Iurie Crețu: “În principiu, veniturile care au fost planificate din activitatea agenților economici sunt la nivelul anului precedent”

0
181

De jumătate de an și activitățile economice din raionul Soroca, ca și din aproape toată lumea, s-au desfășurat sub steaua pandemiei. Covid-19 a atacat nu doar sănătatea oamenilor, ci indirect afaceri clădite cu migală ani de zile. Și chiar dacă majoritatea populației, inclusiv oamenii de afaceri, au simțit pe propria piele efectele acesteia, ne-am gândit că ar fi bine să vedem și cealaltă parte a monedei.

Straniu lucru, dar la nivel oficial situația nu pare mai rea decât anul trecut, cel puțin aceasta o indică cifrele de executare a bugetului pentru primul semestru al acestui an.

“În principiu, veniturile care au fost planificate din activitatea agenților economici sunt la nivelul anului precedent, afirmă Iurie Crețu, șeful Direcției Finanțe a Consiliului Raional Soroca. Încă nu avem datele pe nouă luni, dar la jumătate de an sunt cam așa. Pe unele poziții avem îndeplinire, supraîndeplinire nu prea avem, pe alte poziții sunt aproape de a atinge cifrele stabilite. Dacă este să vorbim despre indicii de bază ai veniturilor, acestea au ajuns la 46,5% îndeplinite în întregime. Impozitele și taxele sunt îndeplinite la 51,7%, adică este un pic mai mult. Impozitele pe venit de la salarii sunt la 53%. Impozitul pentru mărfuri și servicii este la 46%, taxa pentru extragerea zăcămintelor naturale utile — 45,8%, taxa lemnului eliberat pe picior — 48,2%. Totul a activat, întreprinderile au plătit taxele și impozitele, așa că am ajuns la nivelul anului trecut pentru primul semestru.”

Iurie Crețu, șeful Direcției Finanțe a Consiliului Raional Soroca: “Au coborât unele domenii ca veniturile din vânzarea mărfurilor și serviciilor — 35%, taxa la cumpărarea valutei străine — tot 35%, încasările pentru prestarea serviciilor cu plată — 28,5%, anul trecut erau mai mari.”

După ce vor fi prezentate informațiile pentru primele nouă luni ale anului curent, situația va fi mai clară. Între timp, nu ar fi rău să ieșim din lumea cifrelor și să vedem ce se ascunde după hârtii și rapoarte.

Citiți și alte păreri la acest subiect:

Articolul a fost realizat în cadrul proiectului „Înțelegerea audienței prin asistență digitală”, implementat de Internews cu suportul Suediei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.