Consecințele gripei aviare – la piețe nu se vor vinde pui și boboci

0
202

  Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a luat o decizie conform căreia, vânzarea la piețe a puilor și bobocilor este interzisă. Acest lucru se întâmplă din cauza mai multor cazuri de gripă aviară, care s-a înregistrat, anul acesta, în Republica Moldova.

  Astfel, în anul 2022, în Republica Moldova au fost înregistrate cinci focare de gripă aviară, iar  de la începutul anului 2023, a fost înregistrat un caz, în satul Cureșnița, raionul Soroca.

Vă reamintim că, la începutul acestui an,  un cetățean din satul Cureșnița Veche a sesizat  serviciul  Agenției Naționala pentru Siguranța Alimentelor Soroca, despre pieirea a 195 de capete de păsări. Veniți la fața locului, medicii veterinari au depistat cadavrele păsărilor și au recoltat probe pentru a fi trimise la laborator.

Verdictul specialiștilor de la laborator a fost GRIPĂ AVIARĂ.  În conformitate cu deciziile autorităților, în raza de trei kilometri s-a stabilit o zonă de protecție și s-a instaurat un regim de carantină din care fac parte localitățile Cureșnița  și Holoșnița. La fel, a fost stabilită și Zona de supraveghere este de 10 km și include satele Șeptelici, Șolcani, Iorjnița,  Rublenița, Cremenciug,  Sobari, Grigorăura,  Cureșnița Nouă și Cosăuți. Timp de 30 de zile, în aceste localități a fost interzisă  activitatea piețelor, vinderea păsărilor și a produselor de pasăre.

Este important să cunoaștem că, virusul H5N1 este unul foarte  contagios, afectează păsările, dar poate afecta chiar și oamenii care afectează păsările domestice, … dar posibil și omul.

Cetățeanul din satul Cureșnița Veche va primi compensații din partea statului.


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentCurs valutar: astăzi euro se ieftinește cu 29 de bani, iar dolarul se depreciază cu patru bani, în raport cu leul moldovenesc
Articolul următorFamilia Mădălinei de la Vărăncău roagă oamenii cu suflet bun să-i ajute
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.