere de telefon, pentru a nu contribui la infectarea aparatului. Coșurile de la supermarket, balustradele, barele din transportul public, banii nu sunt obiecte sterile. Suprafețele lor sunt pline cu mii de bacterii care, ingerate în condiții favorabile, devin capabile să determine îmbolnăvirea. Medicii recomandă să fiți foarte atenţi cum folosiți vesela în localurile publice, deoarece şi aceasta poate fi un factor de transmitere a bolilor. Orice doză de băuturi trebuie spălată înainte de a se consuma din ea şi bine ar fi să se consume cu paiul şi nu direct cu aplicarea gurii pe orificiul respectiv. Băutul din sticlă este de preferat celui din pahare, pentru că nu este garanţia igienizării corecte a veselei. În alimentaţia publică este interzisă cârpa de şters vesela şi ar trebui să existe doar tăvi de scurs pe care paharele se pun cu gura în jos. Toaletele, mai ales cele publice, din şcoli, birouri sau localuri de alimentaţie publică, sunt principala sursă de contaminare cu germeni patogeni. Manipularea imprudentă a instalaţiilor sanitare şi spălatul insuficient favorizează riscul îmbolnăvirii…

Mâna este principalul factor prin care organismul se poate contamina. O concluzie a medicilor arată că mulţi nu ştiu să se spele corect pe mâini, astfel încât să îndepărteze cât mai mult din încărcătura bacteriană. Folosirea săpunului și a apei este capabilă să distrugă 99% din toți patogenii. Igiena mâinilor este foarte importantă și foarte ușoară. Uscați-vă mâinile folosind un prosop. Prosopul pluşat, folosit pentru a şterge mâinile, dacă este umed, este mediu de cultură pentru toţi microbii de pe lume, inclusiv pentru cei cu transmitere digestivă. Puteți folosi role absorbante de bucătărie. Este bine să închideți robinetul cu un şerveţel. Există robinete care se pot împinge cu dosul palmei, adică cu acea parte a mâinii cu care nu veniți în contact cu alimentul pe care îl mâncați. Închiderea clanţei de la uşa toaletei să o faceți cu partea cât mai puţin expusă a palmei, podul palmei de exemplu, şi mai puţin cu degetele. După ce ați pus mâna pe mânerul ușii și pe întrerupătorul de la bec, ar fi recomandat să vă ștergeți din nou pe mâini cu un șervețel antibacterian.

Când trebuie să vă spălați pe mâini? Sunt diverse momente într-o zi obișnuită când spălarea mâinilor este foarte importantă, cum ar fi: înainte de fiecare masă și înainte de a găti; înainte de a lua medicamente; înainte de a atinge fața, gura, ochii, nasul; după ce ați fost afară (pentru plimbare, joacă, grădinărit, pentru plimbarea câinelui etc.); după venirea de la serviciu sau de la școală, grădiniță; după ce ați înotat în bazin sau într-o apă folosită de mai multe persoane; după ce ați fost la baie (un singur gram de materii fecale umane poate conține 1 trilion de germeni); după ce ați pus mâna pe alimente crude, cum ar fi legumele și carnea; după ce v-ați jucat sau mângâiat animalele, inclusiv animalele pe care le creșteți în casă; după ce ați aruncat gunoiul; după ce faceți curat în casă; după ce ați tușit, ați strănutat sau v-ai suflat nasul; după ce ați schimbat scutecul; după ce ați vizitat un prieten bolnav; după ce ați stat alături de o persoană care a tușit, a strănutat sau și-a suflat nasul. Spălarea frecventa și corespunzătoare a mâinilor trebuie să devină o constantă în orarul zilnic. Ea te protejează de îmbolnăvire și ajută la protejarea tuturor persoanelor cu care întri în contact.

Până la urmă, lupta împotriva microbilor depinde de tine şi se află în mâinile tale.

Alexei Cealan, medic de familie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.