Maia Sandu: “În raionul Soroca, în cadrul Programului “Satul European”, au fost investite în jur de 58 de milioane de lei” / VIDEO

0
1759

Astăzi, cu o vizită de lucru în raionul Soroca, s-a aflat Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Șefa statului a participat la inaugurarea Secției Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Raional „Anatolie Prisăcari”, dar a mai avut planificate o vizită la Fabrica de Brânzeturi, pentru a se întâlni și cu angajații, o discuție cu elevii și profesorii Colegiului „Mihai Eminescu” și o întâlnire cu localnicii din satul Parcani. Totodată doamna Președintă a făcut o vizită în redacția ziarului “Observatorul de Nord”, unde ne-a acordat un interviu.

 – Sunteți într-o vizită cu agenda încărcată la Soroca. Care este scopul ei?

Maia Sandu:- Am venit să comunic cu oamenii din raionul dumneavoastră. Am venit să sărbătoresc, împreună cu personalul medical din orașul Soroca, reparația secției Terapie Intensivă și să mă bucur că au fost procurate mai multe echipamente la acest spital și vreau doar să dau niște cifre. De când Ministerul Sănătății a preluat în subordine spitalele raionale, inclusiv spitalul de la Soroca, au fost investite 40 de milioane de lei. Deci, în mai puțin de un an de zile au fost investite 40 de milioane de lei. Spre comparație, în 15 ani, Consiliul raional a investit doar 17 milioane de lei. Acesta este răspunsul pentru cei care erau foarte îngrijorați atunci când Guvernul a decis ca spitalele raionale să treacă în subordinea ministerului. Această decizie a fost doar pentru a îmbunătăți situația, pentru a moderniza spitalele raionale, pentru a face aceste reparații și chiar am fost impresionată. Secția reparată arată ca un spital european nou, echipamentele, inclusiv tomograful computerizat, dar și generatorul electric, generatorul de oxigen și multe alte lucruri care au fost procurate în ultima vreme. Sunt echipamente moderne, de ultimă generație, pentru că noi vrem ca cetățenii noștri să aibă parte de cele mai bune servicii de calitate, pentru că vrem ca ei să fie sănătoși. În afară de asta, merg să discut și la Colegiul “Mihai Eminescu”, o să merg să discut și cu câțiva agenți economici, cu angajații acestor agenți economici, la fel am planificată o vizită în satul Parcani pentru a discuta cu oamenii de acolo.

– Ați pomenit de condiții europene și se vorbește mult în ultimul timp despre integrarea europeană, cu referendumul care l-ați propus. Ce are de câștigat cetățeanul simplu, omul de la țară, Maria și Alexandru de exemplu, din aderarea la Uniunea Europeană? Fiindcă uneori pare că acest proces ar ține doar de Chișinău și pe omul simplu nu-l atinge…

Maia Sandu:- Uniunea Europeană este în primul rând un proiect de pace și noi cel mai mult astăzi avem nevoie de pace și de asta eu îmi doresc foarte mult să ajungem parte a familiei europene, pentru că în Uniunea Europeană nu sunt războaie și acolo noi o să fim în siguranță. În UE o să putem să ne dezvoltăm și să avem condiții de viață mult mai bune, așa cum am discutat acum despre ce se întâmplă la spital și cum se îmbunătățesc acolo condițiile, așa putem să discutăm despre reparația drumurilor, despre sisteme de apă și canalizare, de exemplu, prin intermediul Programului Satul European, care înseamnă și bani în buget, dar și bani care sunt veniți de la Uniunea Europeană, se repară și se construiesc sisteme de apă și canalizare, se repară grădinițe, se construiesc sisteme de iluminat stradal. De exemplu în Soroca, în cadrul acestui program, au fost investite în jur de 58 de milioane de lei și vreau să vă rog să ne gândim când ultima dată au fost făcute atât de multe investiții în mai multe localități din Soroca și, bineînțeles, acest program se implementează peste tot în țara. Vorbim acum și despre reparația drumului Soroca-Otaci. Asta iarăși este o investiție mare, de peste 40 de milioane de euro, un drum care nu a mai fost reparat de foarte mult timp. Deci toate lucrurile de care avem noi nevoie se pot face mult, mult mai repede cu resursele europene. Și asta se întâmplă atunci când o țară devine stat membru al Uniunii Europene. Celelalte țări contribuie pentru ca să ajute această țară nou venită să-și îmbunătățească condițiile de viață și să ajungă la standardele europene. Deci e vorba de pace, e vorba de condiții mai bune de viață, e vorba de un stat puternic, care să își protejeze cetățenii săi.

