În Soroca ar putea fi restaurat monumentul Generalului Stan Poetaș / VIDEO

0
500

Primăria municipiului Soroca invită cetățenii să participe la consultări publice privitor la edificarea monumentului în bronz al Generalului Stan Poetaş şi amplasarea lui în municipiul Soroca. Amintim că monumentul a fost ridicat în centrul municipiului Soroca la 30 octombrie anul 1921, fiind distrus de autoritățile sovietice după ocuparea Basarabiei.

Stan Poetaș a fost general al armatei române, și a ajutat la eliberarea Basarabiei și în special a județului Soroca de trupele bolșevice în 1918. S-a născut peste Prut, dar a murit la marginea județului Soroca, în timp ce apăra hotarul Țării. Generalul Stan Poetaș a fost înmormântat la 14 ianuarie 1919, la Soroca. Autorul primului monument în bronz era sculptorul Gheorghe Dimitriu. Monumentul generalului avea înălțimea de 3 metri, fiind amplasat pe un piedestal din granit cu înălțimea de 4 metri și trei basoreliefuri din bronz.

Amintim că la 13 martie 2018 a fost dezvelită piatra funerară a generalului Stan Poetaș, în curtea Muzeului de Istorie și Etnografie Soroca.

×

Monumentul ar putea fi instalat în preajma cinematografului „Dacia” din Soroca, iar cheltuielile pentru edificarea monumentului în bronz al Generalului Stan Poetaş și amplasarea lui vor fi asigurate din surse extrabugetare (donaţii şi sponsorizări), care vor fi identificate de către Asociaţia Obştească „Monumentum”. Consultările publice în privința acestui subiect se vor desfășura online la 21 martie 2022, de la ora 14:00 pe teams.live.com/meet/9410628981121.

Articolul precedentCe au decis consilierii raionali din Soroca la ședința extraordinară? / VIDEO
Articolul următorSfatul medicului endocrinolog Angela Belous: De ce nu trebuie să consumăm sare și iod în exces?
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.