Marin SPOIALĂ: „Proiectul EFA continuă mai departe!”

0
244

Campionatul Republicii Moldova la fotbal. Liga a 2-a. Seria Nord.

Una din surprizele plăcute ale ultimelor două ediții din cel de-al treilea eșalon a campionatului Republicii Moldova la fotbal a fost, fără îndoială, echipa EFA din satul Visoca care, având în spate un om care iubește mult fotbalul, a demonstrat ceea ce știm cu toții – dacă cineva dorește cu adevărat să facă un lucru mare îl face! De altfel, cu puțin noroc în acest an se putea forța și promovarea în Liga 1-a, dar în cazul nostru „graba ar putea strica treaba” or, istoria fotbalului din Basarabia cunoaște cazuri când echipe cu patroni bine intenționați, dar fără o bază solidă au falimentat, lăsând în urmă doar regrete. Vreau să cred că nu este și cazul echipei EFA și că lucrurile frumoase vor avea continuitate… Despre aceasta, dar și despre totalurile sezonului care recent a ajuns la finiș dialogăm cu Marin SPOIALĂ, managerul echipei EFA.

 Din administrația echipei EFA fac parte: Ghenadie MIJA – președintele clubului; Marin SPOIALĂ – managerul clubului, care îndeplinește și funcția de antrenor, deținător al Licenței C UEFA, care îi permite să fie antrenor secund în Liga a 2-a; Dan ȚARĂLUNGĂ – antrenorul principal al echipelor de copii și juniori, posesor al Licenței C UEFA; Stela BOTNARI – medicul echipei.

FOTO: Echipa EFA, Visoca. De la stânga la dreapta:

Rândul de sus: Golubciuc Adrian(portar) Vasilevschi Vladimir, Savițchi Vlad, Lungu Daniel, Îndoitu Dan, Rusu Vasile (C)

Rândul de jos: Apostol Adrian, Stratan Andrei, Pașa Vasile, Cristioglo Alexandr, Podlesnov Leonid.

 • Domnule Marin Spoială, propun s-o începem cu împrospătarea memoriei microbiștilor și vă rog să ne reamintiți când a apărut EFA pe harta fotbalistică a Republicii Moldova?
 • Echipa de Fotbal Amatori (EFA) participă în campionatul Republicii Moldova Liga 2 Nord (ex -.Divizia B) începând cu sezonul 2021-2022, iar în sezonul de debut am finalizat campionatul pe locul VI – un rezultat bun pentru o echipă nou formată. Sezonul 2022-2023 a fost unul în mare parte eșuat, având în vedere clasamentul final locul 10, dar desigur au fost și rezultate pozitive. Experiența obținută în cele două sezoane ne-a prins bine și deja în sezonul 2023-24 au fost făcute schimbări majore în componența echipei, au venit jucători de o calitate incontestabilă. Și sarcina pusă în fața echipei a fost una pe măsură – , unde s-a pus prim obiectiv, câștigarea Ligii a 2-a, Seria Nord.
 • Apropo, cum apreciați evoluția echipei în acest sezon, chiar și prin prisma faptului că obiectivul major nu a fost atins.
 • În linii mari evoluția echipei noastre în acest sezon a fost cea mai bună de la înființare. Am demonstrat că merităm să fim în vârful clasamentului și toate meciurile câștigate au fost pe merit, prin munca băieților pe teren, atitudine și responsabilitate… Cum am menționat mai sus, obiectivul a fost locul 1, dar am finalizat campionatul pe locul 2 la 4 puncte de locul 1. Punctele pierdute în toamnă ne-au costat scump la final de campionat. În general, este un rezultat foarte bun dacă este să comparăm cu cele două sezoane precedente, respectiv echipa are acum o altă față, avem jucători buni pe fiecare post, care pot face diferența și adaugă valoare în joc.
 • Conducerea echipei a fost satisfăcută de rezultatul obținut?
 • În linii mari, aprecierea conducerii a fost pozitivă. Pot spune cu certitudine că proiectul EFA continuă mai departe.
 • Despre progresul formației EFA, dar mai cu seamă despre calitatea jocului prestat și, îndeosebi, numărul mare de goluri marcate vorbește mai multă lume din fenomen, dar ași vrea să vă întreb dacă nu cumva adversarii, cu unele excepții, nu au fost dintre cei mai valoroși…
 • Ca în orice campionat au fost echipe puternice și mai puțin puternice. S-a observat că toate echipele cu care am jucat erau motivate împotriva noastră, voiau să demonstreze un joc bun. Ce-i drept, nu toți au obținut ceea ce și-au propus, dar aceasta este deja altă întrebare. Să nu uităm că fotbalul în Liga a 2-a este unul de amatori și, desigur, ,nivelul competiției este în dependență de atitudinea fiecărei echipe/jucători în parte. Faptul că jucăm într-un campionat amator nu ne încurcă să avem o atitudine mai profesionistă la nivel organizațional or, în așa fel să putem ridica nivelul campionatului. În opinia mea, echipa din Ocnița a demonstrat un joc constant și stabil și pentru al doilea sezon consecutiv se află în primele 4 echipe ale campionatului. La fel și echipa Olimpia Bălți a evoluat mai bine, în comparație cu sezonul trecut, dar pe final de campionat au pierdut puncte care nu le-a permis să ajungă pe podium. Am așteptat mai mult de la FC Edineț, cu toate că meciurile cu ei nu au fost deloc ușoare – pe parcursul campionatului au demonstrat o instabilitate în rezultatele obținute în comparație cu ultimele două ediții de campionat!
 •   Din administrația echipei EFA fac parte: Ghenadie MIJA – președintele clubului; Marin SPOIALĂ – managerul clubului, care îndeplinește și funcția de antrenor, deținător al Licenței C UEFA, care îi permite să fie antrenor secund în Liga a 2-a; Dan ȚARĂLUNGĂ – antrenorul principal al echipelor de copii și juniori, posesor al Licenței C UEFA; Stela BOTNARI – medicul echipei.

