Maestrul Eugen Doga a trecut la cele veșnice

0
385

Maestrul Eugen Doga, unul dintre cei mai mari compozitori ai secolului XX, s-a stins din viață… Artist al Poporului, Om al Mileniului și autorul valsului considerat de UNESCO drept una dintre capodoperele muzicale ale secolului trecut, Doga lasă în urmă o moștenire artistică inegalabilă.

Eugen Doga s-a născut pe 1 martie 1937, în satul Mocra din raionul Rîbnița, pe malul stâng al Nistrului. „Copil al războiului, fără leagăn, dar cu cei șapte ani de acasă”, așa se descria maestrul în amintirile sale. A urmat cursurile Școlii de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău, apoi ale Conservatorului de Stat și Institutului de Arte „Gavriil Muzicescu”, unde a studiat violoncelul și compoziția.

Cariera sa prolifică cuprinde peste 200 de coloane sonore pentru filme, sute de compoziții simfonice, corale, camerale și vocale. A semnat muzica unor pelicule de referință din cinematografia sovietică și românească: „Lăutarii”, „Șatra”, „Gingașa și tandra mea fiară”, „Anna Pavlova”, dar și a filmelor de animație precum „Maria Mirabela” sau serialul „Guguță”.

Doga a adus o contribuție majoră și în muzica de scenă, compunând pentru spectacole de teatru și balet, printre care „Luceafărul” și „Venancia”. Valsurile sale au cucerit inimile publicului din întreaga lume, iar lucrarea „Dulcea și tandra mea fiară” a fost inclusă în topul celor mai bune 200 de opere muzicale din toate timpurile, alături de „Gramofon”.

Talentul său incontestabil a fost recunoscut prin numeroase distincții, printre care titlul de Maestru în Artă, Artist al Poporului, Premii Naționale și Internaționale, fiind inclus în lista celor 200 de personalități ale lumii.

Eugen Doga a fost nu doar un compozitor, ci și o punte între culturi, un simbol al rafinamentului artistic și al profunzimii umane. A trăit prin muzică și pentru muzică, iar spiritul său va dăinui prin fiecare notă care i-a purtat semnătura.

A tăcut pentru totdeauna pianul lui Eugen Doga. Dar muzica lui va continua să vibreze în inimile noastre…


Articolul precedentCerințele Rusiei pentru oprirea războiului. Memorandumul, făcut public
Articolul următorTinerii din Florești, campioni la șah / GALERIE FOTO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.