– Integrarea europeană se face inclusiv pe bază de negocieri la nivel executiv. Dar care e rolul și locul celor din provincie în acest proces? Stăm cu mâinile în sân și așteptăm sau…

Maia Sandu:- Toții contribuim la acest program de transformare pentru că sunt proiecte care se realizează și contează cum facem aceste proiecte. Contează cum ne implicăm. Dacă sunt proiecte la nivelul administrației publice locale, trebuie să fim vigilenți, să ne asigurăm că lucrurile se fac calitativ. Fiecare acolo unde este trebuie să-și facă bine munca. Acum, în acest an, în special. Foarte important ca toată lumea să participe la referendumul pe care l-am propus în această toamnă să voteze pentru pace, pentru bunăstare și pentru libertate și să continuăm să muncim în mod cinstit pentru a transforma societatea, pentru că cu toții vrem să trăim într-o societate unde justiția funcționează, unde există dreptate, unde oamenii care muncesc cinstit câștigă și pot să trăiască bine aici, acasă.

– Ați menționat de proiecte europene de succes, dar cum ne putem asigura de durabilitatea și calitatea lor? Noi am avut, de exemplu, un caz cu Cetatea Soroca. A fost restaurată din bani europeni, dar sunt foarte multe semn de întrebare, cu regret, la cum s-au făcut lucrările. Uniunea Europeană dă bani, plătitorii de impozite de acolo ne ajută, dar până la urmă lucrul noi îl facem…

Maia Sandu:- În primul rând, trebuie să fim atenți atunci când alegem oamenii care ulterior ajung să implementeze aceste proiecte, pentru că, așa cum am spus, multe proiecte sunt implementate la nivel local și sunt autoritățile publice locale, cele care angajează sau subcontractează aceste lucrări. Și e foarte important ca să existe transparență, corectitudine. De asta e bine ca locuitorii orașului sau a satelor să se intereseze cine a fost angajat, dacă această companie are o reputație bună, dacă deja are o experiență dovedită că a făcut lucrări de calitate. Știu că s-au întâmplat mai multe cazuri de tipul celuia despre care vorbiți dumneavoastră și noi ne dorim ca aceste investiții să fie durabile, aici e și rolul dumneavoastră, rolul presei. Este foarte important să semnalați atunci când ceva nu merge bine și, evident, e foarte important și rolul justiției, pentru că dacă nu vor fi sancționați cei care, intenționat sau chiar dacă nu intenționat, au prejudiciat statul, atunci evident că aceste lucruri vor continua. Acuma, pe reforma justiției, este o luptă destul de dură pe care o continuăm și pe care o să o câștigăm, dar mai durează puțin. Între timp, toată lumea trebuie să se implice, să fie cu ochii pe cei care sunt responsabili de implementarea acestor proiecte.