 • În acest context, ce credeți despre retragerea din campionat a concitadinei FC Visoca?
 • Pentru nimeni cred că nu este plăcut când pe parcurs de campionat se retrage o echipă. Nu cunosc adevăratul motiv al retragerii acestei echipe, dar dacă s-au retras probabil că au existat careva probleme în interiorul echipei.
 • Am privit câteva meciuri ale echipei și trebuie să spun că s-a observat omogenitatea și nucleul de jucători, lucruri foarte importante pentru orice formație. Ar fi bine dacă și cititorii noștri ar cunoaște numele celor care și-au pus la gât medaliile de argint și în jurul căror fotbaliști s-a organizat familia pe nume EFA.

  Structura sportivă a clubului EFA: echipa de bază, participantă în Liga 2 și cinci grupe de copii și juniori – U9/10(a.n 2015/2016), U11 (a.n 2013/2014) U12 (a.n 2012) U14 (a.n 2010/2011) U15 (a.n 2009/2010). Ultimele trei echipe se află printre primele 3-4 locuri în finalul acestei ediții de primăvară în campionatul RM de copii și junior Liga A, Nord… De altfel, echipa EFA Visoca U12 va participa în perioada 15-21 iunie 2024, la un turneu internațional GOLDEN SAND’S SUMMER CUP în Bulgaria unde vor participa echipe din România, Ucraina, Bulgaria, Uzbekistan și Republica Moldova.

   

 • Fără îndoială, toți jucătorii au contribuit la acest rezultat frumos. Andrei Stratan a fost unul din cei mai prolifici jucători ai echipei noastre și golgheterul Ligii 2 cu 25 goluri marcate și numeroase pase decisive. Vasile Pașa și Alexandru Cristioglo sunt următorii golgheteri ai echipei noastre cu 12 respectiv 11 goluri, primul fiind și pe locul 3 al golgheterilor în Liga 2. La centrul terenului i-am avut pe cei care au dirijat jocul și creau ocazii de gol, uneori și marcau, Leonid Podlesnov (4 goluri marcate),Toma Gîrbu (1), Adrian Apostol (4), Vladimir Vasilevschi, ultimii doi s-au alăturat echipei noastre în partea a doua a campionatului.

  Apărarea echipei a fost asigurată de căpitanul echipei, Vasile Rusu, de Lungu Daniel (a marcat 5 goluri în actualul campionat), Indoitu Dan, Buruiană Gabriel, Mandiș Petru, Savițchi Vlad (1), Gheiceanu Dionis (1), Toma Gârbu (1). Poarta echipei noastre a fost apărată bine de către Adrian Golubciuc care la fel a făcut un joc stabil pe tot parcursul campionatului și care a salvat echipa în nenumărate rânduri, contribuind semnificativ la rezultatul obținut de echipa noastră. Cu plăcere voi numi și ceilalți componenți ai echipei –  Avram Eduard (1), Braniști Dumitru, Cerbari Damian (1), Crasnov Cristian, Curuci Evghenii, Lesco Roman (4), Zalenschi Vadim (2), Obada Cristian (1), Panici Igor, Platovschi Gheorghe, Spoială Marin, Ţarălungă Dan, Vasilevschi Vladimir, Fedco Valentin, Iambaev Nichita (1), Paraşciuc Ghenadie, Şram Vladimir, Varzari Sergiu, care au intrat în teren când era nevoie.

 • Veți păstra acești jucători și în sezonul viitor?
 • Mulți dintre cei nominalizați mai sus au jucat mai puțin, iar unii nu mai sunt la echipă, dar ne-am dori să păstrăm acest nucleu și pentru sezonul viitor, dacă, bineînțeles jucătorii nu vor avea alte oferte, mai avantajoase.
 • Putem afirma că proiectul EFA va avea continuitate?
 • Proiectul EFA Visoca continuă mai departe. Vom lupta și o să depunem efort ca să îndeplinim obiectivele de viitor ale clubului nostru.
 • Ce planuri aveți pentru sezonul viitor?
 • În primul rând vrem să progresăm și să ne dezvoltăm. Scopurile clubului nostru vor fi la fel printre cele mai înalte, pas cu pas, avem echipele de copii care vrem să le dezvoltăm. Începând cu anul viitor avem primii băieți de la echipele de juniori care ar trebuie să facă pasul la echipa mare.  Ce ține de obiectivul primei echipe în noul sezon îl vom stabili mai aproape de începerea noului sezon.
 • Și ultima întrebare, domnule Spoială: dacă, eventual, v-a fi organizat campionatul raionului Soroca la fotbal, planificați să participați cu o echipă, fie și în vederea către noua ediție a campionatului RM.
 • În cazul că va fi organizat un campionat al raionului, avem intenția de a participa, doar cu jucători locali și din raion care în trecut au mai făcut parte din echipa noastră. Dorim să oferim oamenilor din comunitatea EFA Visoca, posibilitatea de a se bucura de fotbal și pe parcursul verii, cât campionatul RM este pe pauză.
 • Mulțumesc pentru interviu și succese frumoase în continuare.

Articolul precedentCodurile PIN cele mai folosite. Conturile tale sunt în pericol dacă le ai, avertizează specialiştii
Articolul următorDescoperă tradițiile Festivalului „La Bășcuțele din Țîra” Ediția a IV-a / VIDEO
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.