La mulți ani, Mihail și Gavriil! Hai la hram în 11 sate din raionul Soroca!

0
473

Astăzi, 21 noiembrie, creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil. Este ultima mare sărbătoare înainte de Postul Nașterii Domnului, care începe pe 28 noiembrie, pe stil vechi. Credincioșii merg la biserică şi aprind câte o lumânare care le va fi „lumina de veci” în lumea de apoi.

Se zice că cei doi sfinți aduc ultimele zile calde din an. Arhanghelul Mihail este considerat luptătorul luminii, precum și conducătorul oștilor cerești, care triumfă asupra forțelor răului. În popor se spune că el poartă cheile Raiului. Arhanghelul Gavriil are misiunea de a vesti tainele dumnezeiești. Anume el a fost trimis la Fecioara Maria să-i aducă vestea despre nașterea lui Iisus.

Apropo, din slavonă, Mihail înseamnă „Cine este ca Dumnezeu”,  Gavriil înseamnă „bărbat-Dumnezeu”, iar cuvântul Arhanghel înseamnă înger. Nu mai puțin de 100.000 de moldoveni, conform statisticilor, poartă aceste două nume și astăzi își sărbătoresc onomastica.

La fel, în 11 localități din raionul Soroca astăzi este Hramul satului – Bulboci, Decebal, Niorcani, Racovăț, Slobozia Nouă, Slobozia Vărăncău, Șeptelici, Tătărăuca Nouă, Tătărăuca Veche, Tolocănești și Visoca.

Sărbătoare fericită!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.