Mulți dintre soroceni au rude peste Nistru în satul Țechinovca, la Iampil, și dacă până acum patru ani le lua maxim jumătate de oră ca să ajungă la rude și plăteau cinci lei, de vreo patru ani ei trebuie să meargă tocmai până la Otaci, să înconjoare, ca să vină în partea cealaltă. Deci e foarte complicat și mult mai periculos, ca să ajungă să și vadă rudele, cumătrii, cuscrii. Cum poate fi rezolvată această problemă? A fost pandemia, acum e războiul, dar legătura dintre oameni trebuie restabilită…

Maia Sandu:- Sunt de acord să știți că există un proiect serios pentru a construi un pod mare și trainic la Cosăuți. S-au făcut mai mulți pași pentru construcția acestui pod. Este un proiect de infrastructură mare, costisitor, care nu se poate face în jumătate de an. Din păcate, războiul a dus la amânarea anumitor lucrări, acum s-au reluat discuțiile. Pe partea ucraineană deja se fac lucrări, pe partea noastră încă trebuie să se pregătească cadrul legal pentru ca terenul cela pe care va fi construit podul și pe unde va merge drumul către pod să fie legal aranjat, dacă pot să spun așa. Deci se va lucra în următorii doi trei ani. Sper să vedem rezultatul acestui proiect, dar, repet, războiul, situația dramatică din Ucraina, a avut un impact asupra perioadei de implementare. Atunci când am discutat cu președintele Zelenskii, termenul pe care l-am propus noi era mult mai scurt, doar că la jumătate de an după ce am convenit noi acest proiect, a început din păcate războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

– În toamnă se încheie primul dumneavoastră mandat. Care sunt două-trei realizări mai importante la care țineți?

Maia Sandu:- Cea mai importantă realizare este pacea. Este cel mai important lucru pe care am reușit să îl facem și să știți că în continuare o să facem totul ca cetățenii noștri să trăiască în pace, ca cetățenii noștri să meargă liniștiți la culcare, fără să se gândească că se poate întâmpla ceva grav peste noapte, lor sau familiilor lor. Inclusiv de asta integrarea europeană este foarte importantă, pentru că, repet, Uniunea Europeană este un proiect de pace, în Uniunea Europeană războaie nu sunt. Cred că am reușit pe partea de politică externă să prezentăm Moldova peste tot în lume și să deschid tare multe uși pentru Republica Moldova, inclusiv aceste proiecte despre care vorbim la spital, reparația drumurilor care nu au mai fost reparate de decenii. Investițiile în sisteme de apă și canalizare, iluminat stradal. Înțeleg că aici s-a investit în muzeul din oraș, deci toate aceste lucruri se fac inclusiv cu bani de la partenerii la care am ajuns, cărora le-am povestit despre Republica Moldova și i-am convins să devină prietenii noștri. Faptul că începem negocierile de aderare la Uniunea Europeană este o realizare foarte importantă. De 30 de ani se vorbește aici despre integrare europeană, dar este pentru prima dată când statele membre ale Uniunii Europene au decis să deschidă negocierile. Deci, practic au zis da, am început acest proces și este important să avem sprijinul populației pentru acest lucru și să ne mișcăm suficient de repede. Pe lângă proiectele de infrastructură și altele la care am contribuit prin politica externă. Este și Satul European, care a fost o inițiativă pe care eu am lansat-o și i-am solicitat Guvernului să identifice resursele și mă bucur că este acest proiect, pentru că vreau ca localitățile noastre să arate bine și oamenii să vrea să rămână în aceste comunități. Am mai pornit și alte proiecte, cum ar fi programul de împădurire și vreau să le mulțumesc primarilor care au identificat terenuri pentru ca să putem să plantăm copaci. Vreau să le mulțumesc oamenilor care au ieșit la plantare și vreau să încurajez în continuare toată lumea să sădim cel puțin câte zece copaci în fiecare sezon. Deci 10 primăvara și 10 toamna, e pentru noi, e pentru generațiile viitoare. Am reușit să trecem peste crizele complicate cu care ne-am confruntat, pentru că a fost criza energetică tare dificilă pentru toți și am găsit soluții să diversificăm furnizarea de resurse energetice și continuăm să lucrăm ca aceste resurse să devină mai ieftine pentru cetățeni. Am trecut prin criza refugiaților și le mulțumesc tuturor cetățenilor care au dovedit foarte multă generozitate și au primit în casele lor foarte mulți refugiați. Criza economică prin care încă trecem din cauza războiului, dar am reușit să rămânem uniți, să păstrăm stabilitatea și pacea. Repet, pacea este cea mai importantă realizare și în continuare o să facem totul și o să asigurăm pacea pentru cetățenii noștri.

