Ivan Malearschi, fotograful care ne învață să iubim Soroca

0
588

De câțiva ani buni, pe paginile de socializare, Ivan Malearschi ne încântă cu fotografiile orașului nostru surprins în diferite anotimpuri, în zile de sărbătoare și zile de muncă. De la podul lui Bechir până Bujorăuca  fotograful reușește să capteze unghiuri neobișnuite, cautând mereu ceva nou, transmițând subtil viața cu care trăiește Soroca. Fotografiile sale transmit dragoste și grijă, pace și încântare, conexiune și nostalgie.

Prin obiectivul lui, noi, sorocenii, învățăm să ne iubim orașul, să-i prețuim fiecare stradelă, fiecare colțișor care respiră istorie.

– Ce înseamnă pentru dumneavoastră fotografia și cum vă influențează viața de zi cu zi?

– Fotografia pentru mine este ca aerul, dacă nu fac măcar câteva cadre pe zi, mă simt sufocat… Fotografia este o parte indispensabilă a vieții mele. Este un hobby pentru mine. Dar, deoarece este aproape imposibil să vinzi fotografii stradale, am fost nevoit să trec treptat la un nivel profesional, unde pot vinde fotografiile mele, însă fotografia nu este principala mea activitate.

– Care este cea mai emoționantă experiență pe care ați trăit-o fotografiind?

– Cea mai impresionantă experiență pentru mine a fost atunci când mi s-a cerut să fac o ședință foto pentru o carte într-o instituție penitenciară la Soroca. Când am ajuns acolo pentru filmare, am fost puțin descurajat, deoarece în fața mea erau aproximativ 200 de persoane. Fotografii de grup în trei locații din oraș. A fost foarte dificil și extrem de emoționant!!!

– Cum vă simțiți atunci când vedeți un loc familiar din oraș într-o lumină nouă și reușiți să surprindeți acel moment în fotografii?

– Mulți mă întreabă cum găsesc locuri și locații într-un oraș mic; nu știu, dar ochii mei găsesc întotdeauna ceva interesant.

– Există o fotografie realizată de dumneavoastră care vă amintește de un moment special sau de o persoană dragă?

– Nu am o fotografie favorită în mod special, am unele foarte plăcute, iar atunci când prind un cadru reușit, zâmbesc ca un copil căruia i s-a dăruit jucăria sa preferată.

– Cum reușiți să găsiți frumusețea în locuri sau momente aparent banale din oraș?

– De multe ori fotografiez același loc în diferite momente ale zilei și în diferite anotimpuri; acestea sunt fotografii complet diferite. Toate au farmecul lor.

– Ce vă inspiră cel mai mult la oamenii pe care îi fotografiați?

– Ceea ce mă inspiră cel mai mult în munca cu oamenii sunt emoțiile. Nu-mi plac compozițiile statice cu oameni, îmi place să-i prind în mișcare, zâmbind, în acțiune.

– Care este cea mai frumoasă amintire pe care o aveți legată de fotografia de stradă în Soroca?

– Am amintiri frumoase despre fotografia stradală, sunt foarte multe, mereu noi… Cetatea mă face să mă simt acasă; aș putea să o fotografiez în fiecare zi.

– Dacă ar fi să alegeți o singură fotografie care să reprezinte sufletul orașului Soroca, care ar fi aceasta și de ce?

– Sufletul orașului este cetatea și Nistrul. Dacă ar fi să aleg o singură fotografie, ar fi legată fie de cetate, fie de Nistru.


  • ETICHETE
  • DC
Articolul precedentFALS: Fanii români au scandat „Putin” și au afișat drapelul așa-numitei „republici populare Donețk” la partida cu Ucraina
Articolul următor300 000 lei fără gaj, pentru reparație, de la Microinvest /PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.