HOBBY: Valentin Coşciug — „îmblânzitorul” fiarelor

0
26

O colecţie grea, la propriu, înfrumuseţează gospodăria familiei Coşciug din oraşul Soroca. Pe parcursul mai multor ani, Valentin Coşciug a adunat circa cincizeci de fiare de călcat, unul mai deosebit ca altul, astfel mica lui colecţie a crescut şi a trecut de pe şemineul din casă pe câteva poliţe la terasă, unde familia petrece cele mai frumoase evenimente, fiind şi un decor mai deosebit.

240316-OdN-454DSC_2868.jpg

Fiecare exponat nou este o adevărată bucurie pentru colecţionarul sorocean

 

Pasiunea de a colecţiona vine din copilărie, ne-a spus domnul Coşciug, profesor la Colegiul de Arte „Nicolae Botgros”. „Timbre, insigne ş.a. colecţionam cu multă pasiune, dar în anul 1997, întâmplător, o vecină care făcea ordine în magazie a scos un fier de călcat vechi pe cărbune şi l-a aruncat. Am întrebat-o dacă pot să-l iau şi mi-a permis. De la el a început colecţia. Alte exemplare au apărut de la nişte cunoștințe care colectau fier uzat. Când aveau fiare, mi le dădeau. Pe parcursul anilor, prietenii, cunoştinţele, dar şi străinii, ştiind despre pasiunea mea, îmi dăruiau diverse exemplare de fiare. A fost un caz hazliu. Lipsisem de acasă vreo săptămână şi când m-am întors am găsit pe prag un fier de călcat. Nici până azi nu ştiu cine mi l-a adus”, şi aminteşte soroceanul. La rândul său, dăruiește unele exemplare „colegilor de pasiune” sau face schimb cu alţi colecţionari, deşi nu prea are exemplare care se repetă.

Nu doar vechimea, forma sau materialul din care sunt executate fiarele prezintă interes, ci şi istoria acestora. „Am un fier care aparţinea unui boier din satul Vasilcău, este şi cel mai vechi, datând din sec. XIX. Din păcate, nu toate exemplarele păstrează informaţii despre anul sau locul producerii”, susţine domnul Valentin.

 

Din punct de vedere geografic, în colecţia sa găsim exemplare din Rusia, Belarus, Romania, Ucraina. Iar dacă ne referim la materialul din care sunt executate acesta, sunt din fier, fontă, inox, ceramică, plastic.

Majoritatea exemplarelor sunt executate din fontă, materialul fiind uşor de încălzit şi păstrând temperatura o perioadă mai îndelungată, povesteşte colecţionarul, dar exemplarele mai moderne mai conţin şi inox sau plastic, aşa cum e cel mai modern şi mai sofisticat fier de călcat utilizat de familia Coşciug în gospodărie.

 

Unele fiare stau la loc de cinste în casa colecţionarului
Unele fiare stau la loc de cinste în casa colecţionarului

 

 

Din tablă de cupru, ceramică sau plastic sunt executate exemplarele decorative, care sunt puţine la număr în această colecţie. Majoritatea exemplarelor sunt bune de pus în practică în orice moment.

„Eu sunt aşa un om care ţine la tradiţii, în orice lucru văd acele tradiţii, amintiri din alte vremuri, chiar şi despre tinereţea mea. Astfel în gospodăria mea, afară de această colecţie, am oale din ceramică, patefoane, covată şi alte obiecte legate de neamul nostru”, explică bărbatul.

Pasionat de aceste obiecte, domnul Valentin a tras cu ochiul în istorie. Astfel, spune dânsul, primele unelte de călcat erau din lemn, după care chinezii inventivi au creat primele unelte de acest gen. „În sec. I înaintea lui Hristos, chinezii au inventat tubul de metal, încărcat cu jeratic, iar în anul 400, grecii au inventat prima unealtă utilizată pentru îndreptarea stofei. Eu am câteva tipuri de fiare: cu talpa întreagă din fontă, care sunt încălzite pe o suprafaţă fierbinte înainte de utilizare; cu cutie pentru jeratic; fiare electrice. Mai există pe combustibil lichid, pe „cherosină”, pe alcool etilic, pe grăsimi animale, dar eu nu am aşa exemplare”.

 

„Nu prea cheltuiesc pentru achiziţia fiarelor, cel mai scump a costat 50 de euro, unul din Romania. Este un cadou de la fiică şi soţie. Colecţia e bazată mai mult pe relaţii de prietenie”

 

 

Dezvoltarea tehnologiilor moderne şi-a pus amprenta şi pe aceste obiecte, aşa că încă multe exemplare vor trebui să completeze colecţia domnului Coşciug. „Din veac în veac fiarele s-au modernizat, dar dacă revenim la istorie, fiarele au apărut dintr-un moft al oamenilor-moda. Aceasta a condus la necesitatea de a inventa o presă din lemn pentru a îndrepta stofele. După care lucrurile au evoluat şi acum avem fiarele electrice cu aburi ş.a. Tot moda a influenţat, probabil, şi dimensiunile acestora. Cele mici sunt pentru detaliile mici ale hainelor: guleraşe, jabouri, volane etc., cele mijlocii pentru mâneci, spre exemplu. Cele medii — pentru haine obişnuite, iar fiarele mari — pentru paltoane ş.a.”.

Deşi are de unde alege între câteva zeci de tipuri de fiare de călcat, domnul Valentin susţine că s-ar descurca la călcatul hainelor şi fără ele şi ne divulgă o metodă: „Haina o punem pe un umerar şi o stropim cu un amestec din 50 ml de oţet şi 150 ml de apă, printr-un pulverizator. Lăsăm la curent pentru câteva minute şi stofa se îndreaptă”.

Acesta este cea mai modernă piesă din colecţia domnului Coşciug, cu care sunt călcate şi cămăşile sale
Acesta este cea mai modernă piesă din colecţia domnului Coşciug, cu care sunt călcate şi cămăşile sale

 

 

Domnul Coşciug spune că n-ar accepta să vândă colecţia, mai degrabă să mai cumpere nişte exemplare unicat. Totodată şi-ar expune cu drag colecţia pentru alţi pasionaţi ca el. Ca un colecţionar adevărat, îşi doreşte să ajungă în cel mai mare muzeu dedicat acestor obiecte, aflat în Paris, Franţa sau în cele din Germania sau Rusia, unde la fel fierul de călcat este „vedetă”. ”Am citit că în Rusia, un muzeu tematic a fost fondat în baza unei colecţii private, mi-ar plăcea să-l vizitez”, spune soroceanul.

Un fier de călcat îi atrage privirea în orice circumstanţe, astfel la un festival din Belarus a văzut un exemplar deosebit, cu hogeag, cum îl descrie colecționarul. Acesta tare-i picase la inimă. Mai mult, bătuse palma cu conducătorul ansamblului artistic, care îl adusese în calitate de butaforie într-o scenetă. Dar înţelegerea s-a stricat în ultimul moment. Degeaba a reţinut autocarul pentru două ore. Aşa că achiziţionarea acestui tip de fier este un scop pentru viitor, precum şi vreun exemplar de fier care se încălzeşte pe combustibil lichid.

 

*HOBBY – Pasiune, ocupaţie de suflet a cuiva în afara profesiunii, practicată în timpul liber

**PARTICIPAŢI în rubrica noastră, dacă aveţi o pasiune deosebită. Tel. 0230 84-2-97

 

Tatiana Mitrofan


Articolul precedentDialoguri pe portativ cu Daria Radu
Articolul următorSorocenii vor beneficia de ajutorul umanitar românesc până la Paşti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.