– Dar care probleme nu ați reușit să le realizați? Poate le-ați promis în campanie, le-ați dorit până, dar când ați primit mandatul nu ați făcut…

Maia Sandu:- Cea mai dificilă reformă este reforma justiției și noi nu am renunțat la ea. Deci acum se întâmplă curățarea sistemului, avem evaluarea judecătorilor. Evaluarea procurorilor se verifică de către o comisie externă, veniturile, conturile și, respectiv, dacă aceste averi pe care le au judecătorii și procurorii corespund la salariile pe care le-au primit. Există tare multă rezistență în sistem. Toți cei corupți ar vrea să discrediteze și reforma și guvernarea și să schimbe guvernarea, să vină la putere alții care o să-i lase să fure în continuare. Deci aicea bineînțeles că mi-am dorit să avem rezultate mult mai repede, dar realitatea s-a dovedit a fi mai complicată și o să continuăm. Dar, repet, aș fi vrut ca astăzi deja să vedem rezultate concrete, condamnări, sancționarea corupților și transmiterea unor mesaje celor care și astăzi încearcă să mai abuzeze de cetățeni, pentru că știm că asta se mai întâmplă din păcate, chiar dacă noi suntem foarte determinați ca să nu permitem acest lucru. Dar dacă oamenii nu sunt sancționați de justiție, atunci ei se simt îndreptățiți să continue să comită aceste abuzuri. Când justiția o să funcționeze, când nu o să mai existe corupție în justiție, atunci și semnalele în alte instituții o să fie transmise foarte clar și dur și atunci o să putem să vedem un rezultat mai mare pe combaterea corupției.

– Dacă rămânem la capitolul integritate, avea redactorul-șef al ziarului Observatorul de Nord, Victor Cobăsneanu, o tabletă cu titlul Când PAS-ul nu ține pasul cu Maia Sandu. Dumneavoastră ați fost aleasă pe criteriul integritate, la fel și partidul din care ați făcut parte și pe care l-ați fondat. Și totuși, anumite chestii le observăm la nivel local, și nu este vorba doar de Soroca, chiar în regiune. Numiri fără concurs, mai puțină meritocrației, condiția este dacă ești din partid de la noi, așa cum se făcea și pe timpuri. Care ar fi o soluție ca șefii de direcții și de la instituțiile subordonate Guvernului, să fie totuși profesioniști și să conteze mai puțin culoarea politică?

