Maratonul culinar Gustul de acasă”- când tradiția prinde viață la aceeași masă

0
26

În satele Moldovei, gustul nu este doar o experiență culinară, ci o poveste vie transmisă din generație în generație. Rețetele tradiționale, moștenite din străbuni, mesele pregătite cu multă răbdare și pasiune de gospodine iscusite, spun istoria locurilor și a oamenilor care le dau viață, reflectă identitatea și valorile comunităților care le-au creat.

Maratonul culinar „Gustul de acasă”, organizat în cadrul Programului Național „Acces la Cultură”, inițiat de Guvernul Republicii Moldova, susținut de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, a adus aceste tradiții mai aproape de publicul larg, reunind comunitățile din satele Sofia și Chetrosu, localități beneficiare  în cadrul proiectului, oferind un prilej autentic de promovare a patrimoniului culinar și cultural rural.

Evenimentul s-a desfășurat în orașul Drochia, fiind activitatea de finalizare a proiectului „Valorificarea și promovarea patrimoniului cultural în zonele rurale”, care a demarat în luna decembrie curent, în cadrul Programului Național „Acces la cultură”, în cadrul căruia au fost organizate două șezători cu genericul „Povești nescrise la gura sobei”, în satele Sofia și Chetrosu, iar pe 21 decembrie a avut loc ultimul eveniment – Maratonul culinar „Gustul de Acasă”, cu participarea celor două localități, dar și invitați din orașul Drochia.

Proiectul a fost implementat de HUB-ul Tinerilor Scriitori și Jurnaliști, Centrul de Creație a Copiilor, prin intermediul Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial,  în parteneriat cu AO „Femeia de Azi”, CRT Drochia și redacția „Observatorul de Nord”. Activitatea a fost dedicată promovării patrimoniului gastronomic tradițional și implicării comunităților locale.

A fost cu adevărat o sărbătoare a gustului autentic, ce a readus  în prim-plan tradițiile autentice, transformând bucătăria rurală într-un veritabil patrimoniu cultural viu.

Evenimentul a celebrat nu doar savoarea preparatelor tradiționale, ci și identitatea comunităților rurale, oferind o platformă de valorizare a moștenirii culinare și culturale românești.

Protagoniștii  evenimentului au fost adevărați păstrători ai tradițiilor și obiceiurilor strămoșești din  Sofia și Chetrosu, care prin colinde vechi, urături autentice și preparate culinare tradiționale, au adus în fața publicului esența vie a patrimoniului cultural rural.

Cei prezenți au trăit emoții tari, alături de oameni frumoși la chip și la suflet: interpreți individuali, ansamblul folcloric „Țărăncuțele”, din s. Sofia, declamatori și urători, care au oferit un program select de cântece vechi, colinde, urături și cimilituri, ce vor fi incluse în broșura „Comori populare – pentru toți și fiecare”.

În cadrul evenimentului a fost vernisată o impresionantă expoziție de bucate tradiționale, după rețete vechi, moștenite din străbuni, dar și expoziție de lucrări hand made cu tematică de Crăciun, de către Centrul de Creație a Copiilor Drochia.

Maratonul culinar a fost onorat de prezența oaspeților din municipiul Chișinău, reprezentanți ai CNCPPCI: Marcela Vuicu, șefa Direcției Comunicare și Promovare CNCPPCI, Ghenadie Tutunaru, specialist principal fanfare, muzicolog și Marcel Porumbescu, fotograf, care a imortalizat momente unice din cadrul evenimentului, reprezentanți mass-media, parteneri în implementarea proiectului: AO „Femeia de Azi” și CRT Drochia.

La sărbătoare nu au lipsit nici membrele grupului de inițiativă „Ambasadorii Maturității” din orașul Drochia, președintă Alexandra Postovan, care au adresat frumoase mesaje de felicitare cu prilejul evenimentului, dar și sărbătorilor de Crăciun.

Evenimentul a culminat cu Duelul culinar „La cuțite”, la care s-au duelat două echipe de gospodine: echipa „Crenguța de Busuioc” din satul Sofia, cu deviza „Gust curat din mâini de gospodină”;  „Vatra Străbună” din satul Chetrosu, cu deviza „Din vatră veche – gust ales”. Ambele echipe au impresionat juriul și publicul prin măiestria culinară, autenticitatea gustului și creativitatea prezentării, fiind dovada vie că tradițiile gastronomice continuă să fie păstrate cu sfințenie în satele noastre.


Articolul precedentPodcast OBSERVATORUL: Ecaterina Corbu: „Sunt studentă la Timișoara, mă ocup de voluntariat, iubesc ceea ce fac și…nu exclud să mă întorc acasă, la Soroca” / VIDEO
Articolul următorInstruire despre inițiative comunitare și guvernare sensibilă, la Biblioteca „Mihail Sadoveanu” din Soroca
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.