Când PAS-ul nu ține… pasul cu Maia Sandu

0
181

TABLETA DE VINERI.

Suntem în an electoral, iar unul din factorii care demonstrează că febra alegerilor va reveni, curând, în actualitate sunt sondajele. Organizate conform rigorilor corespunzătoare sau la comandă, acestea vor influența, într-o măsură sau alta, procesele ce au loc în societate și în mințile oamenilor, mai cu seamă a celor care au cap pe umeri doar să poarte pălărie. Bineînțeles, marja de eroare de plus-minus trei la sută este mai degrabă „o scuză” decât o reflecție a realităților, dar dacă așa prevede „regula”, să nu ne agățăm de lucruri care, oricum, au doar o relevanță efemeră. Mai bine să analizăm rezultatele sondajelor și să tragem concluziile de rigoare.

Să zicem, recent au fost publicate rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Centrul de Cercetare Sociologică și Marketing „CBS-Research” în numele Comunității pentru Advocacy și Politici Publice „WatchDog.MD” (de altfel, instituții respectabile, care nu pot fi suspectate că ar lucra la comandă). Personal, vreau să cred că tabloul desenat de acest sondaj este foarte aproape de adevăr, chiar dacă în unele cazuri răspunsurile respondenților sunt mult peste așteptările mele. Bunăoară, în ciuda problemelor din interior și atacurilor hibride din exterior gen mitingurile de protest sau implicarea (verbală) în treburile interne ale RM a unor persoane sus-puse de la Moscova, dar și prin propaganda și dezinformarea opiniei publice din Basarabia rămâne destul de înalt ratingul partidului aflat la guvernare — dacă după o iarnă anevoioasă, plină de atâtea provocări economice și sociale și presărată de multiplele probleme legate de războiul din vecinătate aproape unul din trei respondenți îți acordă vot de încredere, aceasta înseamnă foarte multe. Să menționăm și faptul că sondajul conține o serie de întrebări cu privire la preferințele politice ale oamenilor — nivelul lor de încredere în liderii politici și preferințele lor de vot pentru viitoarele alegeri parlamentare și prezidențiale.

De altfel, mai mulți analiști și comentatori politici de la Chișinău și-au exprimat părerea că rezultatul bun din sondaje al Partidului Acțiune și Solidaritate se datorează, în mare măsură, apropierii acestuia de președinta Maia Sandu. Ba mai mult, unii chiar consideră că, dacă în spatele PAS-ului nu ar fi Maia Sandu, atunci formațiunea ar fi la limita pragului de trecere în legislativ. Această constatare nu mi se pare departe de adevăr, dacă ținem cont de faptul că politica promovării aproape exclusivă a „oamenilor buni” a dat faliment, în mare măsură. Pe de altă parte, faptul că ratingul personal al doamnei președintă Sandu este aproape de 40 la sută confirmă presupunerile specialiștilor precum că fără Maia Sandu partidul aflat la guvernare s-ar transforma în unul de duzină. Și dacă ținem cont de faptul că la toamnă vor avea loc alegeri locale generale, rolul președintei este imposibil de ignorat. Ne mai rămâne să sperăm că eforturile președintei Sandu, în special pe exterior, vor continua și vor fi apreciate de electorat și că la alegerile prezidențiale din anul viitor, iar domnia sa va obține ceea ce merită. Cel puțin acest sondaj demonstrează că rivalii doamnei Sandu rămân la o distanță de apreciat.

Pe de altă parte, rămâne neînțeleasă dragostea unor moldoveni față de președintele rus, Vladimir Putin, care se află printre liderii mondiali cu mare pondere la moldoveni. Aidoma unor mazochiști care pe lângă toate mai suferă și de sindromul Stockholm, circa 40 la sută din respondenți consideră Rusia un partener strategic pentru RM și numai 16 la sută sunt de părerea că Rusia este o țară neprietenoasă, cu care suntem în conflict și care ne „bate” pe unde ne prinde. Probabil, proverbul „Dacă te bate, înseamnă că te iubește” a prins rădăcini în stânga Prutului, iar propagandiștii Moscovei chiar își merită bucățica de pâin, oferită cu generozitate de țar. Și nu doar propagandiștii, dar și o parte din politicienii de pe malul Bâcului.

Și încă ceva. Dacă popularitatea lui Putin printre unii basarabeni se poate explica prin nostalgia față de „valorile trecutului”, prin dorința sadică de a trăi cu sabia lui Damocles deasupra capului, de a pupa mâna călăului care te bate, dar și îți dă o bucată de pâine, îmi vine greu să înțeleg de ce majoritatea rușilor îi dau votul de încredere celui care trimite la moarte sigură sute de mii de oameni și care transformă țara lor într-un regim de tip nord-coreean. Astfel, după ce a transformat Rusia într-o țară renegată, iar pe cetățenii ei în niște ostatici ai unui regim sângeros, conform unui sondaj efectuat de cel mai important Fond de sociologie de la Moscova, ВЦИОМ, 80,1 la sută (!) din ruși au mare încredere în Putin, 77,5 la sută susțin activitatea lui și doar 13,7 la sută și-au exprimat dezacordul cu ceea ce se întâmplă în țara lor.

În astfel de cazuri clinice orice comentarii sunt de prisos. La urma urmei, fiecare doarme precum își așterne…

Articolul precedentProiecte  educaționale de înfrățire, de bun augur, la Gimnaziul din comuna Vărvăreuca, Florești.
Articolul următorAnual, din cauza accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, decedează 2.780.000 de oameni
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.