Maia Sandu:- Valorile noastre nu s-au schimbat, sunt aceleași. Eu am intrat în politică pentru că nu am mai putut tolera corupția care era atunci în politic. Și noi astăzi avem oameni onești la conducerea țării. Dar sigur că mai există probleme la nivel de instituții, la alte niveluri. Eu întotdeauna am optat și voi opta pentru oameni corecți. Asta nu înseamnă că eu sau Prim-Ministrul ori Președintele Parlamentului poate să urmărească numirile în fiecare instituții, pentru că sunt multe instituții. Uneori pretenția este că uite, voi sunteți la putere de trei ani de zile, dar ați lăsat oameni ai sistemului precedent, care sunt cu probleme de integritate sau comit abuzuri. Altădată auzim asemenea replici despre cineva care a fost numit acum și nu este neapărat foarte pregătit. Nu întotdeauna avem specialiști foarte buni în toate domeniile și nu mă refer aici dacă e de la PAS sau dacă e fără mandat politic ori e de la alt partid politic. Pentru noi cel mai mult contează ca omul să fie bun profesionist și să fie om cu integritate, să nu comită abuzuri, pentru că doar cu asemenea oameni putem rezolva problemele. Pentru că dacă problemele se rezolvă, atunci cetățeanul este satisfăcut. Dacă problemele nu se rezolvă, atunci cetățeanul este supărat. Nu pot să răspund pentru toată lumea, dar pot să spun că criteriile sau valorile noastre au rămas aceleași. Uneori oamenii nu văd problemele din propria curte, de exemplu eu acum câteva zile am discutat cu cineva care, la o întâlnire cu cetățenii, la care îmi spunea că iată, acolo, într-o instituție sau alta, eu cred că există corupție. Și da, eu am ascultat persoana, am notat, am zis că o să verificăm, o să vedem. Și după această discuție s-au apropiat niște oameni care cunoșteau această persoană și mi-au spus – știți, ea are probleme de integritate. Iată ea la locul ei de muncă face asta și asta. Și uneori am sentimentul că oamenii nu înțeleg că întâi trebuie schimbat comportamentul propriu. Și noi, ca societate, din păcate, 30 de ani am trecut prin tot felul de perioade care nu au fost neapărat în favoarea celor care fac lucrurile cinstit. Și da, o să insist pe combaterea corupției mari și pe sancționarea corupției mari. Dar trebuie ca fiecare la noi în curte și fiecare la noi la locul de muncă, să ne asigurăm că avem o atitudine respectuoasă pentru că suntem în aceeași societate. Dacă cineva nu se comportă bine la locul de muncă, o să meargă în altă parte, în altă instituție, pentru un serviciu public și o să întâlnească aceeași atitudine. Deci noi, cu toții, trebuie să devenim mult mai riguroși. Trebuie să avem toleranță zero față de corupție și atunci când sunt cazuri concrete despre care vorbiți dumneavoastră, ele trebuie semnalate ca să le verificăm. Nu există o asemenea politică ca să se promoveze oameni de partid. Există o politică ca să se promoveze oameni care se vor simți responsabili în fața cetățeanului. Pentru că da, partidul de la guvernare poartă răspundere acum. Și dacă oamenii nu sunt satisfăcuți, vina este a partidului de la guvernare. Deci noi vrem ca toți oamenii care lucrează în sistemul public să simtă această responsabilitate și să facă lucrurile corect în raport cu cetățeanul.

– Ca să schimbăm aceste lucruri, probabil accentul de pus pe educație. Cunoașteți domeniul, nu sunteți străină, chiar dacă ține mai mult de Executiv. Dar totuși, care ar fi politica statului? Ce ar trebui de făcut ca aceste lucruri să nu le întâlnim peste alți 30 de ani? Să avem o generație educată, inclusiv din perspectiva zero a corupției?

