Lista de medicamente compensate a fost extinsă

0
106

 Din 1 ianuarie 2023, persoanele cu diabet zaharat, hipertensiune arterială și boli respiratorii pot beneficia de alte patru denumiri comune internaționale de medicamente compensate, relatează moldpres.md

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, începând cu luna curentă pacienții cu diabet zaharat de tip II au acces la preparatul sitagliptinum, compensat parțial. Medicamentul ameliorează starea pacienților cărora schimbarea dietei și practicarea exercițiilor fizice nu le reduce suficient nivelul ridicat de zahăr din sânge.

Conform sursei citate, adulții cu hipertensiune arterială pot primi combinația perindoprilum+indapamidum, comprimate filmate. Administrarea asociată a preparatului respectiv are menirea de a crește aderența la tratament. Pentru tratamentul astmului bronșic la copii, este compensat integral produsul budesonidum (suspensie de inhalat prin nebulizator). Acest medicament, cu rata de compensare de 50%, este prescris și adulților în caz de exacerbare a astmului bronșic. Totodată, medicamentul fluticasonum (pulbere de inhalat), indicat în tratamentul astmului bronșic și anterior compensat parțial, este oferit gratuit copiilor.

În același timp, pentru pacienții cu astm bronșic, care urmează tratament de durată, este compensat preparatul budesonidum+fumarat de formoterol dihidrat sub formă de pulbere de inhalat. Medicamentul în această combinație contribuie la reducerea crizelor de astm bronșic.

Potrivit estimărilor CNAM, pentru compensarea noilor preparate sunt necesare circa 24 de milioane de lei (circa 1,2 mln de euro) anual, bani prevăzuți în fondurile de asigurare medicală obligatorie.

De asemenea, de la 1 ianuarie 2023, pacienții care necesită îngrijiri paliative beneficiază de încă trei preparate care deja sunt în lista de medicamente compensate, și anume: amitriptilylinum, gabapentinum și diazepamum.


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentCum obții alocație pentru copiii cu cetățenie română și care-i mărimea alocației în 2023
Articolul următorDe ce contestă Angela Mușenco rezultatele concursului la funcția publică de șef al Direcției Învățământ Soroca?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.