Locuri de muncă create de companii din Uniunea Europeană în Nordul Basarabiei

0
84

  Pe data de 23 iunie 2022, Consiliul European i-a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Autoritățile de la Chișinău au declarat că decizia adoptată de către toți cei 27 de lideri europeni în cadrul Summit-ului Consiliului Uniunii Europene este una istorică și care deschide o nouă filă în istoria modernă a Republicii Moldova.

  Acest statut acordă cetățenilor republicii noaștre mai multe oportunități și facilități, despre care o să vă informăm într-un șir de materiale la diferite teme ce țin de drumul nostru spre UE, care ne va aduce mai multă bunăstare. Republica Moldova și cetățenii ei au un viiitor frumos în Uniunea Europeană!

Companii europene au deschis filiale în Republica Moldova creând locuri de muncă.

Lear

Una din companii este Lear Corporation, din orașul Ungheni. E o întreprindere americană, înființată în 2009, care produce sisteme electrice pentru automobile, cu peste 1800 de locuri de muncă. Țara de import și export al producției este Olanda.

 Draxlmaier

Primul investitor major în industria de automotive din Republica Moldova din 2007, inițiator al programului de studii de Învățământ Dual din 2014 și cel mai mare angajator regional din Bălți. Fabrica dezvoltă și livrează sisteme de cablaje auto de o înaltă calitate pentru clienții premium ai grupului german. De atunci compania s-a dezvoltat constant contribuind la dezvoltarea economică și socială a întregii regiuni.

Din anul 2020, aici muncesc aproximativ 4740 de muncitori. Țările de export al cablajelor sunt România și Germania. Cifra de afaceri de export este cuprinsă între 120 mil. $ și 140 mil. $ anual.

Gebauer & Griller

În prezent, muncesc aproximativ 700 de muncitori. Exportul anual al companiei a atins în anul financiar 2021 cifra de circa 92 mil. $, aici se produc cabluri cu un singur conductor pentru sectorul auto.

Kaufland

Kaufland face parte din rețeaua europeană de magazine Kaufland, cu operațiuni în Germania, Cehia, Slovacia, Croația, Polonia, Bulgaria și România, aparținând Grupului Schwarz, compania fiind prezentă în Republica Moldova de 4 ani, cu primele magazine deschise în anul 2019, având peste 1000 de angajați, înregistrând în 2020 o cifră de afaceri de 27 mil. $.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.