Maia Sandu:- În primul rând, trebuie să avem o stabilitate și sustenabilitatea politicilor din educație, pentru că eu mă refer la experiența mea din perioada când am fost Ministru al Educației. Noi am pornit niște reforme, unele dintre ele mai puține, dar au rezistat în timp și au dat rezultate, inclusiv bacalaureatul. Ne place sau nu, dar după măsurile introduse la bacalaureat, în următoarea evaluare, la nivel internațional, evaluarea PISA pentru Educație, Republica Moldova a avut unul dintre cele mai mari salturi. Eu țin minte că pe mine mă sunau oameni din afara țării și mă întrebau – “Ce ați făcut voi la Ministerul Educației, că ați avut un salt atât de mare?”. Acum, dacă în următorii zece ani se continua în același ritm cu aceleași politici, noi astăzi am fi fost într-o situație mult mai bună. Din păcate, nu s-a continuat această atitudine față de educație și ați văzut la ultimele rezultate PISA la gimnaziu avem aproape jumătate din copii care nu au competențe elementare și asta este foarte și foarte grav. Și acum noul Ministru a venit cu sugestii concrete și s-a uitat pe raioane, pentru că sunt raioane care se descurcă mai bine și sunt raioane care se descurcă mai prost. Și ministrul vine deci cu politici concrete pentru ca să îmbunătățim situația pentru acești copii, că acești copii, dacă ei nu se descurcă astăzi, cu atât mai mult nu se vor descurca peste 5, peste 10 ani, când lumea asta va fi mult mai complicată, pentru că tehnologiile informaționale se dezvoltă, inteligența artificială vine peste noi și copiii noștri trebuie să fie mult mai pregătiți decât noi ca să poată să se descurce. Ați văzut că ministerul creează acest Institut Național pentru Educație și Leadership și va crea un grup de o mie de profesori care să fie mentori pentru profesorii din celelalte școli și prin care politicile pe care le face Ministerul Educației să ne asigurăm că ele ajung în școală, pentru că până acuma ce se întâmpla sau ce se întâmpla la minister, se elaborau niște politici și atunci când erau bune, asta nu însemna că ele ajungeau neapărat în școală, pentru că ajungeau la Direcția de învățământ, unde e o mare problemă de politizare, unde consiliile raionale puteau să schimbe conducerea acestor direcții o dată la trei luni. Știu asta pentru că am văzut asta când am fost la Ministerul Educației…

– La Soroca și de trei ori pe săptămână…

Maia Sandu:- După aia nu este nici o continuitate. Și chiar dacă ministerul are politici bune, nu zic că întotdeauna au fost bune, dar chiar și atunci când ministerul are politici bune, nu ne dă nimeni siguranța că ele ajung în școală pentru că se pot opri la Direcția Învățământ sau chiar dacă au ajuns până la directorul de gimnaziu sau de liceu, nu e clar dacă au mers mai departe. Deci ăsta este un element prin care încercăm să îmbunătățim. Celălalt element este să avem politici foarte concrete per raion, acolo unde, rezultatele copiilor sunt slabe, sunt mai multe lucruri. De exemplu, acolo unde avem problema școlilor mici, știu că este o problemă pe care cei iresponsabili încearcă să o folosească politic, dar dacă ne uităm la rezultatele acestor copii, e vai de capul lor și vai de capul nostru ca țară, pentru că ulterior acești oameni ne vor plăti nouă pensiile și dacă nu vor fi bine pregătiți, atunci pensiile vor fi mici. Și ați văzut că Ministrul a venit cu ideea să acorde 50 de euro ca plată lunară pentru părinții care vor să-și ducă totuși copilul la o școală unde este profesor și de fizică, și de chimie, și de matematică, unde condițiile sunt mai bune. Ați văzut că Ministrul a lansat ideea să investească statul, dar să investească bani foarte mulți în 25, dacă nu greșesc, de școli model în toată țara, pentru că ține de calitatea școlii, de faptul dacă sunt suficienți profesori la materii de activități extrașcolare pe care nu le putem organiza în localitățile mici sau în școlile mici. Deci e un întreg program, dar este foarte important ca să existe continuitate și este foarte important ca să avem suficiente resurse, pentru că noi vrem să avem multe școli dotate. De unii singuri nu putem să generăm aceste resurse. De asta avem nevoie de Uniunea Europeană, care poate să ne ajute mult mai repede să îmbunătățim condițiile în toate școlile noastre și să asigurăm salarii normale pentru profesori.

Mulțumim pentru răspunsuri și sperăm ca reprezentanții autorităților centrale de pe malul Bâcului să vină cât mai des și prin localitățile de pe malul Nistrului…

Maia Sandu:- O să transmit acest mesaj și Guvernului.


Articolul precedentDupă un an și patru luni secția Terapie Intensivă al Spitalului Raional Soroca a fost inaugurată / VIDEO
Articolul următorPreședinta Maia Sandu în vizită de lucru în satul Parcani / VIDEO
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.